Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Κομμένο και ραμμένο...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Κομμένο 21 – 5 - 2010
ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Κ Ο Μ Μ Ε Ν Ο Υ

Ταχ. Δ/νση: Κομμένο ΄Αρτας
Πληροφ: Χρήστ. Κοσμάς

Τηλέφ.& fax: 26810 69395
26810 69398
email: kkommeno@yahoo.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Μαΐου 2010 στο χώρο της Βουλής και του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κομμένου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19–5–2010.
Στην ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση, η οποία έγινε παρουσία πλήθους δημοτών, εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες για την αντιμετώπιση της Κοινότητάς μας στο σχεδιασμό των νέων Δήμων σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, προβλέπει την ενσωμάτωση της Κοινότητας σε ένα δήμο με όρους και προϋποθέσεις, που υποβαθμίζουν τη βαριά ιστορική κληρονομιά μας και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια – λειτουργώντας ως ανεξάρτητος Ο.Τ.Α. – για την αναγνώριση και την ανάδειξη του Ολοκαυτώματος του χωριού μας.

Αισθανόμαστε πολύ αδικημένοι γιατί καμία στιγμή δε ζητήσαμε μια άνευ ουσίας διάκριση, ούτε θελήσαμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία μας ως οχυρό μιας τοπικιστικής νοοτροπίας. Όλη η αγωνία μας εστιάζεται στην αποκατάσταση της χρόνιας ιστορικής αδικίας που διαπράττεται σε βάρος της Μαρτυρικής μας Κοινότητας. Μιας αδικίας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1943 με την αναίτια σφαγή 97 παιδιών κάτω των 15 ετών και συνεχίζεται μέχρι σήμερα:

-Με την ατιμωρησία των υπευθύνων μετά την ιστορική δίκη της Νυρεμβέργης.
- Με την τεράστια προσπάθεια αποσιώπησης του τρομερού αυτού εγκλήματος που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός.
-Με την αδράνεια της ελληνικής πολιτείας να αποκαταστήσει το ηθικό και ιστορικό χρέος απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων του Κομμένου, προσφέροντας σ’ αυτούς καλύτερες υπηρεσίες μέσα από έναν αναβαθμισμένο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Με το αδιανόητο κενό στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται οι νέοι μας, καθώς δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στο αίμα που έχυσαν οι 317 μάρτυρες του Κομμένου.
-Με την κατάληξη αυτής της σοβαρής τοπικής και εθνικής υπόθεσης, να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία, κατά το σχεδιασμό των νέων Ο.Τ.Α., εξευτελιστικά!, ως ένα απλό τοπικιστικό έρεισμα.
Δεν μας ικανοποιεί σε καμία περίπτωση ο τίτλος της Ιστορικής Έδρας που μας προσφέρει το νομοσχέδιο, καθώς δε συνοδεύεται από ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας που να εξασφαλίζει ότι δε θα μετατραπεί σε έναν καθαρά τυπικό και άνευ ουσίας τίτλο. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η καταργημένη κοινότητά μας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα έχει μια πολύ ισχνή εκπροσώπηση στο Δήμο στον οποίο εντάσσεται.


Ζητάμε:

-Να μη χαθεί από τον αυτοδιοικητικό χάρτη το όνομα του Μαρτυρικού Κομμένου. Τι πιο εύκολο και ιστορικά αξιοπρεπές από το να διατηρηθεί το όνομα ενός χωριού που κόντεψε να το αφανίσει η μανία του φασισμού;

-Τη θεσμική και οικονομική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων εκείνων που θα εξασφαλίσουν τη διατήρηση μιας ζωντανής και λειτουργικής Ιστορικής Μνήμης.
Να ορίσει τώρα το υπουργείο, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής Μαρτυρικής μας Κοινότητας – Ιστορικής Έδρας του Δήμου, πριν προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
-Πιστεύουμε ακόμα πως έχουμε τις προϋποθέσεις να αναγνωριστεί η Κοινότητά μας σε Δήμο «Τιμής Ένεκεν» καθώς στο χωριό μας:

1. έγινε ένα άγριο έγκλημα πολέμου που παραμένει ατιμώρητο και τείνει να αποσιωποιηθεί.

2. χρειαζόμαστε έναν εξειδικευμένο αναπτυξιακό προσανατολισμό , όντας μια κατεξοχήν αγροτική κοινότητα, με το μεγαλύτερο μέρος της κτηματικής της περιφέρειας μέσα σε ζώνη Natura, αξιοποιώντας απαραιτήτως και την ιστορική μας ιδιαιτερότητα.

3. έχουμε διανύσει μια δωδεκαετή πορεία μας ως «καποδιστριακή κοινότητα» και τεκμηριωμένα, έχουμε επενδύσει στο να διαμορφώσουμε έναν προσανατολισμό και όλα αυτά κινδυνεύουν να πάνε χαμένα.


Το πρόγραμμα εκδήλωσης διαμαρτυρίας έχει ως εξής:


-Αναχώρηση για Αθήνα με λεωφορεία
ώρα 6:00 π. μ.

-Συγκέντρωση στη Βουλή
ώρα 12:00 μεσημβρινή

-Πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών – Συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο. Επιδίωξη συνάντησης αντιπροσωπείας με τον Υπουργό.


Ο Πρόεδρος της Κοινότητας

Χρήστος Κοσμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...