Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οδηγός Καταναλωτή για το Πάσχα...

Από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας έστειλαν τον παρακάτω Οδηγό Καταναλωτή, για να είναι ο μπούσουλάς μας για τις πασχαλινές αγορές μας και όχι μόνο...




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ


ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Ο καταναλωτής τόσο στην περίοδο των εορτών όσο και στις καθημερινές αγορές του, θα πρέπει για την προστασία του:
1. Να ιεραρχεί τις άμεσες ανάγκες του, βγαίνοντας με λίστα προϊόντων στα καταστήματα. Πολλές φορές η υπερπροσφορά αγαθών παραπλανά και αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές ανάγκες του.
2. Να συγκρίνει και να ελέγχει τις τιμές και την ποιότητα, σε ομοειδή προϊόντα και σε διαφορετικά καταστήματα.
3. Να ελέγχει τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των τροφίμων, να προσέχει τις ενδείξεις που αναγράφονται στη συσκευασία και να είναι επιφυλακτικός σε κάθε είδους «προσφορές» σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα Όλες οι ενδείξεις που αναγράφει η συσκευασία των προσυσκευασμένων τροφίμων πρέπει να είναι και στην ελληνική γλώσσα και δεν πρέπει να καλύπτονται ή να παραποιούνται.
4. Όλα τα νωπά τρόφιμα είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης που αγοράζει θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ψυγεία, εφοδιασμένα με θερμόμετρο σε θερμοκρασίες +2C μέχρι +4C και όλα τα κατεψυγμένα να είναι τοποθετημένα σε καταψύκτη σε θερμοκρασίες -15C μέχρι -18C.
5. Να μην αγοράζει σφάγια αμνοεριφίων (αρνιά και κατσίκια) που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον κτηνιατρικό-υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα σφάγηκαν σε μη ελεγχόμενους από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες γιατί σε πολλές υπαίθριες περιοχές συνηθίζεται να γίνεται ομαδική σφαγή αμνοεριφίων και στη συνέχεια αυτά να προωθούνται στους καταναλωτές. Ο καταναλωτής να αγοράζει «το αρνί του Πάσχα» από κρεοπωλεία τα οποία έχουν ειδική άδεια.
6. Να είναι προσεχτικός στην σφραγίδα των κρεάτων! Σε όλα τα σφάγια πρέπει να υπάρχουν σφραγίδες που δηλώνουν τη χώρα γέννησης και σφαγής κάθε ζώου. Συγκεκριμένα:
• Για τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλόλητας έχει χρώμα τυρκουάζ και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης «HELLAS» ή «EL».

• Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες πρέπει να υπάρχουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ ή ερυθρού και να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.

• Για τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός Ε.Ε. ) ελληνικής ή όχι σφαγής, πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά όλες οι σφραγίδες σε χρώμα καστανό και να αναγράφουν το όνομα της τρίτης χώρας.

• Τα κατεψυγμένα εντόσθια πρέπει να διατηρούνται και προσφέρονται στον καταναλωτή κατεψυγμένα. Απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται στον καταναλωτή νωπά. Στο σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι μια πρακτική συνηθισμένη τις μέρες του Πάσχα λόγω της υπερβολικής ζήτησης για την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το κοκορέτσι.
7. Τα κεφαλόποδα (καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια) πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, η σάρκα τους να είναι συμπαγής, τα πλοκάμια τους να είναι ανθεκτικά και τα χρώματά τους ζωηρά. Τα οστρακοειδή (μύδια, αχιβάδες, πίννες) πρέπει να διατίθενται με κλειστά κελύφη και να είναι ζωντανά (κινούνται ελαφρά με σταγόνες λεμονιού). Οστρακοειδή κάθε είδους που πωλούνται χύμα στον πάγκο του ιχθυοπώλη καλό είναι να αποφεύγονται. Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να είναι συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες και να συνοδεύονται από το υγειονομικό σήμα και τη σφραγίδα εγκατάστασης.
8. Τα αυγά προς πώληση του διατίθενται στο εμπόριο πρέπει να φέρουν την σήμανση του παραγωγού στην επιφάνειά τους. Στα αυγά πρέπει να υπάρχει μια οχταψήφια σήμανση που αποτελείται από έναν αριθμό χαρακτηριστικό του τρόπου εκτροφής, τα γράμματα «EL», τον κωδικό του Νομού και τον αύξοντα αριθμό του παραγωγού (πχ. 3EL72041). Όσον αφορά τις λαϊκές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού σε ειδική πινακίδα. Βαμμένα αυγά στα οποία η βαφή έχει προχωρήσει στο εσωτερικό καλό θα είναι να μην καταναλώνονται.
9. Να αγοράζει ασφαλή παιχνίδια και να προσέχει να φέρουν την σήμανση CE βάσει της οποίας ο κατασκευαστής μας γνωρίζει ότι παρέχει την ασφάλεια στο εν λόγω παιχνίδι, το οποίο πρέπει να έχει και οδηγίες στα Ελληνικά.
10. Στα καταστήματα αναψυχής και εστίασης να ζητά τιμοκαταλόγους για να συγκρίνει τις τιμές της απόδειξης με τις τιμές του τιμοκαταλόγου. Να ζητάει και να λαμβάνει αποδείξεις για όλα τα αγαθά. Να προσέχει τις συναλλαγές του και τα χρήματά του, σε λαϊκές και σε χώρους συνωστισμού.
11. Να γνωρίζει ότι το προσωπικό που απασχολείται στα εργαστήρια τροφίμων αλλά και στα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα εφόσον έρχεται σε επαφή ή χειρίζεται τρόφιμα, ανεξάρτητα της σχέσης τους με την επιχείρηση (επιχειρηματίες, μέλη των οικογενειών τους, υπάλληλοι, εργάτες κτλ.), πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμη μπλούζα και κάλυμμα κεφαλής. Η καθαριότητα του προσωπικού πρέπει να είναι υποδειγματική.
12. Στα πρατήρια υγρών καυσίμων να προσέχει αν η πινακίδα που βρίσκεται στην είσοδο του πρατηρίου, είναι ίδια με την τιμή της αντλίας.

ΚΕΝΤΡΙ: Είναι μια ντουζίνα απλά, αυτονόητα πράγματα, που όλοι τα γνωρίζουμε, αλλά συνήθως δεν τα προσέχουμε...
Δεν φταίμε όμως μόνο εμείς, πρέπει να βοηθάνε και αυτοί που υποτίθεται είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους...
Ξέρω, ξέρω, δεν είναι αρκετοί, τι να πρωτοελέγξουν κτλπ, κτλπ, κτλπ...
Πραγματικά, υπάρχει αυτός ο φόβος, να περάσουν δηλαδή κάποια ανεξέλεγκτα και να φτάσουν μέχρι εμάς, αλλά από την άλλη, όταν βλέπεις τα "κεφάλια" να ξεφορτώνουνε από τα πορτμπαγκάζ τα "πεσκέσια", για να τα πάνε στον καταψύκτη τους, ξέρεις ότι αφού θα τα φάνε οι ίδιοι, θα είναι ασφαλή κι έτσι μπορούμε άφοβα να τα καταναλώνουμε κι εμείς!!!
Το έσωσα ή κολλήσατε στο ότι κάποιοι ελεγκτές χρειάζονται έλεγχο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...