Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Το βράδυ ακούμε Γρηγόρη Καψάλη...


Με πολύ χαρά είδα στο γραμματοκιβώτιό μου μια ανακοίνωση για έναν πολύ αγαπημένο μου καλλιτέχνη. Αντιγράφω:

Την 10η χρονιά της συνεχίζει η τηλεοπτική παραγωγή «Εν Χορώ», μια εκπομπή για την Ήπειρο, την Παράδοση και τον Πολιτισμό. Η επομένη εκπομπή είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Του δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γρηγόρη Καψάλη.
Σε σχετική ανακοίνωση για την εκπομπή αναφέρονται τα εξής: «Σε μια ωραία συνάντηση στον τόπο γέννησής του, τον Ελαφότοπο (Τσερβάρι) Ζαγορίου, σε μια καταγραφή με ιδιαίτερη σημασία, αφού κατατίθενται σημαντικά στοιχεία του μουσικού γίγνεσθαι του περασμένου αιώνα, ο ίδιος ξετυλίγει το νήμα της καλλιτεχνικής του πορείας από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, την κατοχή, το μεγάλο «καλλιτεχνικό σχολείο» στο Αγρίνιο- σταθμό στη ζωή του- τα θρυλικά «Τακούτσια», τα ζαγορίσια τραγούδια και πανηγύρια, το τοπικό ρεπερτόριο, το μουσικό κέντρο των Ιωαννίνων των περασμένων δεκαετιών, τη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα ονόματα που συνεργάστηκε και γνώρισε ως την ώρα που τον υποδέχτηκε το Μέγαρο Μουσικής, ο Λυκαβηττός κ.α.

Παράλληλα μιλά για τη σημασία της αγάπης του κόσμου προς το πρόσωπό του και την αναγνώριση των ανθρώπων της Παράδοσης στο έργο του.
Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό συνοδεύει την παρουσίαση και ολοκληρώνει τη εικόνα του μεγάλου καλλιτέχνη, ενώ ένα γνήσιο ζαγορίσιο γλέντι στήνεται στο όμορφο ζαγοροχώρι, με την συντροφιά του τραγουδιστή Γιάννη Παπακώστα, μουσικών και κατοίκων.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος θα μεταδοθεί την Παρασκευή 14 Μαΐου στις 10 το βράδυ από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1» (επανάληψη την Κυριακή 16 Μαΐου, 3 μμ) και το δεύτερο την επόμενη Παρασκευή 20 Μαΐου στις 10 μμ.

Ο διαδικτυακός τόπος της εκπομπής είναι www.enxoro.gr και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της
enxoro@enxoro.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ."

Όσοι έχουν την τύχη να ακούσουν τον Γρηγόρη ζωντανά σε πανηγύρι, σίγουρα ξέρουν τι σημαίνει ο Καψάλης για το Ηπειρώτικο τραγούδι.
Θαυμάστε τον στη Βασιλαρχόντισσα:



Το βράδυ λοιπόν συντονιζόμαστε, παίρνουμε τις απαραίτητες προμήθειες σε τσίπουρο κλείνουμε τα μάτια και ακούμε με την ψυχή μας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...