Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΠΑΠ θα το λέμε;

Έγινε χτες η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος, του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών από τον Γιάννη Δημαρά. Το διάβασα εδώ:


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο χώρο εκδηλώσεων του δισκοπωλείου Metropolis πριν λίγη ώρα ο Γιάννης Δημαράς ανακοίνωσε κι επισήμως την ίδρυση του νέου κόμματος με τίτλο ¨ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ".
Με μια συναισθηματική ομιλία και με ξεκάθαρες θέσεις έδωσε το πολιτικό στίγμα του νέου πολιτικού φορέα που απευθύνεται από την ευρύτερη αριστερά και τον σοσιαλιστικό χώρο, έως το πολιτικό κέντρο και τις κοινωνικά εύαισθητες ομάδες του συντηρητικού χώρου.
Στην ιδρυτική διακήρυξη τονίζει ότι δεν χρειάζεται μόνο απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο, αλλά απαιτείται αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος. Νέα παραγωγική δομή και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους. Επανακαθορισμό της εξωτερικής μας πολιτικής. Ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα και άμεση αναδιάρθρωση του χρέους. Αναλυτικά :

Οι μείζονες αναγκαιότητες για την πατρίδα είναι α) Εθνική Ανεξαρτησία, β) Λαϊκή κυριαρχία, γ) Κοινωνική δικαιοσύνη και δ) Λαϊκή αλληλεγγύη.
Καταγγέλει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψαν την ιδεολογία και την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Παπανδρέου εν γνώσει του έλεγε ψέμματα προεκλογικά , αλλά και μετεκλογικά στους Έλληνες πολίτες.
Συνοψίζοντας τις προτάσεις του κόμματος σε τίτλους η ιδρυτική διακήρυξη αναφέρει :
- Απαλλαγή από το μνημόνιο με αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους το ταχύτερο δυνατό. (σ.σ. σε άλλο σημείο ωστόσο η διακήρυξη διευκρινίζει ότι χρειάζεται πρώτα επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου μέχρι την απαλλαγή μας από αυτό. Εδώ βλέπουμε μια θέση κοντά σε αυτή του Αντώνη Σαμαρά. Όσοι λέει η διακήρυξη ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο μπορεί να καταργηθεί αύριο το πρωί, με δημοκρατικό τρόπο και με δεδομένες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, χωρίς δραματικά αποτελέσματα για το λαό μας, αυταπατώνται καταλήγει )
- Τιμωρία ενόχων για σκανδαλώδεις συμβάσεις και απαλλαγή από παράνομα χρέη
- Ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με ανεξαρτησία των τριών βασικών λειτουργιών του πολιτεύματος.
- Σημαντικότατη μείωση της ανεργίας με κοινωνική εργασία μεγάλου μέρους των ανέργων, μέχρι να πάρει μπρος η ανάπτυξη.
- Ξεκαθάρισμα της λαθρομετανάστευσης, με αποφασιστικά μέτρα, ώστε να 'χουμε τόσους νόμιμους μετανάστες, όσους αντέχει η χώρα και η οικονομία μας.
- Αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας με κύρια φροντίδα στον πρωτογενή και εξυγίανση του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.
-Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα και ενίσχυση με κάθε τρόπο της υγιούς επιχειρηματικότητας , της καινοτομίας και ιδιαίτερα των νέων.
- Σπάσιμο των καρτέλ και της ακρίβειας , με δημόσιους πυλώνες στο τραπεζικό σύστημα και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
- Καμία εκποίηση δημόσιας περιουσίας
- Επιτελικό κράτος και ουσιαστική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων
- Σταθερά συστήματα Παιδείας και Υγείας δημόσια και δωρεάν , με υπόβαθρο τον υγιή αθλητισμό , παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και υποχρέωση ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας για όλους
- Οικολογική ευαισθησία σε όλες τις δράσεις κράτους και πολιτών μακριά από πυρηνικούς κινδύνους και ποικιλόμορφες ρυπάνσεις.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το κομμάτι της διακήρυξης που αφορά τα εθνικά θέματα όπου εκφράζεται ο φόβος μήπως η οικονομική κρίση μας οδηγήσει σε γεωπολιτική κρίση σε συνδυασμό με την πολιτική ανικανότητα των αρμοδίων.
Πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής .
Δεν πρέπει να ανεχτούμε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο και να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία ΑΟΖ που δικαιούμαστε.
Τέλος δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε ΠΟΤΕ το κρατίδιο των Σκοπίων ως "Μακεδονία", και να προασπίζουμε τα συμφέροντα όπου γης των Ελληνικών μειονοτήτων.
Εντύπωση επίσης προκαλεί και η ξεκάθαρη θέση για το μεταναστευτικό, που το θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μετά το οικονομικό. Δηλώνει ότι η χώρα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες και πρέπει να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση και τους εμπόρους συνανθρώπων μας με κάθε νόμιμο τρόπο. Να καταγγείλουμε την ευρωσυμφωνία "Δουβλίνο 2"και να πάψει η χώρα να ναι ξέφραγο αμπέλι.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούν όλους τους Έλληνες να ανέβουν στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Διευκρινίζεται ότι οι θέσεις αυτές αποτελούν την αρχική πολιτική πρόταση του νέου κόμματος και από αύριο θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο με όλους τους πολίτες μέχρι την οριστική αποκρυστάλλωση στο 1ο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους , μετά από ευρύ προσυνεδριακό διάλογο.

ΚΕΝΤΡΙ: Από όσα είπε, να κρατήσω ότι παρουσιάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη του «Πανελληνίου άρματος Πολιτών» ο Γιάννης Δημαράς ζήτησε «εκλογές εδώ και τώρα προκείμενου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την τύχη του».
Κάλεσε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη βουλή για να μην περάσουν τα νέα επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης ενώ κατέστησε σαφές ότι από την πλευρά του πανελληνίου άρματος πολιτών δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συναίνεση.

Στην ομιλία του ο Δημαράς έκανε λόγο για μια ιδιότυπη ξενική και οικονομική κατοχή που έχει επιβληθεί στη χώρα μέσα από το μνημόνιο και μάλιστα -όπως είπε - «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,ο κ. Παπούλιας θα έπρεπε να αρνηθεί την υπογραφή της συμφωνίας με την τρόικα, να παραιτηθεί και να προκληθούν εκλογές».

Παρόντες στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του πανελληνίου άρματος πολιτών ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής και ιδρυτικό μέλος του κόμματος Βασίλης Οικονόμου, καθηγητές πανεπιστημίου, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Κοντομάρης και Αναστάσιος Χορεμης καθώς επίσης και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...