Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας...

Συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης, παραχώρησε χτες, 15-7-2011, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Άρτας.


Στην εισήγηση της συνέντευξης ο Αντιπεριφερειάρχης είπε:

Φίλες και φίλοι,
αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού Άρτας,

θέλω να σας ευχαριστήσω τόσο για τη σημερινή σας παρουσία όσο και για την καθημερινή συνεργασία μας για την ανάδειξη του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Όπως όλοι γνωρίζετε, κλήθηκα ξαφνικά να αναπληρώσω το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε ο αδικοχαμένος Κώστας Παππάς, που ο Αρτινός λαός είχε επιλέξει ως πρώτο αιρετό Αντιπεριφερειάρχη Άρτας.

Από την πρώτη στιγμή έπρεπε με γρήγορους ρυθμούς, να προχωρήσω με τη βοήθεια των υπαλλήλων των υπηρεσιών σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μετάβαση από το καθεστώς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτό της Αιρετής Περιφέρειας.

Σ’ αυτούς τους έξι μήνες προσπάθησα με τη βοήθεια όλων να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα προβλήματα που καθημερινά προέκυπταν, μέσα σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Προβήκαμε σε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών. Σε απαραίτητες μετακινήσεις υπαλλήλων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία στελέχωση για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Κάναμε παρεμβάσεις καίριες εκεί όπου χρειάστηκε, με σκοπό την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των συμπολιτών μας.

Και όλα αυτά στη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική συγκυρία. Με ισχνούς πόρους, που δεν έχουν να κάνουν με την θέση της Π.Ε. Άρτας στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά με τις αδυναμίες και τις ατέλειες του Καλλικράτη.

Παρόλα αυτά στηρίξαμε την ιδέα της νέας Διοικητικής μεταρρύθμισης και προσπαθήσαμε τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο να συνεργαστούμε με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να πετύχουμε τους κοινούς στόχους για το καλό της Ηπείρου γενικότερα.

Σε στενό διοικητικό επίπεδο και σε ότι αφορά την Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, προβήκαμε σε συγχώνευση υπηρεσιών με τις απαραίτητες κτιριακές αλλαγές (λύσεις μισθώσεων κλπ). Η αναδιάρθρωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρήσιμων πόρων για άλλες ενέργειες. Η μείωση των εξόδων για τις μισθώσεις ανήλθε στο ποσό των 212.127 € καθώς από 532.529 € ετήσια έξοδα, μειώσαμε το ποσό σε 320.402 €.

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας απέκτησε πριν από λίγες μέρες μια νέα, πιο λειτουργική και φιλική προς τον επισκέπτη, ιστοσελίδα, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται σε ότι αφορά διοικητικά ζητήματα, να ενημερωθεί για τις δράσεις της Π.Ε. Άρτας και κυρίως έχει τη δυνατότητα μέσα από την ειδική φόρμα, να καταγγείλει και να ενημερώσει την υπηρεσία μας για θέματα που αφορούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, μόλυνση του περιβάλλοντος και υγειονομικές παραβάσεις. Είναι φανερό ότι οι πολίτες καλούνται να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην μάχη που δίνουμε για την καλυτέρευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της ασφάλειας της ζωής και της υγείας όλων αλλά και της απλής καθημερινότητας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της Δ/νσης Ανάπτυξης, προβαίνει σε καθημερινούς αγορανομικούς ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους και την τήρηση των σχετικών υγειονομικών διατάξεων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, πιστεύω ότι εκφράζω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας με τις θέσεις που υποστηρίζω τόσο σε Περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Κεντρικής Εξουσίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατασκευή της Ιονίας Οδού έχει τελματωθεί. Και επίσης όλοι γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται βασικά γι’ αυτό. Η πολιτική της Κυβέρνησης, οδηγεί σε περαιτέρω μαρασμό την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, αφού η κατασκευή της Ιονίας Οδού, το μεγαλύτερο ουσιαστικά έργο της περιοχής μας, αποτελεί στρατηγικό σκέλος για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Επίσης, κατ’ επανάληψη έχω θέσει υπόψη του αρμόδιου υπουργείου το θέμα της οικτρής κατάστασης της Ε.Ο. Άρτας – Αγρινίου. Ενός δρόμου με μεγάλη κίνηση, που παραμένει σε απαράδεκτη κατάσταση, δημιουργώντας καθημερινά σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των οδηγών και των επιβατών των αυτοκινήτων που διέρχονται απ’ αυτόν.

Στο θέμα του ΤΕΙ Ηπείρου τάχθηκα εξαρχής υπέρ όχι μόνο της παραμονής του στην Άρτα, αλλά και ειδικότερα τα τμήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Έχω αποστείλει σχετική επιστολή στην αρμόδια υπουργό και η απάντηση που έλαβα ήταν μια απλή διοικητική απάντηση που δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική ενημέρωση και λύση στο πρόβλημα.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχω διαπιστώσει καμιά πρόθεση αυτοκριτικής από την πλευρά της Διοίκησης του Ιδρύματος, για τις αιτίες της φθίνουσας πορείας των τμημάτων.

Σε ότι αφορά το Μουσικό Σχολείο Άρτας, απέστειλα επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας, με λεπτομερή αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και καταθέτοντας ρεαλιστική πρόταση για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμιά απάντηση. Το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να σας τονίσω ότι το παρακολουθώ στενά αφ’ ενός μεν λόγω προσωπικής ευαισθησίας για τα ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού, αφ’ ετέρου δε λόγω της παρουσίας στην πόλη μας του πολύ επιτυχημένου τμήματος της Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, που αποτελεί εν δυνάμει φυσική συνέχεια του Μουσικού Σχολείου.

Η παρουσία την Άρτα του ΚΕΥΓ αποτελεί και για μένα, όπως και για το σύνολο των πολιτών και των φορέων της περιοχής, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Και φυσικά επ’ ουδενί λόγο δε θα μπορούσα να συζητήσω τη μετατροπή των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου σε κέντρο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Το υπουργείο με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του δεν έχει αποσαφηνίσει το μέλλον του ΚΕΝ πλέον, κάτι που δε μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε. Το ΚΕΥΓ, με την αρχική του στελέχωση (ιατρούς κλπ), θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικότατο υποβοηθητικό παράγοντα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και μάλιστα σε μια εποχή που βλέπουμε την αποδυνάμωση των φορέων υγείας.

Στο θέμα της συνένωσης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, η θέση μου είναι ξεκάθαρη:είμαι υπέρ των στρατηγικών συμμαχιών σε επιμέρους τομείς, όπως το μάρκετινγκ, την προμήθεια πρώτων υλών, τις πωλήσεις και όχι υπέρ των συγχωνεύσεων χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τον πιο δυναμικό κλάδο της τοπικής παραγωγής με δυνατότητες ανάπτυξης.

Η προσωπική μου εκτίμηση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ είναι ότι αυτή καθίσταται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι δε καιρός, να αναλάβουν οι κατά τόπους τοπικοί άρχοντες τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Μικροπολιτικές και τοπικισμοί δεν έχουν θέση στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Επιπλέον θα πρέπει να τονίσω το γεγονός της παραπληροφόρησης από μέρους του κ. Αργύρη και της παράταξής του, σχετικά με το ποσοστό που αναλογεί σε κάθε Π.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου στην κατανομή των πιστώσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Κάθε Π.Ε. έχει τους δικούς της θεσμοθετημένους πόρους και καμιά Περιφερειακή Ενότητα δεν μπορεί να «ακουμπήσει» τον κουμπαρά της άλλης.
Η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει την ομαλή ροή των πόρων που οφείλει στην κάθε Περιφέρεια.

Σε ότι αφορά τα έργα που κατασκευάζονται από το ΕΣΠΑ, σας αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:
- Παράκαμψη συνοικισμού Έλατου Κορφοβουνίου
- Βελτίωση-ασφαλτόστρωση δρόμου Άρτας-Κομμένου
- Έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ των Δήμων Αθαμανίας, Αράχθου, Αμβρακικού, Κομποτίου και Ξηροβουνίου του Νομού Άρτας
- Βελτίωση 4ης Επαρχιακής Οδού Άρτα-Ροδαυγή-Γέφυρα Πλάκας (τμήμα: Ροδαυγή-Σουμέσι, Α' κλάδος: Ροδαυγή-Κακολάγκαδο)
- Κατασκευή γέφυρας στο δρόμο Πολύδροσο-Βίγλας.

Μέσω του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής και του ΕΠΑΛ κατασκευάζονται τα εξής έργα:
- Επένδυση κεντρικής αρδευτικής διώρυγας Δ0 Ζώνης Λούρου Ν. Άρτας
- Επένδυση διωρύγων Δ1 και Δ06 Ζώνης Λούρου Ν. Άρτας
- Αλιευτικό καταφύγιο Κορωνησίας
Για το αρδευτικό έργο Περάνθης – Λουτροτόπου (που είχε δρομολογηθεί από τη Ν.Α. Άρτας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, παρά μόνο, απαξιωτική συμπεριφορά από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, μετά την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη δρομολόγηση κατασκευής έργων απαραίτητων για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση των υποδομών.
Το πρόγραμμα των ΚΑΠ, σχεδιάσθηκε κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεων των Δήμων (για το οδικό δίκτυο) και με γνώμονα τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα του Πολιτισμού, όπου για παράδειγμα, για πρώτη φορά χρηματοδοτήθηκε ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Αράχθου, τουλάχιστον στο ύψος του Ιστορικού μας Γεφυριού, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή του. Επίσης χρηματοδοτείται η επισκευή της εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής στη Ροδαυγή, ενός από τα σημαντικότερα Βυζαντινά Μνημεία της περιοχής μας.
Για άλλα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής ή θα κατασκευαστούν μέσω των ΚΑΠ ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα δοθούνε:
- Αλιεία 20.000
- Εγγειοβελτιωτικά 743.000
- Αντιπλημμυρικά 835.000
- Τουρισμός 83.000
- Εκπαίδευση 282.000
- Συγκοινωνιακά 3.212.000
- Διάφορα 568.000

Τέλος θα ήθελα, για μια ακόμα φορά να σας επισημάνω το γεγονός ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόσο εγώ όσο και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ελάχιστων πόρων που διαθέτουμε, για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, λειτουργώντας μέσα από ένα νέο θεσμό, που παρά τις αδυναμίες του μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της Άρτας και της Ηπείρου, χάρις στη σύμπνοια και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων μας.

ΚΕΝΤΡΙ: Αυτά είπε λοιπόν στην εισήγησή του ο Βασίλης Ψαθάς, όπως μου την έστειλαν από το Γραφείο Τύπου της ΠΕ Άρτας...
Δεν ξέρω τι ερωτήσεις του έγιναν από τους δημοσιογράφους, ούτε τι απαντήσεις έδωσε...
Σίγουρα ήταν εφ' όλης της ύλης η συνέντευξη και ο Βασίλης Ψαθάς αναφέρθηκε σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα...
Μήπως όμως θα έπρεπε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, που απασχολεί τόσους πολλούς κτηνοτρόφους του Νομού μας, αλλά και όλους μας, σαν καταναλωτές των προϊόντων της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...