Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Δεν κινείται τίποτε... Τι ισχύει για τους εργαζόμενους;


Αύριο, Πέμπτη 3 Ιουνίου, δεν κινείται κυριολεκτικά ΤΙΠΟΤΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών...
Δεν θα κινηθούν το Μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ.

Κανονικά θα γίνουν μόνο τα δρομολόγια του Προαστιακού, αλλά αυτό φαντάζομαι είναι δώρο άδωρο, γιατί ο Προαστιακός είναι χρήσιμος μόνο όταν υπάρχει ανταπόκριση με τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι να σου κάνει και ο Προαστιακός, να κάνουν τα βαγόνια του ντου στο κέντρο;

Πάντως το πράγμα δεν σηκώνει καθόλου πλάκα, γιατί αύριο μάλλον θα γίνει ...της κόλασης στην Αθήνα. Θα πήξουν οι δρόμοι από τα ΙΧ και φαντάζομαι ότι το να βρεις TAXI, θα είναι πιο δύσκολο από το να πιάσεις το ΛΟΤΟ!!!

Μιλώντας νωρίτερα με ένα φίλο που αλλάζει λεωφορείο και μετρό για να πάει στη δουλειά του, αναρωτήθηκα τι θα συμβεί αν κάποιος λόγω αυτής της κατάστασης δεν καταφέρει να είναι στην ώρα του ή αν δεν μπορέσει να πάει καθόλου. Τι ισχύει σ' αυτή την περίπτωση, τι συνέπειες, μπορεί να έχει;

Το έψαξα λοιπόν και βρήκα ότι ο Αστικός Κώδικας στο άρθρο 657 λέει ότι:

"Ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για το μισθό, αν ύστερα από δεκαήμερη τουλάχιστον παροχή εργασίας, εμποδίζεται να εργαστεί από σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.
Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό τα ποσά που εξαιτίας του εμποδίου καταβλήθηκαν στον εργαζόμενο από ασφάλιση υποχρεωτική κατά το νόμο."

και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το θέμα της απεργίας, στο Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, ΤΕΥΧΟΣ 1453/2005 σελ.903 γράφει ότι υπάρχει κώλυμα σύμφωνα με το 657/Α.Κ.:
" Όταν τα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούν ή δεν θα λειτουργήσουν, ένεκα απεργίας των εργαζομένων σε αυτά (και εφόσον ή χρήση των ταξί που κυκλοφορούν είναι υπερμέτρως επαχθής για τον μισθωτό), είτε για άλλους λόγους."

Οπότε φίλοι μου κανονίστε με τους γείτονές σας, με τους συναδέρφους σας, με εκείνη την όμορφη κοπέλα, που την βλέπετε κάθε μέρα στην στάση, αλλά διστάζετε να της μιλήσετε, να μοιραστείτε το ΙΧ ή το ΤΑΧΙ, γιατί αλλιώς σας βλέπω να ξεκινάτε από Άλιμο το πρωί και να φτάνετε Γαλάτσι κατά το απογευματάκι!!!
Ελπίζω να σας φάνηκα χρήσιμος κι όχι μόνο αρεστός, που λένε κι οι πολιτικοί μας, φτου κακά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...