Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Στο Κάστρο για Sitar!!!


Συναυλία ινδικής μουσικής διοργανώνει το ΤΕΙ Ηπείρου, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου και ώρα 9:30 το βράδυ στο Θέατρο Κάστρου στην Άρτα, με κορυφαίους σολίστες της κλασικής μουσικής και του κλασικού χορού Kathak της Ινδίας.
Η παράσταση περιλαμβάνει τρία μέρη (διάρκειας 30-40 λεπτών), κάθε ένα από τα οποία αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα από μια από τις μεγάλες παραδόσεις της βόρειο-ινδικής κουλτούρας.
Η πρώτη, η μουσική Dhrupad, είναι το παλαιότερο από τα δύο μουσικά ιδιώματα, έχοντας περισσότερο ιεροπρεπή και διαλογιστικό χαρακτήρα από τη δεύτερη, την παράδοση Khyal, που είναι νεότερο ιδίωμα με λιγότερο αυστηρό ύφος, και περισσότερη ελευθερία για τους ερμηνευτές του.
Τόσο η Dhrupad όσο και η Khyal είναι λαμπρά παραδείγματα προφορικών λόγιων παραδόσεων με μακραίωνη ιστορία, που έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τους τον υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας και την κυριαρχία του στοιχείου του αυτοσχεδιασμού.
Ο κλασικός χορός Kathak που θα παρουσιαστεί στο τρίτο μέρος, έχει τις ρίζες του στους αφηγητές μύθων και επών της ινδικής αρχαιότητας. Κατά την μακραίωνη ιστορία του ενσωμάτωσε στοιχεία από λατρευτικούς και λαϊκούς χορούς της Ινδίας καθώς και χορούς προερχόμενους από την Περσία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία. Εκτελείται συνήθως από μία χορεύτρια η οποία έχοντας στο ρεπερτόριό της έναν μεγάλο αριθμό από κινήσεις, εκφράσεις και ρυθμικά σχήματα, αυτοσχεδιάζει πραγματοποιώντας έναν πολυσύνθετο διάλογο με τα συνοδευτικά ρυθμικά όργανα.



Το video είναι από παράσταση χορού Kathak, που δόθηκε στο Λονδίνο...

Αφού το Υπουργείο Πολιτισμού και οι ντόπιοι "πολιτικοί παράγοντες" δεν μας αφήνουν να χαρούμε το Κάστρο και το Ξενία, ας χαρούμε το Θέατρο του Κάστρου κι ας ελπίσουμε ότι οι συμβασιούχοι που πάρθηκαν μέχρι το τέλος του χρόνου για τον καθαρισμό και την φύλαξη, να συνεχίσουν και μετά, για να μην βλέπουμε μόνο λουκέτα κι αλυσίδες, αγριόχορτα και φίδια και ποντίκια...

1 σχόλιο:

  1. Αφού το Υπουργείο Πολιτισμού και οι ντόπιοι "πολιτικοί παράγοντες" δεν μας αφήνουν να χαρούμε το Κάστρο και το Ξενία, ας χαρούμε το Θέατρο του Κάστρου κι ας ελπίσουμε ότι οι συμβασιούχοι που πάρθηκαν μέχρι το τέλος του χρόνου για τον καθαρισμό και την φύλαξη, να συνεχίσουν και μετά, για να μην βλέπουμε μόνο λουκέτα κι αλυσίδες, αγριόχορτα και φίδια και ποντίκια...
    Σχετικα με το πιο πανω που διαβασα θα ηθελα να διορθωσω οτι για το Καστρο Αρτας μονο φυλακες προσληφθηκαν και απορω πως θα γινει ο καθαρισμος χωρις να γινουν προσληψεις εργατων καθαριοτητας μιας και δεν ζητηθηκε απο την 18 ΕΒΑ προσωπικο για τον καθαρισμο.Αυτα για την αποκατασταση του αρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...