Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Μανιφέστο (;) Πολιτών της Άρτας προς τον Δήμαρχο...


Σύλλογος "Πολιτών Παρέμβαση"

Θέμα: Η εικόνα της πόλης

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ασχολήθηκε, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του, εκτενώς με θέματα που αφορούν την πόλη μας, την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και, συνολικότερα, τον πολιτισμό της καθημερινότητάς τους. Η γενική αίσθηση που επικρατεί και εκφράζεται είναι πως η πόλη μας εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης και παρακμής. Η εικόνα της, όπως αποτυπώνεται καθημερινά στα διάφορα έντυπα και στις συζητήσεις των συμπολιτών μας και όπως την αντικρίζει ακόμη και ο πιο καλόπιστος περιπατητής, είναι στο σύνολό της αποκρουστική και προσβάλλει την ιστορία μας και την παράδοσή μας. Θα ήταν αρκετά μακρύς και κουραστικός ο κατάλογος των επιμέρους προβλημάτων και των παραλείψεων που δυσχεραίνουν τη ζωή μας και διαμορφώνουν ένα απαισιόδοξο τοπίο για το μέλλον. Επιτρέψτε μας να περιοριστούμε στις πιο ορατές και πιο κραυγαλέες περιπτώσεις:

Κεντρική πλατεία
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πλατεία. Πρόκειται για ένα κακόγουστο σύνολο στεγάστρων με λογής – λογής τραπεζοκαθίσματα, που αποπνέουν ένα ιδιόμορφο κάθεστώς σύγχρονης βαρβαρότητας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απόλυτη ασυδοσία και η αίσθηση ιδιοκτησίας και κυριαρχίας των διάφορων επιχειρηματιών, οι οποίοι δημιουργούν την αίσθηση μιας ξαφνικής και παράνομης κατοχής στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, ακριβώς κάτω από το βλέμμα της νομαρχίας και ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες ελέγχου της νομιμότητας των εν λόγω καταστημάτων.
Χωμένη στην εγκατάλειψη και την παρακμή, μοιάζει να μετρά τις μέρες της και να περιμένει την οριστική της κατεδάφιση. Μια από τις ομορφότερες και ιστορικότερες περιοχές της πόλης, έργο του αρχιτέκτονα Ζήβα, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη έτσι ώστε να δένει αρμονικά με το μνημείο της Παρηγορήτισσας και τα πέτρινα σχολεία, έχει υποβαθμιστεί και περιέλθει σε αχρηστία. Το μόνο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί ως τώρα είναι η μελέτη για τη βύθισή της και την παράδοσή της στους επιχειρηματίες προκειμένου να τη μετατρέψουν σε πάρκιν, με ολέθριες συνέπειες για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των πολιτών και των μαθητών.

Καθαριότητα
Είναι κοινή η ομολογία των πολιτών πως η πόλη μας δεν καθαρίζεται. Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών κατακλύζουν ακόμη και κεντρικούς δρόμους και πλατείες σε ώρες λειτουργίας της αγοράς και μεγάλης κυκλοφορίας καταναλωτών και περιπατητών. Οι κάδοι απορριμμάτων παραμένουν ανοιχτοί ολόκληρες ημέρες γεμάτοι με σκουπίδια και με σωρούς από πλαστικές σακούλες, κουτιά και κάθε είδους υλικά, τα οποία δεν ασχημίζουν μόνο την εικόνα της πόλης και δεν προσβάλλουν μόνο την αισθητική των πολιτών, αλλά συνιστούν και εστίες μόλυνσης και πολλαπλών κινδύνων για την υγεία μας. Οι δρόμοι και οι πλατείες δεν έχουν πλυθεί ποτέ και δεν έχουν καθαριστεί με την ειδική σκούπα. Η αποκομιδή των σκουπιδιών που περιέχονται στους κάδους γίνεται με πλημμελή τρόπο και αφήνει στους πολίτες την αίσθηση πως οι υπάλληλοι καθαριότητας αντιμετωπίζουν με αρκετή προχειρότητα και αδιαφορία το σοβαρό και κρίσιμο έργο που τους έχει ανατεθεί. Φυσική απόρροια της χαλαρότητας αυτής είναι μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων να σκορπίζονται πάνω στους δρόμους και να παραμένουν εκεί για πολλές ημέρες.

Κάστρο
Η αδιαφορία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για το Κάστρο και το Ξενία και η απερίγραπτη εγκατάλειψή τους συντελεί στο μαρασμό των πολύτιμων αυτών αγαθών και προκαλεί την τοπική κοινωνία, η οποία έχει διατυπώσει με πολλούς και ποικίλους τρόπους το γενικό αίτημα για Κάστρο ανοιχτό και επισκέψιμο. Για το μέλλον του Κάστρου και του Ξενία ήχησαν προσφάτως από την πλευρά επίσημων φορέων τα μεγάλα λόγια και οι πομπώδεις δηλώσεις, που απέχουν, δυστυχώς, δραματικά από τα έργα και τις πρωτοβουλίες για τη σωτηρία τους και τη λειτουργία τους. Είναι απόλυτη ανάγκη να διευκρινιστεί άμεσα τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το Κάστρο και το Ξενία, τι μελέτες υπάρχουν για έργα μέσα σ’ αυτό και κατά πόσο βρίσκεται ο δήμος σε ετοιμότητα να αξιοποιήσει τυχόν προθέσεις και προγράμματα στην περίπτωση που το Ξενία παραχωρηθεί κατά χρήση σ’ αυτόν. Γιατί, παρά τις δηλώσεις για ένταξη του Κάστρου σε προγράμματα και τη διάθεση μεγάλων ποσών για εργασίες, το τοπίο παραμένει θολό.
Μελανό σημείο στην περίπτωση του Κάστρου αποτελεί για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία η παντελής απουσία κάθε συνεργασίας και επικοινωνίας με τη διεύθυνση της 18ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ένα από τα πιο ιστορικά και πιο ζωντανά μνημεία της περιοχής μας.

Αρχοντικό Παπακώστα
Παρότι το Αρχοντικό Παπακώστα έχει κηρυχτεί διατηρητέο, η εικόνα που σήμερα παρουσιάζει ελάχιστα περιθώρια αφήνει για την ανταπόκρισή του σ’ αυτό το σκοπό. Η αμέλεια των υπεύθυνων υπηρεσιών έχει οδηγήσει την κατάστασή του σε μια θλιβερή παραφωνία, που αποδίδεται χαρακτηριστικά με το σωρό των ερειπίων στο εσωτερικό του και την απερίγραπτη βρωμιά που το περιβάλλει στον εξωτερικό του χώρο. Ασφαλώς και η ευθύνη βαραίνει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Άμοιρη, ωστόσο, ευθυνών δεν είναι και η δημοτική αρχή, η οποία ανέχεται επί σειρά ετών να υποβαθμίζεται, αντί να αναβαθμίζεται, ένα από τα ωραιότερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά κοσμήματα της πόλης και να παρουσιάζει την οικτρή εικόνα ενός στοιχειωμένου κάστρου, που καταρρέει παίρνοντας μαζί του ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής και της εθνικής ιστορίας. Τόσο ο Σύλλογός μας όσο και πολίτες της Άρτας έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη για την αδιαφορία των αρμοδίων, με την πεποίθηση πως η πράξη μας αυτή μπορεί να σώσει, έστω και λίγο πριν το τέλος του, ένα νεότερο μνημείο της πόλης μας, το οποίο μπορεί να κάνει περήφανους τους Αρτινούς, εφόσον βέβαια δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του όσο και η δημοτική αρχή.

Τουριστικό Περίπτερο
Είναι περιττό να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες που φέρει αποκλειστικά ο δήμος Αρταίων για την ελεεινή εικόνα που παρουσιάζει το πρώην Τουριστικό Περίπτερο της πόλης. Όποιος το έχει πλησιάσει και έχει αντικρίσει την έκταση της λεηλασίας του, δε βρίσκει λόγια να την περιγράψει, γι’ αυτό και περιορίζεται στο να εκφράσει απλά τη θλίψη του για το κατάντημα αυτού του θαυμάσιου χώρου και την απίστευτη κατεδάφιση της δημοτικής περιουσίας. Ποια θα είναι η τύχη του στο μέλλον ίσως δεν έχει νόημα να ρωτήσει κανείς, όταν δεν έχει απομείνει τίποτε πλέον σ’ αυτό παρά μονάχα οι πέτρες.

Παλιό Δημαρχείο
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας πως το ιστορικό δημαρχείο της πόλης μας επί της οδού Σκουφά παραμένει για μια δεκαπενταετία και πλέον εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο. Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με την απουσία κάθε λειτουργίας και δράσης μέσα σ’ αυτό, επιδεινώνει την ήδη ζοφερή του εικόνα και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του κτιρίου. Επιχειρήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν να καταθέσουμε την πρόταση του Συλλόγου μας να ιδρυθεί και να στεγαστεί σ’ αυτό η δημοτική βιβλιοθήκη της Άρτας ή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να χρησιμοποιηθεί για πνευματικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Επανερχόμαστε στην πρότασή μας, προσδοκώντας πως οι μελέτες που έχετε στα χέρια σας για την αξιοποίησή του μπορούν να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και να συμβάλουν πολλαπλά στο να καταστεί ένα ιστορικό κεντρικό κτίριο χώρος πνευματικής και πολιτιστικής δράσης.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Περιγράψαμε απλά ένα μέρος των προβλημάτων που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες. Όσο και να το θέλουμε, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη δραματικότητα της περιγραφής, ακριβώς γιατί είναι αληθινά δραματική η εικόνα της πόλης μας και η έκταση των ανοιχτών και βαθιών της πληγών.

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στους:
1. Γενική Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού Κυρία Λίνα Μενδώνη
2. Βουλευτές νομού Άρτας
3. Νομάρχη Άρτας Κύριο Γιώργο Παπαβασιλείου
4. Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Άρτας
5. Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

ΚΕΝΤΡΙ: Συμφωνώ με όλα όσα λέει ο Σύλλογος Πολιτών, τα υπογράφω με χέρια και με πόδια, τα έχω χιλιογράψει άλλωστε κι από τούτο δω το blog...
Δεν σας κρύβω όμως ότι αυτό το Μανιφέστο να το πω, Διακήρυξη να το πω, όπως και να το πω, με προβληματίζει λίγο, δεν ξέρω γιατί...
Ίσως να φταίει το ότι πάντα μου πίστευα ότι το να αραδιάζεις ένα κατεβατό αυταπόδεικτα δεν σημαίνει τίποτε, δεν είναι ρεαλιστικό να διεκδικείς ταυτόχρονες λύσεις στα πάντα, όταν γύρω σου δεν γίνεται τίποτε...
Ή βάζεις προτεραιότητες και εστιάζεις σε ένα θέμα την φορά και αυτό το θέμα το παλεύεις με νύχια και με δόντια και δεν σταματάς μέχρι να τα καταφέρεις (παράδειγμα το υπόγειο parking στην πλατεία Σκουφά), ή συμβιβάζεσαι με τον ρόλο να διαπιστώνεις, να καταγγέλεις και τελικά να παραμένεις θεατής στα "όσα γίνονται για σένα χωρίς εσένα".
Θεωρώ απαραίτητους τους αγώνες των πολιτών και πιστεύω ότι χωρίς κινητοποιήσεις δεν κίνείται τίποτε. Αν δεν ρίξεις το βότσαλο στη λίμνη να ταράξεις τα νερά, τίποτε δεν κουνιέται από τους "υπεύθυνους", που το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς να μην ταράζεται τίποτε...
Περίμενα στο τέλος της ανοιχτής επιστολής να υπήρχε έστω μια νύξη για δυναμικές ενέργειες προστασίας της ποιότητας ζωής μας. Αυτό δεν το είδα και γιαυτό το λόγο, αυτό το κείμενο με τις πολύ σωστές διαπιστώσεις μοιάζει "κολοβό"...

3 σχόλια:

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...