Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ετοιμαζόμαστε για αναγνώριση;


Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από την Ελλάδα και την Συρία προωθεί η Τουρκία. Αυτό μεταδίδουν ΜΜΕ στην Πρίστινα σχολιάζοντας την συνάντηση, στην Άγκυρα, του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με το Κοσοβάρο ομόλογό του Χασίμ Θάτσι.
Ο Ερντογάν φέρεται να έχει μεσολαβήσει σε Αθήνα και Δαμασκό, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Θάτσι με την ελληνική και την συριακή ηγεσία.

Ο Tούρκος πρωθυπουργός, όπως αναφέρει ο Τύπος στην Πρίστινα, στην κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου αποκάλυψε ότι «ήδη η Ελλάδα και η Συρία κάλεσαν τον φίλο μου Θάτσι, για να συζητήσουν το ζήτημα της αναγνώρισης και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Ο Τύπος στην Πρίστινα αποκαλύπτει επίσης ότι ο Ερντογάν, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Θάτσι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ, της Συρίας, της Λιβύης και της Ελλάδας ζητώντας να δεχτούν τον Θάτσι για να συζητήσουν το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Το Αζερμπ
αϊτζάν φέρεται να έχει απορρίψει το αίτημα ενώ επιφυλάξεις για μία τέτοια συζήτηση εξέφρασαν η Λιβύη και το Κατάρ.
Σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ στην πρωτεύουσα του Κοσσόβου ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό για να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου όλο και περισσότερες χώρες. Μέχρι στιγμής το Κόσσοβο αναγνώρισαν, ως ανεξάρτητο κράτος, 69 χώρες.


ΚΕΝΤΡΙ: Το διάβασα στον Insider και σκέφτηκα ότι όσο εμείς είμαστε απασχολημένοι με την οικονομική μας κατάντια, τα γρανάζια αρχίζουν να κυλάνε γύρω μας και να διαμορφώνουν ένα καινούργιο σκηνικό, που θα μας επηρεάζει κι εμάς, μιας και μιλάμε για την "γειτονιά" μας...

Βέβαια, πρέπει να παραδεχτώ ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ο όλο και αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και η ανάδειξη του Ερντογάν σε βασικό καταλύτη μελλοντικών εξελίξεων.
Όσο για μας, θα ακολουθούμε πειθήνια, ξεδοντιασμένοι και αδύναμοι, εκτός κι αν αποφασίσουμε κάποια στιγμή, να σηκώσουμε ανάστημα και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...