Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Στην Άρτα θα μας χορέψουν στο ταψί!!!


Σήμερα 29 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, όπως έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.
Ο σκοπός αυτής της ημέρας είναι να ενώσει όλους όσους ασχολούνται με την τέχνη του χορού.
Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Φέτος επιλέχθηκε η διάσημη Βελγίδα χορογράφος
Ann Teresa de Keersmaeker.
Το μήνυμα της Ann Teresa de Keersmaeker για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2011 είναι:
«Πιστεύω ότι ο χορός γιορτάζει ό,τι μας κάνει ανθρώπινους. Όταν χορεύουμε χρησιμοποιούμε, με ένα πολύ φυσικό τρόπο, τον μηχανισμό του σώματός μας και όλες τις αισθήσεις μας για να εκφράσουμε χαρά, λύπη και αυτά για τα οποία νοιαζόμαστε. Οι άνθρωποι πάντοτε χόρευαν για να γιορτάσουν τις σημαντικές στιγμές της ζωής και τα σώματά μας κουβαλούν τη μνήμη όλων των πιθανών ανθρώπινων εμπειριών. Μπορούμε να χορεύουμε μόνοι και μπορούμε να χορεύουμε μαζί με άλλους. Μπορούμε να μοιραστούμε τα κοινά μας στοιχεία και τις διαφορές μας. Για μένα ο χορός είναι ένας τρόπος σκέψης. Μέσα από τον χορό μπορούμε να ενσωματώσουμε τις πιο αφηρημένες ιδέες αποκαλύπτοντας αυτά που δεν μπορούμε να δούμε, αυτά που δεν μπορούμε να ονομάσουμε. Ο χορός συνδέει τους ανθρώπους· συνδέει τον Ουρανό με τη Γη. Κουβαλούμε τον κόσμο στα σώματά μας. Πιστεύω ότι τελικά ο κάθε χορός αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου, ενός χορού χωρίς αρχή και χωρίς τέλος».
Δείτε την στο video να διδάσκει και να χορεύει:




Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα χορού, οι Έλληνες χορογράφοι, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τη συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και το πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK, ετοίμασαν μια όμορφη έκπληξη: να χορέψουν στον δρόμο!
Έτσι λοιπόν, θα ξεκινήσουν από το Σύνταγμα, θα κατηφορίσουν χορεύοντας όλη την Ερμού, θα φτάσουν στο Μοναστηράκι και θα καταλήξουν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκτός από τους χορογράφους, σε αυτό το πανηγύρι θα λάβουν μέρος μέλη του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων αλλά και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Την ίδια στιγμή ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Σύρο, τη Ναύπακτο, την Κρήτη, τις γειτονικές μας Κέρκυρα, Λευκάδα και Πρέβεζα, σε διάφορους δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους κ.λπ).

Συμμετέχοντας στον εορτασμό, πολλά στούντιο χορού θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα όλων των ειδών χορού.


ΚΕΝΤΡΙ: Το διάβασα στο λΕΥκάδαΖΗΝ, όπου έμαθα ότι στα πλαίσια του εορτασμού, η AΡΤηρία οργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στη μνήμη της Pina Bausch σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen...
Η Άρτα δεν συμμετέχει ακριβώς, αλλά στο βραδυνό Δημοτικό Συμβούλιο, που θα μάθουμε τις εξωφρενικές αυξήσεις δημοτικών τελών (σας τις έχω ήδη πει...) θα γίνει ένα αφιέρωμα στο πώς οι Αρτινοί μνημονιακοί (έχω έλλειμμα;-βάζω χαράτσι), μαθαίνουν τους Αρτινούς να χορεύουν στο ταψί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...