Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η Παναγία των Βλαχερνών...

Την Παρακευή 2 Ιουλίου γιορτάζει η Παναγία της Βλαχέρνας.


Βρίσκεται στο χωριό Βλαχέρνα, απέναντι απ' την Άρτα, και πήρε το όνομα απ' την ξακουστή Παναγία των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης. Κτίστηκε στις αρχές του 10ου αιώνα και στα μέσα του 13ου αιώνα ανακατασκευάστηκε απ' τον Μιχαήλ Β΄ τον Κομνηνό, Δεσπότη του Δεσποτάτου της Ηπείρου και σύζυγου της Θεοδώρας, που αργότερα αγιοποιήθηκε και είναι η πολιούχος της Άρτας.
Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν δύο τάφοι σε σχήμα κιβωτίου, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της Παναγίας των Βλαχερνών κι από τις επιγραφές φαίνεται να ανήκει ο ένας στον Μιχαήλ τον Β' τον Κομνηνό κι ο δεύτερος στους δυο γνήσιους γιούς του με την Αγία Θεοδώρα. (είχε παιδιά και με την παλλακίδα του, την Γαγρινή, μπερμπάντης ο μακαρίτης...)

Μέχρι το 1814 ο ναός τιμόνταν στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου, από τότε όμως τιμάται στη μνήμη της κατάθεσης της Τίμιας Εσθήτας της Παρθένου και πανηγυρίζει στις 2 Ιουλίου.

Σήμερα είναι ο ενοριακός ναός της Βλαχέρνας και όπως λέει η ανακοίνωση "Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 1η Ιουλίου και ώρα 19:30 θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια θα γίνει περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας. Την Παρασκευή και ώρα 07:00 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...