Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τα πράσινα άλογα και οι γαλάζιες χάντρες της Siemens...


Αφορμή για το σχόλιο η συνέντευξη του πρόεδρου της εξεταστικής για την SIEMENS κ. Βαλυράκη στον κ. Χατζηνικολάου.

Ομολόγησε ο κ. Μαντέλης και η κυνική ομολογία του έκανε τον κ. Σημίτη να φρίξει, τους δικαστικούς να βρουν, με καθυστέρηση χρόνων, ποιο αδίκημα να του αποδώσουν, τους δημοσιογράφους να εξανίστανται και τους πολιτικούς να δηλώνουν ότι είναι απόβλητος και ανέντιμος.


Ο πρόεδρος της εξεταστικής κ. Βαλυράκης γνώρισε μέρες δόξας σε συνέντευξη με τον κ. Χατζηνικολάου και ο κ. Τράγκας ψελλίζει μόνος του ότι λείπουν άλλα 98 εκ. ευρώ μίζες μόνο για τις τηλεπικοινωνίες. Αλλά η κ. Μακρή ξέρει – από ρεπορτάζ (τι έκφραση !) – ότι 60 εκ. ευρώ τα κράτησαν οι δωροδότες της SIEMENS και δεν τα έδωσαν όλα στους καημένους πολιτικούς και διοικητικούς μεσάζοντες, τους εξαπάτησαν αν είναι δυνατόν, άρα μόνο 40 εκ. μένουν, μην υπερβάλουμε κιόλας σαν τον κ. Τράγκα.


Αυτά επί λέξη λέγονται στα δελτία. Κρίμα για τον Ευαγγελάτο – Εισσαγγελάτο, εποχή που βρήκε κι αυτός να λείπει από τα ΜΜΕ.


Μόνη αποκλίνουσα φωνή στην επιχείρηση “αυτό-κάθαρσης” του πολιτικού προσωπικού η αιώνια κ. Παπαρήγα. Τι είπε ενώ όλοι οι άλλοι τρελαίνονταν με το θέμα Μαντέλη ;

Τίποτα το καινούργιο δεν προκλήθηκε πέραν το ότι ο ίδιος κυνικά ομολόγησε την ενοχή του», προσθέτοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να περιοριστεί στο διαγκωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος έχει κάνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ή ποιος ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα, (αλλά) βεβαίως οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν». Πάνω από όλα, ενδιαφέρει : «Να μην εξελιχθεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μία λειτουργία εξεταστικών επιτροπών και μένουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά την εργατική - λαϊκή οικογένεια και που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση, με τις θέσεις εργασίας, με τους μισθούς και τις συντάξεις, με την Υγεία. Με αυτά, δηλαδή, που είναι η ουσία των προβλημάτων, διότι υπάρχει και ένας κίνδυνος να πείσουν το λαό ότι η εξυγίανση μπορεί να έρθει με την αποκάλυψη των σκανδάλων».

Υπάρχει ένα σκέλος που συμφωνούμε απόλυτα με την κ. Παπαρήγα. Το είχαμε ήδη γράψει σχετικά με την διαπόμπευση της κ. Γκερέκου

….όταν (το διεφθαρμένο κράτος) αρχίζει να δίνει στον όχλο αναλώσιμους επώνυμους τότε απλά προετοιμάζεται να ..του στερήσει ακόμα περισσότερα. Άρτο και θεάματα αλλά όταν ο άρτος λιγοστεύει το θέαμα πρέπει να αυξάνει. Τα νέα μέτρα δεν είναι μακριά… Είναι προφανές ότι έχει επιλεγεί η πολιτική αυτή. Όσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν τόσο το θέαμα εξεταστικών και διαπομπεύσεων παντός είδους θα αυξάνει. Η πολιτική αυτή έχει επιλεγεί, τα δυο κόμματα εξουσίας και ο μαϊντανός κ. Καρατζαφέρης, με επιμέρους διαφοροποιήσεις την καλλιεργούν συνειδητά και το αποτέλεσμα της θα είναι αυτό που λέει η κ. Παπαρήγα. Όσο πιο πολλή “κάθαρση “ τόσο πιο δυσβάστακτα μέτρα . Εκτός …

Εκτός αν η κ. Παπαρήγα, η αριστερά, οι βουλευτές της εξεταστικής, οι όποιοι βουλευτές δεν παίζουν το στημένο έργο των εξεταστικών, καταφέρουν να θέσουν το θέμα της διαφθοράς στην πραγματική του διάσταση που δεν είναι οι “μίζες” του κ. Μαντέλη, τα “ταξίδια” του κ. Λιάπη, τα “ξεχασμένα οικοκυρικά η άλλα σκεύη” της οικογένειας Μητσοτάκη, κ.λπ. Σ’ αυτό το θέμα η κ. Παπαρήγα, και όποιος έντιμος πολιτικός, δεν μπορεί να ικανοποιείται λέγοντας η διαφθορά είναι στη φύση του συστήματος, άρα όλα αυτά είναι μια κωμωδία, το ουσιαστικό είναι αλλού κ.λπ. Γιατί την πραγματική διάσταση της διαφθοράς την πληρώνει ο πολίτης.

Η πραγματική διάσταση της διαφθοράς είναι ότι η SIEMENS και η κάθε SIEMENS δεν έβγαλε ποτέ δραχμή η ευρώ από τα ταμεία της για τις όποιες μίζες, χορηγίες και δωρεές. Τις μίζες τις πλήρωσε η μόνιμη υπερτίμηση συμβάσεων, προμηθειών, έργων. Αυτή είναι η πραγματική και μόνιμη διάσταση της ελληνικής διαφθοράς.

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών (Σεπτέμβρης –Δεκέμβρης 97) ο κ. Μαντέλης φέρεται να ανέθεσε απευθείας 1.15 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα εκατό εκ. ευρώ του κ. Τράγκα (που λέμε στην αρχή) δεν είναι παρά 9% περίπου αυτής της άξιας. Και η μίζα του κ. Μαντέλη η του κ. Τσουκάτου; 1 τοις χιλίοις.

Τι πλήρωσε λοιπόν η Siemens σε μίζες ; Πράσινα άλογα και γαλάζιες χάντρες.

Αυτή η διάσταση της διαφθοράς δεν είναι αδιάφορη γιατί δεν υπάρχει λόγος, ακόμα και σ’ αυτό το σύστημα που καταδικάζει η κ. Παπαρήγα, να κοστίζει ένας αυτοκινητόδρομος, μια γραμμή ΟΣΕ, ένα ψηφιακό κέντρο ΟΤΕ, δυο, τρεις, η έξι φορές παραπάνω, από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την διαφθορά αυτή την πληρώνει ο πολίτης και αυτή πληρώνει με τη σειρά της, τις μίζες, τον εκμαυλισμό του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, την διαφθορά της κοινωνίας.

Το μαύρο χρήμα δεν ξεκινά την πορεία του από τα ταμεία της SIEMENS, αλλά από τους ελληνικούς προϋπολογισμούς του κράτους και των εταιρειών του.

Αντί για παραμύθια περί ανοίγματος λογαριασμών πολιτικών και άλλων – που καλώς γίνονται εφόσον υπάρχουν στοιχεία – γιατί δεν προτείνεται το άνοιγμα των συμβάσεων και την εκτίμηση των υπερτιμολογήσεων συγκριτικά με διεθνή στοιχεία ; Γιατί κανένας οργανισμός του δημοσίου δεν έκανε αυτή την απλή ενέργεια κάνοντας εάν προκύψει αγωγή στην SIEMENS ; στην όποια SΙΕMENS.

Εκεί θα φανεί η πορεία του μαύρου χρήματος, οι ντόπιοι συνέταιροι, οι συνέργειες των διοικητικών μηχανισμών. Άλλα αυτό το θέλουμε ; η προτιμάμε να δώσουμε στο πλήθος ξοφλημένους πολιτικούς, τραγουδιστές και άλλους ; Και μην μας πουν τώρα ότι η εξεταστική επιτροπή και οι κάθε είδους άσχετοι επαγγελματικά βουλευτές, θα εκτιμήσουν τις συμβάσεις αυτές και θα κρίνουν αν έβλαψαν και πόσο την ελληνική οικονομία. Δεν είναι προφανές ότι το μαζικό έγκλημα SIEMENS στην Ελλάδα χωρίς ντόπιους συνεταίρους δεν γίνεται;

Ας ανοίξουμε τις συμβάσεις και ν’ αφήσουμε τα παραμύθια.

Υστερόγραφο : όποιος δεν ειναι ακόμα απελπισμένος από την κωμωδία των εξεταστικών, ιδού το mail του πρόεδρου της εξεταστικής κ. Βαλυράκη (valirakischania@gmail.com) να του στείλει το σχόλιο.Και αυτό της εφημερίδας του κ. Χατζηνικολάου (news@realnews.gr). Να δούμε αν η διάσταση αυτή, που εμάς μας φαίνεται προφανής, ενδιαφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...