Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Θα γίνει και στον Αμβρακικό της BP;


ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Υπήρξε διαρροή μαζούτ στον Άραχθο από παλιό εργοστάσιο χυμοποίησης (η ΕΣΠΕΡΙΔΑ), το οποίο είναι πια ανενεργό και βρίσκεται δίπλα από το φράγμα Ιμαρέτ. Την απορρύπανση της περιοχής ανέλαβε ειδική εταιρεία που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης της κηλίδας που θα δημιουργούσε οικολογικό πρόβλημα στον Αμβρακικό.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
: Νομάρχης Άρτας, Παπαβασιλείου σε σύσκεψη στη Νομαρχία για το θέμα της μόλυνσης: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, απαθείς, ανεξάρτητα αν ο χώρος ευθύνης ο δικός μας δεν έχει να κάνει με αυτό. Και ο ΤΟΕΒ δεν ανήκει διοικητικά στη Νομαρχία, ούτε το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει στη Νομαρχία».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
: Οι Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού λένε: "Η τοποθέτηση του Νομάρχη Άρτας για την διαρροή μας προκαλεί δέος, όταν λέει ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα, αλλά ανέλαβε πρωτοβουλία από μόνος του. Επιτέλους, ποιος είναι ο αρμόδιος σ αυτό τον τόπο;
Σχεδόν όλες οι βιομηχανίες της περιοχής μας χρησιμοποιούν μαζούτ ως καύσιμη ύλη, παρότι βρίσκονται εντός των ζωνών του Εθνικού Πάρκου, ακόμη και τα τυροκομεία, που όταν λειτουργούν τους καυστήρες τους ντουμανιάζουν όλες οι γύρω περιοχές με όλες τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που προκαλούν οι διοξίνες από τους καπνούς.

Πολλές επιχειρήσεις της περιοχής διοχετεύουν ακατέργαστα τα υγρά τους απόβλητα στις τάφρους και τα ποτάμια τις νυκτερινές ώρες (όταν δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες) και η νομοθεσία απαιτεί επ' αυτοφόρω εντοπισμό ρύπανσης για να επιβληθούν κυρώσεις.
Από το 2004 ζητάμε ακόμη και σήμερα τακτικούς και εκτάκτους ελέγχους εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Αμβρακικού για να προλαμβάνονται κρούσματα ρύπανσης. Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και των τριών νομών δεν έχουν επιβάλλει και υλοποιήσει κανένα πρόστιμο για μη εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων την τελευταία δεκαετία, οπότε υπάρχει μια άτυπη ασυλία στην παρανομία.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ομιλεί για δολιοφθορά και με μια μήνυση κατ αγνώστων επιδιώκει άφεση αμαρτιών και έτσι «ούτε γάτος ούτε ζημιά». ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει!!!!!!".



Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
: Η διαρροή ξεκίνησε πριν από κάμποσες μέρες και ανακαλύφτηκε τυχαία από διερχόμενους, που στην αρχή νόμισαν ότι είναι χυμένα λάδια και δεν ειδοποίησαν κανέναν...

Ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε είχε σαν αποτέλεσμα το μαζούτ μέσω του αρδευτικού αύλακα που ποτίζεται ο κάμπος της Αρτας να περάσει στο οικοσύστημα, καταλήγοντας στον Αμβρακικό. Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει την ακριβή ποσότητα μαζούτ που χύθηκε, άλλοι λένε για 3, άλλοι για 8 τόνους μαζούτ, κανένας δεν ξέρει, ενώ δεν γνωρίζουν καν την ποσότητα που υπήρχε στις δεξαμενές της πρώην βιομηχανίας χυμοποίησης.
Αυτή τη φορά τη γλυτώσαμε σχετικά φτηνά, αλλά:

Ο ΤΡΟΜΟΣ
: Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, στην Αμφιλοχία, υπάρχουν οι δεξαμενές καυσίμων, χωρητικότητας 300.000 λίτρων και στον Αμβρακικό πηγαινοέρχονται μονοπύθμενα δεξαμενόπλοια-σαπιοκάραβα. Ένα ατύχημα μπορεί να σημάνει το τέλος...
Κάντε κάτι τώρα πριν είναι αργά και τρέχετε και δεν φτάνετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...