Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Θεραπεία Σοκ...


Μου έκανε εντύπωση το πώς πλατιές μάζες πληθυσμού, παρόλο που "ζορίζονται", δέχονται να χάσουν κεκτημένα τους δικαιώματα για "να σωθεί η χώρα".
Όμως αν το καλοσκεφτούμε, ζούμε έναν τέτοιο πραγματικό βομβαρδισμό από τα δημοσιεύματα του ξένου και ελληνικού τύπου, που φυσικό είναι μπροστά στο "Σοκ και Δέος" να βλέπουμε συνταξιούχους να παρακαλάνε τον Πρωθυπουργό για ακόμα πιο σκληρά μέτρα!!!
Και η απάντηση στον τρόμο; Μέτρα "σοκ και δέος" για να σωθούμε και να ησυχάσουν οι αγορές: δηλαδή, αυτοί που έχουν στοιχηματίσει ότι θα πτωχεύσουμε!

Και όχι μόνο στην οικονομία, στην Καθημερινή, στις 4 Μαρτίου γράφει ότι χρειαζεται "να ασκηθεί θεραπεία σοκ σε ΕΣΥ και σε βαθμίδες της Παιδείας".

Θεραπεία σοκ για να "σωθεί η χώρα", θεραπεία σοκ για να γίνουν οι "απαραίτητες" αλλαγές, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει κοινωνική δυστυχία.

Ποιές είναι αυτές οι αλλαγές; Μα φυσικά η ριζική απορρύθμιση του οικονομικού συστήματος, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του κράτους, η περικοπή του κοινωνικού κράτους, το τέλος των εργασιακών σχέσεων όπως αυτές ορίστηκαν στον εικοστό αιώνα, κτλπ, κτλπ...

Η ρήση του νομπελίστα οικονομολόγου και πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού Milton Freedman τα λέει όλα:

"Only a crisis—actual or p e r c e i v e d––produces real change. When that crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around. . . . Our basic function [is] to develop alternatives to existing policies, to keep them alive and available until the politically impossible” becomes the politically inevitable." (από τον πρόλογο στο Capitalism and Freedom, έκδοση 1982).

"Μόνο μια κρίση -πραγματική ή εάν την αντιλαμβανόμαστε ως πραγματική-, μπορεί να παράγει πραγματική αλλαγή"!!!

Αξίζει να διαθέσετε 6 λεπτά από τον χρόνο σας για να δείτε αυτό το video, της δημοσιογράφου και συγγραφέα του βιβλίου "
The Shock Doctrine".
Δείτε το, έχει ελληνικούς υπότιτλους και σας διαβεβαιώνω ότι αν διαθέσετε αυτά τα 6 λεπτά, τότε θα αφιερώσετε πολλά περισσότερα για να σκεφτείτε πιο βαθιά αυτά που συμβαίνουν γύρω μας...




την ιδέα για αυτή την ανάρτηση την πήρα από το πολύ καλό blog του Μιχάλη Κοσμόπουλου...

1 σχόλιο:

  1. Ένα άτομο που βιώνει μια κρίση νιώθει αρχικά σοκ, μουδιάζει μπροστά στην κατάσταση και στη συνέχεια ανάλογα με τα ψυχικά αποθέματά του (resources) ενδέχεται να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας του ή να αναπτύξει συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, με πιο συχνή τη μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD). Μια κρίση μπορεί να τραυματίσει ψυχολογικά αυτόν που βιώνει ή είναι μάρτυρας του συμβάντος ή να αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ατόμου, καθώς το ίδιο βρίσκει νέα νοήματα στη ζωή του. Αναρωτιέμαι πώς ένα άτομο που βιώνει μια κρίση πολιτικοκοινωνικοοικονομική θα καταφέρει να βρει τα νέα νοήματα, ώστε να δημιουργήσει μια δημιουργική αλήθεια που θα του επιτρέψει να δράσει και να μην παγώσει. Πώς μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για την αλήθεια της πληροφορίας που δέχεται από διάφορες πηγές;
    Ευχαριστώ που με προβλημάτισες με την ενδιαφέρουσα ανάρτησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...