Κυριακή 17 Απριλίου 2011

«Πού ήμασταν, πού φτάσαμε»!!!

Στην προχτεσινή τεράστια ομιλία (τόσο τεράστια, που θύμιζε Φιντέλ στα καλά του!!!) του ΓΑΠ στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκτός από τον Οδικό Χάρτη, που θα μας βγάλει από την κρίση (λέει!!!), έκανε και μια αναδρομή στους 18 μήνες της διακυβέρνησης και έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό κατά τομέα με τίτλο «Πού ήμασταν, πού φτάσαμε»...


Αναφορικά με το κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση ο απολογισμός έχει ως εξής:

«Ο Οδικός Χάρτης για τη Νέα Ελλάδα δεν ξεκινάει από το μηδέν. Βασίζεται, επικαιροποιεί, συμπληρώνει και, όπου χρειάζεται, διορθώνει το τιτάνιο έργο που έχει συντελεστεί στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2009. Είναι το επόμενο βήμα στην πορεία υλοποίησης του προεκλογικού μας προγράμματος. Πορεία που μας οδηγεί από την Ελλάδα της χρεοκοπίας στην Ελλάδα της ευημερίας.

Μέσα σε 18 μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Γιατί η πραγματική αλλαγή είναι ένας μαραθώνιος. Και για να φτάσουν τα αποτελέσματά της σε κάθε πολίτη, που είναι και το ζητούμενο, χρειάζεται πολλή δουλειά - τις περισσότερες φορές, δεν αρκεί ένας νόμος. Απαιτείται διαρκής, πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια.

Αλλά τα πρώτα βήματα ήδη έγιναν. Μέσα σε 18 μήνες, δώσαμε απτά δείγματα γραφής ότι παλεύουμε...

...Για ένα κράτος ευνομίας,

που σέβεται τον πολίτη και τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει

Στην νοοτροπία λειτουργίας της κυβέρνησης

1. Κάναμε πράξη το αυτονόητο: ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, σε ρυθμό πρωτόγνωρο, κυρίως για τα δεδομένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

2. Ξεκινήσαμε την πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία.

3. Αποφασίσαμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις πολιτικές θέσεις-κλειδιά των Γενικών Γραμματέων.

4. Εξασφαλίσαμε την αποδέσμευση της δικαστικής από την επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας, αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και αναβαθμίσαμε τη Σχολή Δικαστών.

5. Προωθήσαμε άμεσα την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί η αξιοπιστία δεν χτίζεται με «αλχημείες» και «μαγείρεμα» στοιχείων.

6. Ψηφίσαμε νόμο που άλλαξε ριζικά το καθεστώς των δαπανών των συνδυασμών που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

7. Αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά, το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, ξεκινώντας την αποξήλωση από τις κεντρικές λεωφόρους και καθιερώνοντας ταυτόχρονα νέους κανόνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην νοοτροπία λειτουργίας του δημοσίου

8. Από τις κομματικές πελατειακές προσλήψεις περάσαμε στην υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ.

9. Από τις ευνοιοκρατικές προαγωγές περάσαμε στην πλήρως αξιοκρατική επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

10. Από ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας που επέτρεπε ακόμη και τη ρουσφετολογική διαχείριση της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας θεσπίσαμε κανόνες που διασφαλίζουν την ευνομία με σαφή δικαιώματα και υποχρεώσεις και κανόνες που προάγουν την κοινωνική συνοχή.

11. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να σπάσει το καθεστώς της ατιμωρησίας:

- Τροποποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τις διατάξεις για το «πόθεν έσχες» και τα αδικήματα που τελούνται στην Υπηρεσία.

- Συστήσαμε Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

- Με το νέο «νόμο περί ευθύνης Υπουργών» και παρά τους συνταγματικούς περιορισμούς, απαντάμε στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί πιο αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

12. Από τα συνήθη ευχολόγια για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια, περάσαμε σε συγκεκριμένες πράξεις που έγιναν με στόχο τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

- Εισάγαμε το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης και ενισχύσαμε το θεσμικό πλαίσιο κάνοντας παρεμβάσεις στην Ποινική, τη Διοικητική δίκη και τώρα και στην πολιτική Δικαιοσύνη.

13. Εκεί που δεν είχαμε καμία προστασία των καμένων εκτάσεων, ούτε δασικούς χάρτες που να ορίζουν τι είναι δάσος και τι όχι, τώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας αναρτήσαμε τους πρώτους δασικούς χάρτες, θωρακίζοντας το δάσος από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Παράλληλα, έχουμε νομοθετήσει την αναστολή δόμησης σε καμένες περιοχές, και σε συνδυασμό με το νόμο για τη βιοποικιλότητα, προστατεύουμε τον εθνικό μας πλούτο που είναι οι ομορφιές της Ελλάδας».

ΚΕΝΤΡΙ: Ή μένει κάπου αλλού, ή μας δουλεύει ψιλό γαζί!!!
Αν ο Οδικός Χάρτης του είναι εξίσου έγκυρος, ζήτω που καήκαμε, χαθήκαμε στον λαβύρινθο και θα μας φάει ο Μινώταυρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...