Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Η κυρία Μπιρμπίλη τι έχει να πει;


Ο ποταμός Άραχθος θεωρείται ¨κελεπούρι" από τις κατασκευαστικές εταιρείες, που εκμεταλλεύονται υδροηλεκτρικά φράγματα. Όμως ενώ αυτές κερδίζουν, η Άρτα πληγώνεται. Όχι μόνο αντισταθμιστικά οφέλη δεν βλέπει, αλλά αντίθετα πολλές φορές η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φραγμάτων και το άνοιγμα των θυρών για την ρύθμιση της στάθμης στις λίμνες έχουν δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήμετα και μεγάλες καταστροφές στους μικροκαλλιεργητές, που τα κτήματά τους είναι κοντά στην κοίτη του ποταμού.
Ο λόγος για αυτή την ανάρτηση είναι ότι ξανά η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επανέρχεται, για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών στην Ήπειρο. Οι νέες προτάσεις της εταιρείας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας "ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ", οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής, αναγγέλοντας νέες κινητοποιήσεις προσπαθώντας να αντισταθούν στην απόπειρα καταλήστεψης του φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων:

"Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από το 1997, όταν άρχισε ο αγώνας των κατοίκων των Θεοδωριάνων για την αποτροπή της εγκατάστασης τεσσάρων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια της περιοχής μας. Στο χωριό μας ήδη λειτουργεί ένα τέτοιο έργο της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό ότι η κατασκευάστρια εταιρεία παραβιάζει συστηματικά περιβαλλοντικούς όρους. Τόσο κατά την περίοδο κατασκευής του έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του, αλλά ακόμα και σήμερα, με αποτέλεσμα να δέχεται πρόσφατα κυρώσεις από αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επανέρχεται, τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας
.
Πρόκειται για τα ίδια έργα που πετύχαμε το 2001 την ακύρωσή τους με προσφυγή στο ΣτΕ, τα ίδια έργα που πρόπερσι το καλοκαίρι προκάλεσαν ξεσηκωμό φορέων και κατοίκων του χωριού και την Μη έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων. Η εταιρεία αγνοώντας προκλητικά ομόφωνη απόφαση κοινοτικού συμβουλίου, που τάσσεται κατά της κατασκευής οποιουδήποτε άλλου υδροηλεκτρικού στην περιοχή των Θεοδωριάνων, σχετικές ανάλογες αποφάσεις των φορέων και συλλόγων των Θεοδωριάνων, της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, τον δωδεκαετή αγώνα μας, επανέρχεται με τροποποιημένες τις ίδιες μελέτες.


Δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την εγκατάσταση άλλου υδροηλεκτρικού στα Θεοδώριανα, υποθηκεύοντας το μέλλον του χωριού μας, εκτρέποντας, σωληνώνοντας και εξαφανίζοντας τα ποτάμια, ότι πιο πολύτιμου έχουμε. Δεν μας ενδιαφέρει κανενός είδους «ανάπτυξη», που απειλεί το φυσικό πλούτο της περιοχής μας.
Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, που θα αναδεικνύουν και δεν θα εξαφανίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Καλούμε τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες, να αντιμετωπίσουν το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μην προχωρήσουν στην έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των παραπάνω έργων. Επίσης καλούμε για άλλη μια φορά τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας συμπαραστάτες στον νέο αγώνα που ξεκινήσαμε. Η κλιμάκωση του αγώνα θεωρείται δεδομένη".

2 σχόλια:

  1. Την κ.Μπιρμπίλη ΕΝΑ την απασχολεί.Του Αχελώου η εκτροπή!Τα εγκλήματα στον Άραχθο , στον Πηνειό ,στον Ασωπό,.........τα προσπερνά !

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ- ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΑΧΘΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΤΡΟΓΩΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ. ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΝΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΚ ΚΑΙ ΒΙΑΣΕΙ Η ΦΥΣΗ ΕΜΑΣ; ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΑ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ, ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ; ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...