Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ως εδώ και μη παρέκει για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ Ηπείρου...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Έχει γίνει πια φανερό ότι η Ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο μιας χωρίς προηγούμενο επίθεσης. Μέσα στους στόχους της συντονισμένης «επίθεσης» συγκαταλέγεται και το πιο ευάλωτο τμήματος των ανώτατων ιδρυμάτων, αυτό των συμβασιούχων διδασκόντων.
Η νέα γενιά επιστημόνων ουσιαστικά εξαφανίζεται
, ωθείται αναγκαστικά είτε στην ετεροαπασχόληση, είτε στην επιστημονική μετανάστευση. Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται, δε, να προστεθεί μια συνθήκη επισφαλούς εργασίας, συχνά εξευτελιστική, με καθυστερήσεις ή/και αρνήσεις καταβολής των δεδουλευμένων.
Όλα αυτά συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου. Αναγκαία μαθήματα δε διδάσκονται, νέα γνωστικά αντικείμενα δε θα προσφέρονται, κατευθύνσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν, στα εργαστήρια θα έχουμε συσσώρευση υπερβολικού αριθμού σπουδαστών, δημιουργώντας «λίστες αναμονής». Αυτό συνεπάγεται, αυτόματα, υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Η πολιτική του Υπουργείου, στο πλαίσιο του Μνημονίου και των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, οδηγεί τα ΤΕΙ στη συρρίκνωση, στην ιδιωτικοποίηση, στην παγίωση της επισφάλειας και στην υπαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας σε αγοραίες κατευθύνσεις. Η δική μας εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που προωθεί τα δίδακτρα, τους μάνατζερ, την ακύρωση της αυτοδιοίκησης των ΤΕΙ. Είναι η κατεύθυνση που αποτυπώθηκε στο «Κείμενο Διαβούλευσης» του Υπουργείου Παιδείας και στο νέο νόμο που θα κατατεθεί.
Θέλουμε να υπερασπιστούμε την εργασιακή και ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια και αρνούμαστε να αποτελέσουμε το «αναλώσιμο υλικό» των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Θεωρώντας ότι η δική μας διεκδίκηση αποτελεί κομμάτι ενός συνολικότερου κινήματος για την υπεράσπιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, θέλουμε να αγωνιστούμε: Μαζί με τους φοιτητές μας που θα αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση των προγραμμάτων σπουδών και άρα την υποβάθμιση των σπουδών. Μαζί με τους συναδέλφους μέλη ΕΠ που θα αντιμετωπίσουν εργασιακή και ακαδημαϊκή επιδείνωση. Αλλά και συνολικά μαζί με τους εργαζομένους που απαιτούν να παραμείνει η ανώτατη εκπαίδευση ένα δικαίωμα των πολιτών, ένα κοινωνικό αγαθό.
Καλούμε τα συλλογικά όργανα των Τ.Ε.Ι. να αρνηθούν τη συμμόρφωση στις περικοπές και να εκφράσουν έμπρακτα τη διαμαρτυρία τους αναστέλλοντας αυτά τη λειτουργία των ιδρυμάτων πριν τα οδηγήσει σε μαρασμό και κλείσιμο η πολιτική του Υπουργείου.

Ο Σύλλογος έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου με το ψήφισμα της συνέλευση του, της 19/5/2011 διεκδικεί:

Να καταργηθεί σταδιακά ο θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων και όλες οι ανάγκες των ΤΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται με προκηρύξεις θέσεων μελών ΕΠ. Οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους. Να σταματήσει η επίκληση «έκτακτων αναγκών» ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.
Να παγιωθεί η συμμετοχή Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών των ΤΕΙ με το Ν.1404/83 (όπως αναθ. από τον 2916/01) σε όλα τα Συλλογικά Όργανα των Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων. Στα ΤΕΙ να αξιολογείται ιδιαίτερα η επί ετών θητεία διδασκαλία -αυτοδύναμη ή μη- όσων κληθούν να αξιολογηθούν από Εκλεκτορικά Σώματα.
Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα ΤΕΙ και να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις για όλα τα απαραίτητα μελη ΕΠ σε όλα τα Τμήματα. Άρση της υπ’ αριθμ. Φ11/119024/Ε5/24.09.2010 ερμηνευτικής εγκυκλίου.
Άμεσα απαιτούμε:
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα για ΟΛΟΥΣ τους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες χωρίς εξαιρέσεις.
Να σταματήσει η περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Να χορηγηθούν τώρα όλες οι πιστώσεις που χρειάζονται τα ιδρύματα για να λειτουργήσουν.
Να αντιμετωπίζονται ενιαία οι διδάσκοντες σε όλη τη χώρα, με αποσαφήνιση των όρων εργασίας ήδη από τις προκηρύξεις και όχι μετά την έναρξη των εξαμήνων.
• Σεβασμό στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των συμβασιούχων διδασκόντων, όπως αυτά προβλέπονται και από τους Ν.1404/83 και Ν. 2916/2001.
Άρνηση στην αλλαγή σεναρίου προσφερόμενων μαθημάτων (μονό/ζυγό εξάμηνο), χωρίς εκ των προτέρων διασφάλιση υλικοτεχνικών υποδομών.
Αναθεώρηση της απόφασης συγχώνευσης ή/και κατάργησης τμημάτων του ΤΕΙ με συμμετοχή μας στη διαμόρφωση της νέας πρότασης η οποία πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια ακαδημαϊκά
Αποφασίζουμε:
• Υποστήριξη εκ μέρους του συλλόγου αγωγών και λοιπών νομικών ενεργειών για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων όλων των μελών του.
• Κάλεσμα του συλλόγου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, των συλλόγων σπουδαστών, του τεχνικού προσωπικού να συντονίσουμε τη δράση μας.
• Ενημέρωση τοπικών φορέων και κοινής γνώμης.

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...