Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Δικαίωμά μας να κινούμαστε ελεύθερα...



Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ2621/Β2009 η απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος (ΥΑ5297/31-12-229) με την οποία εδραιώνονται οι προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα πρέπει να εξασφαλίζονται στη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινοχρήστων χώρων των οικισμών ώστε να εξυπηρετούν ανθρώπους με αναπηρία.

Συγκεκριμένα:

- διατυπώνονται προδιαγραφές προσβασιμότητας σε χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών όπως πλατείες, πεζοδρόμια, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, σε χώρους στάθμευσης και στη χρήση αστικού εξοπλισμού (όπως κάδοι απορριμμάτων, περίπτερα, πινακίδες πληροφόρησης, τηλέφωνα ή αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων).

- περιλαμβάνονται προδιαγραφές για τη διαμόρφωση επιπέδων μηδενικής ή χαμηλής κλίσης, ενώ επίσης προβλέπεται η κατασκευή κοινόχρηστων ανελκυστήρων ή αναβατορίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους.

- κατά τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με ελάχιστο πλάτος 1,5μ, ενώ πρέπει να προβλέπεται και η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών.

- για την κατασκευή χώρων στάθμευσης κοινής χρήσης προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση κ.α.

Η απόφαση περιέχει λεπτομερείς προδιαγραφές προσβασιμότητας που όλοι οι φορείς που αναλαμβάνουν διαμόρφωση ή ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων των οικισμών οφείλουν να ακολουθούν.

ΚΕΝΤΡΙ: Το διάβασα στη Διαδρομή και ελπίζω ότι τώρα πια θα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να τηρούν στοιχειώδεις κανόνες, όσοι έχουν την ευθύνη κατασκευής και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων, είτε είναι το δημόσιο, είτε ιδιώτες.
Και για να το πάω ακόμη παραπέρα, ας κρατήσουμε κάπου φυλαγμένο το ΦΕΚ, και μόλις δούμε δήμαρχο, εργολάβο, περιπτερά, δημόσια υπηρεσία, τράπεζα, οποιονδήποτε τέλος πάντων, να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την απόφαση, κατευθείαν επίσημη καταγγελία, με φωτογραφίες, με τα όλα της...
Και μη νομίζετε ότι επειδή είχατε την τύχη να είστε αρτιμελείς, ότι δεν σας αφορά αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που δεν μπορεί να περπατήσει καν κάποιος στην πόλη. Θα το έχετε δει κι εσείς ότι τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, οι κοινόχρηστοι χώροι, περισσότερο μοιάζουν με στίβο μάχης σε στρατόπεδο νεοσυλλέκτων, που πρέπει να περάσουμε τα εμπόδια, παρά με σύχρονη πόλη.
Σκεφτείτε τις γυναίκες σας, που προσπαθούν να περάσουν με το καροτσάκι με το παιδί σας και αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο δρόμο, σκεφτείτε τους ηλικιωμένους γονείς σας, που δυσκολεύονται να κινηθούν σε αυτό το τερατούργημα...
Αφορά όλους μας και δεν υπάρχουν δικαιολογίες...
Δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...