Ορίστε μια πολύ ωραία συνταγή που "έκλεψα" για σπιτική μυρωδάτη πίτσα, μαζί με μια φιλοσοφημένη απαντηση στο προαιώνιο ερώτημα "πίτσα ή σουβλάκια;":
Πόσες φορές είχατε αυτό το δίλημμα με την παρέα σας: "πίτσα ή σουβλάκια?"...
Πράγματι ένα ερώτημα που δύσκολα κανείς μπορεί να απαντήσει...
Τα σουβλάκια, σταθερή αξία στην ελληνική παράδοση, πιο οικονομικά, με το τζατζικάκι τους, με τα όλα τους. Από την άλλη, η πίτσα, πιο ντελικάτη γεύση, με μεγαλύτερη γκάμα υλικών που μπορείς να της προσθέσεις, αλλά πιο ακριβή. Άσε που κάθε φορά που την τρως το μετανιώνεις γιατί νιώθεις ότι στο στομάχι σου έχεις πέτρες!
Μία είναι η λύση και η απάντηση στο δίλημμα: Σπιτική πίτσα! Και της βάζουμε ό,τι θέλουμε από πάνω και έχουμε ένα ελαφρύ γεύμα, ξέροντας τί βάζουμε μέσα στο ζυμάρι και σε τί ποσότητες το βάζουμε!
Πράγματι ένα ερώτημα που δύσκολα κανείς μπορεί να απαντήσει...
Τα σουβλάκια, σταθερή αξία στην ελληνική παράδοση, πιο οικονομικά, με το τζατζικάκι τους, με τα όλα τους. Από την άλλη, η πίτσα, πιο ντελικάτη γεύση, με μεγαλύτερη γκάμα υλικών που μπορείς να της προσθέσεις, αλλά πιο ακριβή. Άσε που κάθε φορά που την τρως το μετανιώνεις γιατί νιώθεις ότι στο στομάχι σου έχεις πέτρες!
Μία είναι η λύση και η απάντηση στο δίλημμα: Σπιτική πίτσα! Και της βάζουμε ό,τι θέλουμε από πάνω και έχουμε ένα ελαφρύ γεύμα, ξέροντας τί βάζουμε μέσα στο ζυμάρι και σε τί ποσότητες το βάζουμε!
Εξάλλου, υπάρχει και το δημοφιλές τρίπτυχο ''πίτσα-μπίρα-μπάλα"!!! Έχετε ακούσει πουθενά να λένε για σουβλάκια?!
Υλικά για 12 περίπου κομμάτια:
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
1 πακετάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ρίγανη
1 κουτ. γλ. πάπρικα
1/2 κουτ. γλ. πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι διαλύουμε για 5 λεπτά την μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσοχή, μην είναι πολύ ζεστό το νερό σας, αλλά απλώς χλιαρό! Σε μία λεκάνη αδειάζουμε το μίγμα της μαγιάς και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Έπειτα, ρίχνουμε και τα μπαχαρικά μας όλα μέσα και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε τελευταίο το αλεύρι, το οποίο ρίχνουμε σιγά σιγά και παράλληλα ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Πιθανόν να χρειαστείτε λιγότερο αλεύρι, πάντως μην βάλετε πολύ παραπάνω, γιατί θα σκληρύνει αρκετά η ζύμη και δεν θα γίνει αφράτη.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα και να φουσκώσει μέσα στη λεκανίτσα σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα. Όταν γίνει το διπλό σε μέγεθος και αφράτο, το ζυμώνουμε λίγο ακόμα και φτιάχνουμε με αυτό μπάλες ίσες σε μέγεθος. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη τις μπάλες, ώστε να γίνει η βάση για την πίτσα μόλις ένα εκατοστό σε πάχος. Τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και την αφήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε από πάνω ό,τι υλικά θέλουμε. Δοκιμάστε να της βάλετε φρέσκια τομάτα , αντί για σάλτσα, κομμένη σε λεπτές φέτες. Το τυρί σας πρέπει να είναι τελευταίο από πάνω και αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά τυριά ανάμεικτα. Επειδή η ζύμη έχει μέσα πολλά μπαχαρικά, προσπαθείστε να μην την φορτώσετε με περισσότερα από πάνω.
Αυτό είναι ένα πεντανόστιμο μυρωδάτο ζυμάρι που τρώγεται ακόμα και σκέτο. Πλάστε λεπτά μπαστουνάκια και ψήστε τα για περίπου 20 λεπτά και φάτε τα σκέτα εντελώς! Θα με θυμηθείτε!!!
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα και να φουσκώσει μέσα στη λεκανίτσα σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα. Όταν γίνει το διπλό σε μέγεθος και αφράτο, το ζυμώνουμε λίγο ακόμα και φτιάχνουμε με αυτό μπάλες ίσες σε μέγεθος. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη τις μπάλες, ώστε να γίνει η βάση για την πίτσα μόλις ένα εκατοστό σε πάχος. Τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και την αφήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε από πάνω ό,τι υλικά θέλουμε. Δοκιμάστε να της βάλετε φρέσκια τομάτα , αντί για σάλτσα, κομμένη σε λεπτές φέτες. Το τυρί σας πρέπει να είναι τελευταίο από πάνω και αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά τυριά ανάμεικτα. Επειδή η ζύμη έχει μέσα πολλά μπαχαρικά, προσπαθείστε να μην την φορτώσετε με περισσότερα από πάνω.
Αυτό είναι ένα πεντανόστιμο μυρωδάτο ζυμάρι που τρώγεται ακόμα και σκέτο. Πλάστε λεπτά μπαστουνάκια και ψήστε τα για περίπου 20 λεπτά και φάτε τα σκέτα εντελώς! Θα με θυμηθείτε!!!
EXTRAS: Το ζυμάρι αυτό μπορείτε να το φυλάξετε μέσα σε μία μεμβράνη στην ψύξη για πολλές μέρες και να έχετε πάντα μια λιχουδιά έτοιμη προς κατανάλωση, μόνο με 20 λεπτά ψήσιμο στους 220 βαθμούς, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.
Η πίτσα μας τρώγεται και την επόμενη μέρα ευχάριστα, ανάλογα τα υλικά που έχει επάνω.
Η πίτσα μας τρώγεται και την επόμενη μέρα ευχάριστα, ανάλογα τα υλικά που έχει επάνω.
Και επειδή πάντα η ζωή μας μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολη, αν βαριέστε να φτιάξετε δικό σας ζυμάρι, πάρτε απλές πίτες για σουβλάκια από την αγορά και προσθέστε από πάνω τα υλικά της αρεσκείας σας. Μόνο που αυτές θέλουν λιγότερο ψήσιμο, μέχρι να ροδίσουν τα υλικά από πάνω. Δεν είναι τόσο γευστικές, όσο με το σπιτικό ζυμάρι, αλλά αν θες κάτι πολύ γρήγορο, είναι ιδανικές! Πάντα υπάρχει λύση για γρήγορο σπιτικό φαγητό!
Εάν νηστεύετε, αυτό το ζυμάρι είναι κατάλληλο και μπορείτε να του βάλετε επάνω διάφορα λαχανικά για να γίνει μια ζουμερή, διαφορετική πίτσα!
Kι άμα λάχει, γεμίστε και την άκρη της με τυρί φιλαδέλφια!! Ανοίξτε μεγαλύτερο το ζυμάρι γύρω-γύρω, προσθέστε την κρέμα τυριού και κλείστε ομοιόμορφα τη ζύμη, φιτάχνοντάς τη λίγο πιο παχιά στην άκρη, όπως στην φωτογραφία.
Kι άμα λάχει, γεμίστε και την άκρη της με τυρί φιλαδέλφια!! Ανοίξτε μεγαλύτερο το ζυμάρι γύρω-γύρω, προσθέστε την κρέμα τυριού και κλείστε ομοιόμορφα τη ζύμη, φιτάχνοντάς τη λίγο πιο παχιά στην άκρη, όπως στην φωτογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...