Στην επιστολή με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2009, εκθέτουν το πρόβλημα της εγκατάλειψης των μνημείων και του μαρασμού της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η Άρτα, αναφέρεται στην επιστολή, κοσμείται με πολλά και σημαντικά μνημεία τόσο της κλασικής όσο και της βυζαντινής εποχής, όπως το νεκροταφείο της Ιεράς Οδού, το αρχαίο τείχος (του οποίου σώζονται ορισμένα μόνο τμήματα), το μικρό θέατρο του Πύρρου, ο ναός του Απόλλωνα κλπ. (της κλασικής εποχής), οι ναοί της Παρηγορήτισσας, της Αγίας Θεοδώρας, του Αγίου Βασιλείου, των Βλαχερνών, της Κόκκινης Εκκλησίας κλπ., το ιστορικό γεφύρι, το Κάστρο με το Ξενία μέσα σ’ αυτό κλπ. (της Βυζαντινής περιόδου). Η Άρτα υπήρξε πατρίδα του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας Νικολάου Σκουφά, του αρχιστράτηγου του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Μάξιμου του Γραικού κλπ.
Αλλά η Άρτα σήμερα μοιάζει να βρίσκεται σε μια εποχή παρακμής και να έχει αποκοπεί από την ιστορία της και την πολιτισμική της παράδοση. Το Κάστρο, κλειστό για 17 χρόνια, κατάντησε Κάστρο θλιβερό και στοιχειωμένο. Η εικόνα διάλυσης και καταστροφής του Κάστρου και του Ξενία προκαλεί την αγανάχτηση και τον αποτροπιασμό. Παρόμοια είναι και η εικόνα των άλλων μνημείων της πόλης, όπως ο ναός της Παναγίας Παρηγορήτισσας, το Ιμαρέτ, το θρυλικό γεφύρι κλπ.
Ο Σύλλογος ενημερώνει τον Γερουλάνο σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις των Αρτινών πολιτών για τη σωτηρία των μνημείων τους και την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής. Τον ενημερώνει, επίσης, για όσα προέκυψαν από τους αγώνες τους, όπως οι συσκέψεις με τους πολιτικούς παράγοντες, οι επερωτήσεις στη Βουλή, οι ανοιχτές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και οι ομόφωνες αποφάσεις για κινητοποιήσεις, το υπόμνημα προς τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, σημειώνοντας, ωστόσο, πως τα αποτελέσματα υπήρξαν πενιχρά και αρκετά κατώτερα των προσδοκιών τους.
Κλείνοντας την επιστολή τους προς τον Υπουργό Πολιτισμού, αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Περιμένουμε από σας να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας για την Άρτα των τριών πολιτισμών με συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες σε μια πρώτη φάση θα εξασφαλίσουν:
α) Κάστρο ανοιχτό και επισκέψιμο, με εγκαταστάσεις αναψυχής και πολιτισμού,
β) διαμόρφωση του Ξενία σε χώρο πνευματικής και πολιτιστικής ζωής,
γ) έναρξη του αναστηλωτικού έργου για την αποκατάσταση της Παρηγορήτισσας,
δ) αποκατάσταση του Ιμαρέτ και διαμόρφωσή του σε χώρο συνύπαρξης διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...