Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η εισήγηση και οι ερωτήσεις της Όλγας Γεροβασίλη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα Δημοτικά Τέλη 2011 του Δήμου Αρταίων...

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2011

Όπως είναι γνωστό, το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού καθορίζεται κάθε χρόνο από κάθε Δήμο σε ανταποδοτική βάση, χωρίς να υπόκειται σε κάποιο νομοθετικό περιορισμό, δηλαδή ο κάθε Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος ούτε να αυξήσει ούτε να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη, ο όποιος καθορισμός τους είναι στην ευχέρειά του.
Σήμερα, στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων η αύξηση των ανταποδοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, αύξηση που για τις κατοικίες κυμαίνεται από 3% στις Κιρκιζάτες μέχρι 133% στους Κωστακιούς (με μείωση στη Βλαχέρνα, στους Χαλκιάδες, την Καλαμιά, τον Άγιο Σπυρίδωνα και τα Ρόκκα) και για τα καταστήματα από 2,5% στην Άρτα έως 189% στους Κωστακιούς (με μείωση 1% στην Βλαχέρνα). Η μέση λογιστική αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2010 είναι 9,3%, ποσοστό αύξησης περίπου διπλάσιο από τον πληθωρισμό και ασφαλώς χωρίς εξορθολογισμό, πέραν της διαμόρφωσης κοινών συντελεστών σε κάθε μια από τις τρεις ζώνες στις οποίες μοιράζεται πλέον ο Καλλικράτειος Δήμος Αρταίων (μία ζώνη αποτελεί η πόλη της Άρτας, μία οι Κωστακιοί και μία οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες).
Tα Δημοτικά τέλη, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής κρίσης και ανέχειας, δεν πρέπει να καθορίζονται μόνο και μόνο για να ισοσκελίζονται οι λογιστικοί πίνακες. Οποιαδήποτε αύξηση, ακόμα και στα όρια του πληθωρισμού, είναι δυσβάσταχτη.
Ο Δήμος οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, να μην κρύβεται πίσω από αναλύσεις και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και να εξαντλήσει τις δυνατότητες ισοσκελισμού των τελών πρωτίστως μέσω άλλων ενεργειών και όχι μέσω της εύκολης λύσης της αύξησής τους.
Είμαστε σίγουροι πως αν είχατε προβεί στις ενέργειες που ανέφερα στην ερώτηση μου για ουσιαστικό έλεγχο των στοιχείων που αφορούν τα τέλη, δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση. Αλλά αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, απόφαση που προφανώς δεν πήρατε. Για αυτό και προτιμήσατε οι υπηρεσίες να αναλάβουν αυτό το θέμα.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου μας έκαναν πραγματικά μια δύσκολη και φιλότιμη προσπάθεια να βάλουν σε μια γραμμή τη λειτουργία του νέου Δήμου και αναλύοντας τα στοιχεία που διαθέτουν, συνέταξαν με τεχνικούς όρους την εισήγηση που έχουμε όλοι στα χέρια μας. Πριν από εμάς, ασφαλώς, την πήρε στα χέρια της η Δημοτική Αρχή, για να καθορίσει τους άξονες της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει για το 2011. Δεν προσέθεσε όμως απολύτως τίποτε.
Γι’ αυτό και από τη σημερινή εισήγηση λείπει παντελώς η οποιαδήποτε στοιχειώδης πρόθεση κοινωνικής μέριμνας, αλληλεγγύης και προστασίας. Φαίνεται σαν η Δημοτική Αρχή να μην καταλαβαίνει τη συγκυρία και ακολουθεί σε μικρογραφία ένα μνημονιακό πρότυπο αύξησης των εσόδων.
Γι΄ αυτό και δεν έγινε απολύτως τίποτα για άρση της ισχύουσας ισοπεδωτικής κατανομής, δηλαδή στην κατεύθυνση της πληρωμής κατά ζώνες ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά ούτε και προς την κατεύθυνση της μείωσης τελών σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες συμπολιτών μας (άνεργοι, άποροι κ.λ.π.)
Γι’ αυτό και δεν έγινε τίποτα όσον αφορά στον επανέλεγχο, ώστε το σύνολο των Δημοτών και φορέων να πληρώνει τα δημοτικά τέλη που του αναλογούν.
Γι’ αυτό και ο συντελεστής ΤΑΠ ενιαιοποιήθηκε στο ανώτερο όριο του 3,5% αντί του κατώτερου 2,5%.
Γι’ αυτό και δεν έγινε τίποτε ώστε τα τέλη καθαριότητας που πληρώνει ο κάθε πολίτης να υπολογίζονται ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που αυτός παράγει, αφού για αυτή του τη δράση υποχρεούται να πληρώσει και όχι με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι τα σκουπίδια που παράγονται σ’ ένα σπίτι 63 τετραγωνικών μέτρων είναι ίδια μ’ αυτά που παράγονται από ένα supermarket 140 τετραγωνικών μέτρων (αυτή είναι η αναλογία των δεικτών για την πόλη της Άρτας) , ή από μια δημόσια υπηρεσία ίδιων τετραγωνικών. Επίσης ένας πολίτης που φροντίζει να μειώνει τα σκουπίδια του, μέσω της ανακύκλωσης, πληρώνει τα ίδια δημοτικά τέλη καθαριότητας με έναν πολίτη ο οποίος εγκαταλείπει τα σκουπίδια του όπου βρει, παράγει καθημερινά πολύ μεγάλο όγκο σκουπιδιών και αδιαφορεί για προγράμματα ανακύκλωσης. Μάλιστα ο «περιβαλλοντικά υπεύθυνος» πολίτης μπορεί να πληρώνει περισσότερα τέλη καθαριότητας, αν το σπίτι του είναι μεγαλύτερο.
Γι αυτό και δεν έγινε τίποτε ώστε να καταγράψει τα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα. Γνωρίζετε ότι με τον Ν. 3345/2005, άρθρο 5 παρ. 1 οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, όταν το ακίνητό τους δεν ρευματοδοτείται και δεν χρησιμοποιείται; Δεν εισπράττει ο Δήμος μας τέλη καθαριότητας από ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται; Έχει ενημερώσει τους συμπολίτες μας για τη σχετική ρύθμιση; Έχει αποστείλει σχετική κατάσταση στη ΔΕΗ;
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαιότητα να αλλάξει το άδικο σύστημα υπολογισμού των δημοτικών τελών.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, στα πλαίσια μιας πλήρους και ουσιαστικής μελέτης, που επιτέλους πρέπει να εκπονηθεί για την σωστότερη χωροθέτηση των κάδων, για τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, γενικά για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των σκουπιδιών από μία οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας, να ενταχθεί και η εξεύρεση τρόπου επιβολής δίκαιων τελών καθαριότητας.
Μετά τις παραπάνω παρατηρήσεις, ενστάσεις και προτάσεις η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ καταψηφίζει την πρόταση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2011.

Άρτα, 29 Απριλίου 2011
Όλγα Γεροβασίλη


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2011


1η ερώτηση: Η καθυστέρηση στη συζήτηση του σημερινού θέματος μας δίνει το δικαίωμα να θεωρήσουμε πως αυτούς τους μήνες επεξεργάζεστε ουσιαστικά στοιχεία που αφορούν τα δημοτικά τέλη με έλεγχο των στοιχείων που υπάρχουν στη ΔΕΗ (μέσω της οποίας εισπράττονται), με έλεγχο σε φωτιζόμενους και μη επαγγελματικούς χώρους, με έλεγχο σε πυλωτές και διαμερίσματα που έχουν αλλάξει χρήση και έχουν μετατραπεί σε επαγγελματικούς χώρους, με έλεγχο σε φορείς που χρόνια τώρα δεν πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη; Αν πράγματι είναι έτσι γιατί δεν μας δόθηκαν αυτά τα στοιχεία που αποφέρουν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιβολής τελών;

2η ερώτηση: Στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων, μέχρι πέρυσι, οι ιδιοκτήτες πτηνοτροφείων, καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα δημοτικά τέλη, καθώς αυτά υπολογιζόταν με βάση τα τετραγωνικά της μονάδας τους, γεγονός παράνομο και άδικο, το οποίο είχαμε επισημάνει κατ’ εξακολούθηση στις αντίστοιχες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τα προηγούμενα χρόνια. Το έχετε λάβει υπ’ όψιν σας στον υπολογισμό των εσόδων ή για ακόμη μία χρονιά οι πτηνοτρόφοι θα μπουν στη διαδικασία συνεννόησης με τη Δημοτική Αρχή και τα πραγματικά έσοδα δεν θα ισοσκελίζουν τα έξοδα; Επίσης, αν γνωρίζετε, ενημερώστε μας αν έχουν πληρωθεί αυτά τα ποσά τα προηγούμενα χρόνια;

3η ερώτηση: Πέρυσι, μετά από δική μας πρόταση, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είχε πάρει ομόφωνη απόφαση για απαλλαγή τελών σε ειδικές ομάδες συνδημοτών μας (άποροι και μακροχρόνια άνεργοι).
Στην εισήγησή σας γιατί δεν συμπεριλάβατε αντίστοιχη πρόταση και για το 2011;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...