Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αρχίζει το ματς...


Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», με την επιμέλεια του φιλόλογου Γιάννη Η. Παππά.
Έχει τίτλο «Αρχίζει το ματς» και υπότιτλο «Το ποδόσφαιρο στη λογοτεχνία», και φιλοξενεί κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που αγάπησαν το ποδόσφαιρο και έγραψαν γι’ αυτό ή έγραψαν απ’ αυτό.

Πρόκειται πραγματικά για μια πλούσια ανθολογία στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα ποιήματα, διηγήματα, αποσπάσματα από μυθιστορήματα που έχουν ως θέμα τους το ποδόσφαιρο.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής του βιβλίου στον πρόλογο: «
Όποιος δεν έχει παίξει ως παιδί μπάλα, δεν μπορεί να νιώσει τη μαγεία του ποδοσφαίρου. Θα αγαπάμε πάντα το ποδόσφαιρο, γιατί θα μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία και τις συγκινήσεις που βιώσαμε τότε, όταν όλα ήταν μαγικά και ονειρεμένα».
Ο Γιάννης Η. Παππάς, είναι ένας δικός μας άνθρωπος, γεννημένος το 1962 και μεγαλωμένος στους Χαλκιάδες Άρτας, κουβαλά στην ψυχή του αμέτρητες εικόνες του ποδοσφαίρου μιας διαφορετικής εποχής, όταν η μπάλα, η στρογγυλή θεά, δεν ήταν μια μαγεία μονάχα, μα ήταν μαζί και μια απόδραση από τη γκρίζα επιφάνεια των πολλαπλών απαγορεύσεων και στερήσεων των ανθρώπων – ιδιαίτερα των παιδιών – της επαρχίας.

Στο βιβλίο ανθολογούνται αποσπάσματα από δεκάδες συγγραφείς, από Εμπειρίκο και Κουμανταρέα έως Ταχτσή και Χατιτόπουλο κι από Γιεφτουσένκο και Μοντερλάν μέχρι Παζολίνι και Ορχάν Παμούκ.

Ειδικά να σημειώσω ότι ανθολογούνται ο Αρτινός Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο Αρτινός Ηλίας Λάγιος, ο Αρτινός Γιάννης Παππάς, ο Γιαννιώτης Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Γιαννιώτης Νίκος Χουλιαράς και ο Πρεβεζιάνος Παναγιώτης Λελοβίτης.

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου γίνεται την Τρίτη 8 Ιουνίου 2010, στις 8:00 το βράδυ,
στο βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24 στην Αθήνα.
Θα μιλήσουν ο Λάμπης Ταγματάρχης, δημοσιογράφος, ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, αθλητικός συντάκτης, ο Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας, και ο επιμελητής του βιβλίου Γιάννης Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...