Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Καλό αντάμωμα στο σ'νάφ'!!!

Και φέτος στο Περτούλι των Τρικάλων θα αντιλαλήσουν οι ραχούλες στο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.
Αρχίζει το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 8 η ώρα το βραδάκι και τελειώνει την Κυριακή στις 4 η ώρα το απόγευμα.

Φέτος το αντάμωμα κλείνει 30 ολόκληρα χρόνια και η ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Σ. λέει:



"Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους.
Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο από το 1980 στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) οργανώνει, μέχρι το 2004, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, ενώ από το 2005, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Μια εκδήλωση που η βαθμιαία επιτυχία της την κατέστησε πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.
Κάθε χρόνο χιλιάδες Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (κατ΄ελάχιστο όριο 20.000 άτομα) συγκεντρώνονται στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια και ανταμώνουν με συναισθήματα χαράς, νοσταλγίας αλλά και περηφάνιας για την πιο μεγάλη και λαμπρή γιορτή τους, που στο είδος της ανά το Πανελλήνιο, δεν υπάρχει ισάξια."

ΚΕΝΤΡΙ: Οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου έχουν το δικό τους αντάμωμα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, μετά το Σκαμνέλι, κάνοντας δεξιά στο δρόμο για τη Λάιστα.
Εκεί δεν μαζεύεται τόσος κόσμος όσος στο Περτούλι, ούτε τόσοι επίσημοι, ούτε τόσες κάμερες, αλλά όποιος έχει πάει, δεν το ξεχνάει ποτέ!!!
Λίγο άγρια τα πράγματα όσο πέφτει η νύχτα, αλλά πολύ πιο αληθινά από τους χορούς δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων και τους πολιτικούς να κάνουνε δηλώσεις στα μικρόφωνα...

2 σχόλια:

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...