Τα πλαστικά μπουκάλια που συχνά βλέπουμε στη θάλασσα, μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα τόσο για τα ψάρια, που μολύνονται ή πεθαίνουν αν καταπιούν πλαστικό, όσο και για τους ψαράδες, των οποίων καταστρέφουν τα εργαλεία. Έτσι, λοιπόν, η Ε.Ε αποφάσισε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: να πληρώνει τους ψαράδες για να μαζεύουν οι ίδιοι τα πλαστικά απορρίμματα.
Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη θα είναι διπλά, ανεβάζοντας το εισόδημα των ψαράδων από τη μία και προστατεύοντας τις θάλασσες από την μόλυνση, από την άλλη. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη συλλογή των απορριμάτων θα παρέχεται από την Ε.Ε στους αλιευτικούς συλλόγους. Έπειτα τα απορρίμματα θα περνούν από την διαδικασία της ανακύκλωσης.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, ξεκινάει αυτόν το μήνα στις θάλασσες τις Μεσογείου. Η Ε.Ε σκοπεύει να πληρώσει το αρχικό κόστος του προγράμματος αλλά ελπίζει τα έσοδα από την πώληση των πλαστικών που συλλέγονται να κάνουν το πρόγραμμα βιώσιμο από μόνο του.
Η Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή ένωση για θέματα αλιείας Μαρία Δαμανάκη έγραψε για το θέμα αυτό σε blog:
«Η προστασία της Μεσόγειου από τα θαλάσσια απορρίμματα δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής σταθερότητας αλλά και επίσης ένα θέμα που έχει και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».
ΚΕΝΤΡΙ: Το διάβασα
εδώ και το αναδημοσιεύω γιατί πιστεύω ότι είναι μια λύση που μπορεί να "περπατήσει" άμεσα...
Είναι έξύπνη, είναι βιώσιμη, είναι κερδοφόρα και το σημαντικότερο;
Μέσα από τέτοια μικρά πράγματα μπορούνε να ανατραφούνε οι νέες γενιές με διαφορετική νοοτροπία και αντιμετώπιση απ' ότι οι παλιότεροι, που κάποια στιγμή ποστέψανε ότι οι θάλασσες είναι απέραντες και ανεξάντλητες χωματερές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...