Να συνεχίσουν να παρακολουθούνται διαχρονικά γυναίκες και άνδρες με μαστογραφία, Παπ-τεστ και PSA αντίστοιχα, χωρίς υπερβολές, αλλά και χωρίς να εφησυχάζουν ύστερα από τις νέες - πιο χαλαρές- αμερικανικές οδηγίες, συμβουλεύουν Έλληνες επιστήμονες.
Συζητήσεις και διαμάχες μεταξύ των ειδικών επιστημόνων προκαλούν οι νέες οδηγίες, που προτείνουν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο να αρχίζουν πιο αργά και να γίνονται πιο αραιά. Τις κατά καιρούς αλλαγές αυτές των συστάσεων φαίνεται να επηρεάζουν τόσο οικονομοτεχνικές μελέτες (εκτίμηση κόστους - αποτελέσματος) όσο και αντικρουόμενα συμφέροντα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί μια μεγάλη πρόοδο, κυρίως στον καρκίνο του μαστού και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που είναι "κακοί" καρκίνοι», τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Τριχόπουλος. «Η μελέτη αυτή, όμως, που οδήγησε στις νέες οδηγίες για τις γυναίκες, έγινε από σοβαρή και υπεύθυνη ομάδα».
Μια γυναίκα που κάνει συστηματικά μαστογραφία κάθε χρόνο μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνει από καρκίνο μαστού κατά 25%, όπως λέει ο κ. Τριχόπουλος και «το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό, καθώς μάλιστα δεν έχουμε πολλά όπλα για τον καρκίνο αυτόν». Από την άλλη, όμως, οι μισές γυναίκες που κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο στις ηλικίες 35-75 χρόνων, θα καταλήξουν να κάνουν βιοψία, συχνά χωρίς λόγο.
Επίσης, ερωτηματικά προκύπτουν από τη σύσταση για αυτοψηλάψηση του μαστού. «Ορισμένοι την αποδοκιμάζουν», λέει ο κ. Τριχόπουλος, «γιατί καλούμε τη γυναίκα να κάνει μια ιατρική διάγνωση. Όσον αφορά το Παπ-τεστ, είναι σωτήριο, αλλά πιθανώς να το έχουμε παρακάνει στη συχνότητά του».
Να κάνουν, λοιπόν, οι γυναίκες κάθε 2 χρόνια μαστογραφία από την ηλικία των 50 χρόνων, συνιστά ο κ. Τριχόπουλος -εκτός εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού, οπότε η εξέταση πρέπει να αρχίζει από τα 35. «Αυτά, βέβαια, αφορούν τα οργανωμένα προγράμματα προληπτικού ελέγχου», διευκρινίζει. «Ο γιατρός ή η γυναίκα έχουν την προσωπική επιλογή να αρχίσουν τη μαστογραφία και νωρίτερα».
Για την εξέταση PSA στους άνδρες, επίσης υπάρχει έντονος προβληματισμός. «Γιατί ο καρκίνος του προστάτη είναι διαφορετικός από εκείνον του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες», εξηγεί ο κ. Τριχόπουλος. «Ο καρκίνος του προστάτη έχει σαφή διάκριση σε "αθώο" και επιθετικό (5%-10% των περιπτώσεων). Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, ο άνδρας θα πεθάνει από άλλη αιτία και όχι από τον καρκίνο του. Επιπλέον, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις για τον καρκίνο του προστάτη έχουν χειρότερες παρενέργειες από αυτές στις γυναίκες για τους δικούς τους καρκίνους. Ο άνδρας θα πάθει συχνά ανικανότητα και ακράτεια από μια θεραπεία ή επέμβαση, που πιθανώς να μη χρειαζόταν».
Ο καθηγητής συνιστά στους άνδρες: «Nα έχουν μια διαχρονική παρακολούθηση του PSA τους, αλλά με μέτρο. Να κάνουν την εξέταση PSA μόνο με οδηγία γιατρού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...