Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στην Άρτα...


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χτες η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Άρτας για ένα θέμα που όπως ειπώθηκε, παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας και αφορά την μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών (απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία).
Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Άρτας Δημήτρης Γιαννούλης μίλησε και για πιέσεις που ασκούνται σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με σημαντικές μειώσεις των ήδη πενιχρών αποδοχών, κάτω από τις ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις αλλά και κρούσματα ατομικών συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας, που παραβιάζουν ακόμα και την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.
«Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα καταβληθούν αυτές οι δεδουλευμένες αποδοχές, ενώ καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών οικογενειακών καταστάσεων, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους (στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια, ακόμα και βασικές ανάγκες διατροφής). Θεωρούμε απαράδεκτο τράπεζες να προχωρούν σε διαδικασίες πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, ή η ΔΕΗ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση σπιτιών εργατικών οικογενειών με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες αυτές» είπε ο Δημ. Γιαννούλης.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο πρόβλημα των εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας που διεκδικούν τα δεδουλευμένα μηνών και οι οποίοι την ίδια μέρα με απόφαση του Σωματείου τους πραγματοποίησαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, την οποία κάλυψε το Ε.Κ.Α.
Η διοίκηση του Ε.Κ. Άρτας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις εισαγγελικές αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εργασίας και της ασφάλισης των εργαζομένων, για την αποτροπή των οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους «να μην πτοούνται από τις απειλές και τις πιέσεις, αντίθετα να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους και σε συνεργασία με το Ε.Κ. Άρτας να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία».

Στη συνέντευξη στο Ε.Κ. παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας Παναγιώτης Κυρτσιάς ο οποίος αναφέρθηκε στα κύρια αιτήματα της απεργίας που είναι: η καταβολή των δεδουλευμένων, η απόσυρση των επιχειρησιακών συμβάσεων, η άμεση ανάκληση των απολύσεων, η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

Όταν υπήρχε το πρόβλημα με τις διοξίνες οι εργαζόμενοι αντέξανε και 5 μήνες απλήρωτοι και στήριξαν την επιχείρηση. Τώρα όμως τα δεδομένα λόγω της γενικής οικονομικής ύφεσης είναι διαφορετικά και οι εργαζόμενοι είναι αδύνατον ν’ αντέξουν ανέφερε ο κ. Κυρτσιάς. «Δεν μας καλύπτουν οι επικαλούμενοι λόγοι της εργοδοσίας, δεν μπορεί ο εργαζόμενος να είναι τελευταίος στις υποχρεώσεις του εργοδότη, δεν μπορεί η παροχή υπηρεσίας να είναι δεδομένη» ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Το 70% των εργαζομένων, είτε εργαζόμενοι, είτε πτηνοτρόφοι-εργαζόμενοι, είναι χρεωμένοι, είτε με τη μορφή στεγαστικού δανείου, είτε μ’ ένα καταναλωτικό δάνειο, είτε με μια αγορά αυτοκινήτου. Οι κτηνοτρόφοι ίσως και να ‘χουν μεγαλύτερα βάρη. Ένα κοτέτσι σήμερα κοστολογείται πάνω από 200.000 έως 300.000. Συνεπώς είναι δυσβάσταχτα τα βάρη. Η πολιτική των τραπεζών είναι γνωστή σε όλους. Μπορεί να μειωθεί ο μισθός μας, η δόση όμως όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνεται άρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε αφανισμό» είπε ο κ. Κυρτσιάς.
Για τα δεδουλευμένα ανέφερε ότι επήλθε μία «συμφωνία κυρίων» η οποία όμως δεν έχει τηρηθεί. «Να πληρωνόμαστε κάθε μήνα. Αυτό ζητάμε, όχι εξόφληση. Να πληρωνόμαστε κάθε μήνα και όταν πάρουν αυτό το πολυπόθητο δάνειο, που μακάρι να το πάρουν να εξοφληθούμε τότε. Αυτό υπογράφτηκε απ’ το Σωματείο κι απ’ το Συνεταιρισμό».
Επίσης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που επιφέρει γενικότερα στην τοπική οικονομία αυτή η καθυστέρηση στην πληρωμή. «Η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν είναι μόνο μία άρνηση της εργοδοτικής πλευράς επειδή επικαλείται οποιουσδήποτε οικονομικούς λόγους. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε κάθε εργαζόμενο και έχει και ένα ντόμινο στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής μας. Η Άρτα δεν είναι ένας φτωχός νομός, είναι καταγεγραμμένος σαν η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Κυρτσιάς και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία και τα συνδικάτα λέγοντας πως «δεν αρμόζει σε κανέναν εργαζόμενο να μην γνωρίζει τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του».

Στα προβλήματα του κλάδου των χειριστών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός τους στη συνέντευξη κ. Γρούμπας ο οποίος τόνισε: «Μετά από το σταμάτημα των δημοσίων έργων στο νομό Άρτας το 70% των χειριστών είναι άνεργοι. Το υπόλοιπο που εργάζεται παραμένουν απλήρωτοι από 3 μέχρι 7 μήνες σε όλα τα τεχνικά έργα του νομού Άρτας και πολλοί εργοδότες έχουν κάνει μειώσεις μισθών κάτω από το τραπέζι φοβούμενοι οι εργαζόμενοι την απόλυση».

το διάβασα εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...