Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Είναι να σου κόβεται η ΑΝΑΣΑ!!!

Για όσους δεν γνωρίζουν, το ΑΝΑΣΑ είναι το ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου με τίτλο «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ».
Όσοι δεν γνωρίζουν και έχουν οικολογικές ευαισθησίες, θα μπορούσαν να δηλώσουν ευχαριστημένοι και να πούνε ότι επιτέλους κάτι κινείται και ο Αμβρακικός μπορεί να επανέλθει όπως ήταν παλιότερα, που ένας ολόκληρος κόσμος ζούσε από αυτόν, μέσα σε αυτόν, σε απόλυτη συμφιλίωση με αυτόν.



Όμως, υπάρχει κάτι που δεν κολλάει:
-Γιατί αντιδρούνε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι ψαράδες;
-Γιατί ξεσηκώνονται και κάνουν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Φορέα διαχείρισης;
-Γιατί στέλνουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς όλες τις κατευθύνσεις;
*Και προσέξτε, δεν μιλάμε για ιχθυοκαλλιεργητές ή για ρυπογόνους παραθαλάσσιους, που μπορεί να βλέπουν με μισό μάτι τις προσπάθειες, μιλάμε για παραδοσιακούς ψαράδες, που υποτίθεται έχουν να ωφεληθούνε από το Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ.

Για να δούμε τι γράφει στη
σελίδα της η φιλενάδα μου, η Μαρία η Μπαλάφα:

"Το μεγάλο "πράσινο" deal για τον Αμβρακικό


Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα "ΑΝΑ.Σ.Α"

20 χρόνια φαγούρας χρειάστηκαν για να παραδοθεί οριστικά και αμετάκλητα ο Αμβρακικός Κόλπος στους καταστροφείς του. Με bonus track 120 εκατ. ευρώ.

Σε διαβούλευση έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Αμβρακικό Κόλπο με τον προσανατολισμό του να βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις μεγάλες διεκδικήσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής για ουσιαστική προστασία και ανάπτυξη. Με έμφαση - στα όρια της εμμονής - στον άξονα της «πράσινης ανάπτυξης» δείχνει τον δρόμο για επενδύσεις απ’ όσους όλα τα προηγούμενα χρόνια καταλήστευσαν τα αποθέματά του και εγκλημάτησαν για την περιβαλλοντική του υποβάθμιση. Κυρίως όμως καταργεί το δημόσιο φυσικό πλούτο.
Το 2006 η Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού και οι φορείς, που τη συγκροτούν προχώρησαν στη εκπόνηση σχεδίου με στόχο την υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην περιοχή ως αντιστάθμισμα των περιβαλλοντικών (στα χαρτιά) περιορισμών, που επιβάλει η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία ο υγροβιότοπος αποτελεί Εθνικό Πάρκο.
Μόνο και μόνο η πρόβλεψη αμοιβής τεχνικού συμβούλου με 10 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, κάνει φανερό ποιοί θα κάνουν κουμάντο στον Αμβρακικό.
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες, που περιγράφουν αντικρουόμενες δράσεις. Κάνει λόγο για την εντατική ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών και ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το Σύλλογο «Ενεργοί Πολίτες» (από τους πρώτους φορείς, που αντιδρούν και εκφράζουν αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και αντιπροτάσεις) πρόκειται για «αυτοκτονία» αφού επιστημονικές μελέτες (που το ελληνικό δημόσιο έχει χρηματοδοτήσει) αποδεικνύουν, ότι η θαλάσσια λεκάνη καταλαμβάνεται κατά 70-80% από ανοξικές μάζες εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων και οι οποίες προκάλεσαν τους μαζικούς θανάτους των ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών το 1998, 1999 και 2008 με όλες τις τραγικές συνέπειες.
Έτσι οι 20 ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες, που ήδη λειτουργούν στον Αμβρακικό επιβαρύνουν άμεσα τη θαλάσσια λεκάνη και 126.000 τόνοι οργανικής ύλης (προέρχεται από την χαμένη τροφή που δεν προλαβαίνει να καταναλωθεί, τα περιττώματα των ψαριών, τα αντιβιοτικά και τις χαλκούχες ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την πλύση των διχτυών) επικάθεται στο βυθό του Αμβρακικού ως μαύρο χαλί και μετατρέποντάς τον σε «νεκρά θάλασσα». Επί πλέον αυτή η δραστηριότητα βρίσκεται σε αντίφαση με οικοτουριστικές δραστηριότητες, κολύμβηση και καταδύσεις που προτείνονται μέσα από το σχέδιο.
Παράλληλα και οι αλιείς της περιοχής ζητώντας την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών προτείνουν για τον εμπλουτισμό των ιχθυοαποθεμάτων του Κόλπου την ουσιαστική επαναλειτουργία του ιχθυογενετικού σταθμού Πωγωνίτσας με ενδημικά είδη, τόσο για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας λεκάνης όσο και των λιμνοθαλασσών και έτσι να αυξηθούν και οι θέσεις απασχόλησης στους συνεταιρισμούς και ελεύθερους αλιείς.
Στο σχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση δεν γίνεται καμία αναφορά για δράσεις απομάκρυνσης των δεξαμενών υγρών καυσίμων, που υπάρχουν στην Αμφιλοχία και οι οποίες από μόνες τους αποτελούν διαρκή κίνδυνο για τον Αμβρακικό.
Το σχέδιο επίσης δεν περιγράφει τολμηρές δράσεις για την αποκατάσταση του στομίου του Αμβρακικού από το εκτεταμένο μπάζωμα, που έχει προκαλέσει η ιδιωτική μαρίνα στο Άκτιο.
Στον δεύτερο άξονα του σχεδίου, προϋπολογισμού 53 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται δράσεις διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, διαχείριση και βελτίωση λιμνοθαλασσών, επεξεργασία λυμάτων και διαχείριση αστικών απορριμμάτων και περιγράφεται η κατασκευή και η λειτουργία μονάδας επεξεργασίας ζωϊκών αποβλήτων και φλούδας πορτοκαλιού από ιδιώτες και όχι από την αυτοδιοίκηση και μάλιστα από εκείνες τις επιχειρήσεις (πτηνοκτηνοτροφικές κυρίως), που χρόνια τώρα δεν λειτουργούν ούτε τους βιολογικούς καθαρισμούς επιβαρύνοντας τον Αμβρακικό.
Στον τρίτο άξονα του σχεδίου προϋπολογισμού 26,7 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει: ανάδειξη οικοσυστημάτων, αναπλάσεις χώρων, οικισμών και ανάδειξη μνημείων πολιτισμού και επενδυτικές δραστηριότητες οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, αξιοποίησης χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων και αλιευτικών προϊόντων την πρωτοκαθεδρία θα διατηρούν οι «ιερές» επιχειρήσεις της Μονής Προφήτη Ηλιού, η οποία κατέχει λιμνοθάλασσες και διβάρια.
17,9 εκατ. ευρώ θα χαρίσει το σχέδιο σε μελετητικά γραφεία για την « Εφαρμογή τεχνολογικά καινοτόμων προσεγγίσεων στην πρωτογενή παραγωγή και διασφάλιση ποιότητας και σήμανσης στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα». Σε αυτό τον άξονα ενθαρρύνονται εκτός των άλλων και ΑΠΕ μέσω αιολικών συστημάτων, όταν ο κόλπος βρίσκεται στη διαδρομή μεταναστευτικών πουλιών και εκεί διαβιούν προστατευόμενα ήδη. Επίσης προτείνεται η αξιοποίηση της γεωθερμίας φυσικά από ιδιώτες και δεν διασφαλίζεται η δωρεάν ενέργεια από το πεδίο της Συκιάς προς τους αγρότες της περιοχής.
Μετά από τη λειτουργία των αναπτυξιακών συνδέσμων, τα αλλεπάλληλα συνέδρια και τις διεκδικήσεις, ο Αμβρακικός βρίσκεται μια… ανάσα πριν την εκχώρησή του στους ιδιώτες."



ΚΕΝΤΡΙ: Καταλάβατε αδέρφια, πώς ακριβώς εννούνε την "πράσινη" ανάπτυξη; Εννοούνε φυσικά ότι ο Αμβρακικός από γαλάζιος θα γίνει σκ@τοπράσινος από τα λύματα...
Και όσο για το ΑΝΑΣΑ; Αρκεί κανείς να διαβάσει τον τίτλο του Προγράμματος, μιλάει για «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ», όχι «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ»... Και φυσικά εννοούνε ανάπτυξη σε βάθος χρόνου για τις τσέπες των επενδυτών, που θα έρθουν να καταληστέψουν τον φυσικό μας πλούτο κι όταν θα τον παραδώσουν ερημωμένο και νεκρό, θα πάνε σ' άλλες παραλίες...

Ας μη βιαστούνε όμως να αρχίσουν να μετράνε τις δεσμίδες με τα ευρώ, να ξέρουν ότι ο κόσμος των τριών νομών που είναι γύρω από τον Αμβρακικό, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια να βλέπει να του διαλύουνε τη ζωή και την υγεία. Τέτοια ηλιοβασιλέματα σαν αυτό της φωτογραφίας θα συνεχίσουμε να βλέπουμε και η γάμπαρη κι η παπαλίνα θα συνεχίσει να ψαρεύεται κι από τους ανθρώπους του Αμβρακικού κι από τους αργυροπελεκάνους κι από τους ερωδιούς!!!
Μεγάλη εντύπωση όμως μου προκαλεί ότι υπάρχει "
πρόβλεψη αμοιβής τεχνικού συμβούλου με 10 εκατομμύρια ευρώ"!!! Κάτσε να το βάλω και με μηδενικά: 10.000.000,00 ευρώ. Πολλά τα μύρια παιδιά και πολύ φοβάμαι ότι το Πρόγραμμα είναι για να πάρουν ΑΝΑΣΑ αυτοί που τόσα χρόνια έχουν στήσει φαγοπότι με το δημόσιο χρήμα και τώρα τελευταία μπορεί να φοβήθηκαν ότι θα τους κοπούνε αυτά που ξέρανε. Ας μην ανησυχούνε λοιπόν!!!
Α, να μην το ξεχάσω, σήμερα στις 6 το απόγευμα η Περιφεριαρχέσσα μας, η κυρία Γεωργακοπούλου-Μπάστα έρχεται στο ξενοδοχείο Βυζαντινό στη Φιλοθέη για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το ΑΝΑΣΑ και όπως διαβάζω στο
site της Περιφέρειας Ηπείρου εισηγητής θα είναι ο "Κων/νος Αρβανίτης, Χημικός Μηχανικός – Συνεργάτης του Υφυπουργού κ. Σταύρου Αρναουτάκη" και Διευθυντής της ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ, να προσθέσω εγώ, όπου ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ = ΕΤαιρεία ΑΝάπτυξης ΑΜβρακικού...

Όσο γιαυτούς που τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται να χυμήξουν, ας είναι προετοιμασμένοι και για τις αντιδράσεις. Ας μη βιαστούνε να αρχίσουν να μετράνε τις δεσμίδες με τα ευρώ, να ξέρουν ότι ο κόσμος των τριών νομών που είναι γύρω από τον Αμβρακικό, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια να βλέπει να του διαλύουνε τη ζωή και την υγεία.
Τέτοια ηλιοβασιλέματα σαν αυτό της φωτογραφίας θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε και η γάμπαρη κι η παπαλίνα θα συνεχίσει να ψαρεύεται κι από τους ανθρώπους του Αμβρακικού κι από τους αργυροπελεκάνους κι από τους ερωδιούς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...