Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Να σας τρέχουν τα σάλια...

Η συνταγή είναι Λευκαδίτικη και την είδα στον Λούκουλο:

Είναι χταπόδι στη γάστρα και τα μυαλά στα κάγκελα!!!


Υλικά:

  • 1 χταπόδι 1½ – 2 Kg
  • ½ ποτήρι νερού ξύδι
  • ½ ποτήρι νερού λάδι
  • ½ ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κόκκινες ώριμες ντομάτες
  • 1.200 gr πατάτες
  • 1 κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας (πελτέ)
  • αλάτι (όχι πολύ)
  • πιπέρι κόκκινο ή μαύρο


Εκτέλεση:

Βράζουμε για 10 λεπτά το χταπόδι σε νερό μαζί με το ξύδι και τα δαφνόφυλλα.
Κρατάμε από αυτό το ζουμί που έβρασε το χταπόδι 2-3 κουταλιές της σούπας.
Αφού βράσει, το τεμαχίζουμε ξεχωρίζοντας πλοκάμια και τη κουκούλα και τα βάζουμε στη γάστρα.
Του ρίχνουμε μέσα τις πατάτες που τις έχουμε κόψει όπως τις πατάτες φούρνου.
Επίσης ρίχνουμε τις ντομάτες κομένες κύβους, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το ζουμί που έχουμε κρατήσει μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την πάστα ντομάτας.
Συνεχίζουμε με το λάδι, το κρασί και το αλατοπίπερο.
Τα ψήνουμε για 1½ με 2 ώρες στο φούρνο στους 180 βαθμούς.


ΚΕΝΤΡΙ: Και παίρνουνε φωτιά τα πηρούνια και στ' άλλο χέρι το ψωμί για τα απαραίτητα "μακροβούτια" και με συνοδεία καλής παρέας και λευκού κρασιού, είναι ό,τι πρέπει για μια Κυριακάτικη βόλτα στους Λευκαδίτες φίλους, που μαύρα μάτια κάναμε να τους δούμε...

1 σχόλιο:

  1. Η Λευκάδα τέλος για τους Αρτινούς. Πολύ ακριβή πολυτέλεια. Κορωνησία κι άγιος ο Θεός από φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...