Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οι Έλληνες "Αγανακτισμένοι"...


Ακολουθώντας το παράδειγμα των «Indignados», των «Αγανακτισμένων» νέων της Ισπανίας οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεργία και την οικονομική κρίση, καταγγέλοντας ταυτόχρονα το πολιτικό σύστημα για αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης, δεκάδες χιλιάδες έλληνες νέοι, μέσω του Facebook ετοιμάζονται σήμερα για την μεγάλη, δική τους πρόβα τζενεράλε:
Το Σύνταγμα για την Αθήνα, ο Λευκός Πύργος για τη Θεσσαλονίκη, η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, η Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, αλλά και πολλές ακόμη πλατείες σε όλη την Ελλάδα, θα είναι σήμερα το απόγευμα, μετά τις έξι, το σημείο συνάντησης νέων κυρίως ανθρώπων που νοιώθουν αγανακτισμένοι και αποφάσισαν να το δείξουν, έχοντας για παράδειγμα τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς, οι οποίοι εδώ και δέκα μέρες έχουν κατασκηνώσει ειρηνικά τόσο στην κεντρική Πλατεία Δελ Σολ της Μαδρίτης, αλλά και σε δεκάδες άλλες πλατείες της Ισπανίας, φωνάζοντας «basta!», ή «φτάνει πιά!»
Σε μια διαδικτυακή κινητοποίηση που παρόμοιά της μάλλον δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, με τη μια ιστοσελίδα να διαδέχεται την άλλη, με πανομοιότυπο περιεχόμενο στο Facebook, δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κάποιων που πήραν την πρωτοβουλία για την διαμαρτυρία με τίτλο «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

Παρότι ο διαδικτυακός τόπος του γκρουπ «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» κάποια στιγμή «έπεσε», προφανώς από την υπερβολική επισκεψιμότητα, σε αντικατάστασή του έσπευσαν αμέσως πολλά άλλα γκρουπ. Ηδη, ωστόσο, οι οργανωτές της πρωτοβουλίας, είχαν προλάβει να δώσουν το στίγμα τους, γράφοντας ότι επιθυμία τους είναι να δηλώσουν οι μετέχοντες με ειρηνικό τρόπο την αγανάκτησή τους κατά της κρίσης και κατά «όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο».

«Αν θέλετε φασαρίες, να κάτσετε σπίτι σας...»
«Είναι ανάγκη να τονιστεί πως αύριο στις 6 η ώρα στο Σύνταγµα θα λάβει χώρα µια ειρηνική διαµαρτυρία, όπου θα ακουστεί όλη η νεολαία και όχι µόνο. Θα παρακαλούσαµε λοιπόν, όποιος έχει σκοπό να προκαλέσει κάθε είδους πρόβληµα και να χρησιµοποιήσει οποιαδήποτε µορφή βίας, να κάτσει σπίτι του» έλεγαν οι δηµιουργοί του γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα».

Η διαδήλωση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τις έξι έως τις 11.30 το βράδυ, ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν θα λάβει τη μορφή της Πλατείας Δελ Σολ, όπου οι διαδηλωτές παραμένουν με αντίσκηνα πάνω από δέκα μέρες, 24 ώρες το 24ωρο.

Ηδη, πολλοί από τους «έτοιμους αγανακτισμένους» απευθύνουν έκκληση στους υπόλοιπους να καταφτάσουν στην πλατεία με σλίπινγκ μπαγκς, και πάνω από όλα «χωρίς κομματικές ομπρέλες». Μέχρι το βράδυ χθες, είχαν ξεπεράσει τις 8.000 εκείνοι που ανταποκρίθηκαν θετικά.

«Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο»
Στην «συμπρωτεύουσα», το ραντεβού έχει οριστεί περίπου την ίδια ώρα, στον Λευκό Πύργο. Πάνω από 12.000 έχουν δηλώσει έτοιμοι να πάρουν μέρος.

Στην Πάτρα
Το γκρουπάκι της Πάτρας, μοιάζει ακόμη πιο αποφασισμένο, καθώς η διαδήλωση έχει τίτλο «Patras Greek Revolution» και η ανταπόκριση έμοιαζε το ίδιο εντυπωσιακή, με περισσότερους από 3500 «Αγανακτισμένους» να ετοιμάζονται.

ΚΕΝΤΡΙ: Και στην Άρτα;
Σας είχα πει νωρίτερα για εξελίξεις στην Άρτα και συγκεκριμένα στην πλατεία (ότι κάτι ετοιμάζει ο δήμαρχος σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα και τος αυθαίρετες κατασκευές)...
Οι ανταποκριτές μου λένε ότι δεν χρειάζεται να χολοσκάμε, business as usual...
Θα μου στείλουνε -λέει- φωτογραφίες, για να 'χουμε να σχολιάζουμε και να γελάμε!!!
Κρίμα οι μεγάλες κουβέντες και οι ...παρόλες on camera...

Υπάρχουν όμως και πραγματικοί "Αγανακτισμένοι" στην Άρτα, μόλις με ειδοποίησαν ότι σηκώθηκε και δικιά μας σελίδα στο facebook.
Πόσοι θα πάνε, ποιοί θα πάνε;
Δεν ξέρω, ελπίζω να μην πάνε οι γνωστοί 20-50, που έχουμε καταντήσει να μας κοιτάνε λες και είμαστε εξωγήινοι, επειδή λέμε και ζητάμε τα αυτονόητα...
Εγώ σήμερα θα είμαι στην Αθήνα, αλλά οι ανταποκριτές μου θα είναι εκεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...