Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Βρε, λέτε να είναι λειψός ο Καλλικράτης;


Εγώ πάντως, ήδη σας τα είχα πει πριν από λίγες μέρες στο "Καλλικράτη, κάνε κράτει".
Να, που σιγά-σιγά βλέπω κι άλλοι να έχουν τις ίδιες απόψεις. Για διαβάστε τι γράφει ο φίλος από το
Θέρμο:

Παρ' ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ολοένα και περισσότερο, τίποτα νεώτερο δεν υπάρχει για το Σχέδιο ''Καλλικράτης''. Και όσο η όλη διαδικασία καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην αλλάξει τίποτα (σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον) και οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου να γίνουν με το υπάρχον καθεστώς.
Επίσημα βέβαια η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Σχεδίου.Και λογικά δεν είναι δυνατό να κάνει πίσω, τα προβλήματα όμως που υπάρχουν είναι μεγάλα.
Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν ότι δεν υπάρχει το αναγκαίο Σχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση και δεν συμφωνούν στο να διατεθούν από το ΕΣΠΑ τα απαιτούμενα κονδύλια, όπως είχε προγραμματίσει η Κυβέρνηση. Και πραγματικά μοιάζει σχήμα οξύμωρο, το να ψαλιδίζεις απο τη μία το 13ο και το 14ο μισθό και να διαθέτεις από την άλλη τέτοιο ποσό, για κάτι που ακόμα βρίσκεται στη θεωρία...
Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είχε δοθεί στην ΚΕΔΚΕ, το χωροταξιακό τμήμα του Σχεδίου, για να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε μέσα στο Μάιο να ψηφιστεί από τη Βουλή, για να μπορέσει να εφαρμοστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα όμως, το χωροταξιακό δεν έχει δοθεί και, σύμφωνα με τις φήμες που ακούγονται, υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί στις 15 Μαϊου. Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα:
Το πρώτο σενάριο, που φαίνεται να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότηετες, είναι ότι οι Δήμοι θα παραμείνουν (σ' αυτή τη φάση) όπως ακριβώς έχουν και θα εφαρμοστεί μόνο η αλλαγή των Περιφερειών (για να μην φανεί ότι η Κυβέρνηση κάνει ολοκληρωτικά πίσω).
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει ακριβώς το χωροταξιακό που έχει προτείνει η ΚΕΔΚΕ, το οποίο χωρίς ουσιαστικά δημόσια διαβούλευση (καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν εκ των υστέρων αντιρρήσεις) θα ψηφιστεί μέσα στο Μάιο.
Τέλος, υπάρχει και το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί τον Μάιο διαφοροποιημένο (από την πρόταση της ΚΕΔΚΕ) χωροταξιακό και θα αναβληθούν τον Μάρτιο του 2011 οι δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την εφαρμογή του αλλά και να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται. Αυτό το σενάριο φαίνεται να είναι και το λιγότερο πιθανό, στην περίπτωση όμως που επικρατήσει τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...