Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Θα πέσει πολύ κλάμα...


Έτοιμη να γυρίσει σελίδα στον εκλογικό νόμο είναι η κυβέρνηση, καθώς έχει πλέον στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το νέο σύστημα που ακολουθεί το γερμανικό.
Έπειτα από δεκάδες σενάρια και επεξεργασίες, η επιστημονική επιτροπή για τον εκλογικό νόμο που συνέστησε ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ένα βήμα πριν από το να ολοκληρώσει το έργο της.

Αφού κλείδωσαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος κατέληξαν και στον καταμερισμό των εδρών.
Με βάση τις αποφάσεις τις επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στο ΕΘΝΟΣ,
καταργείται ο σταυρός προτίμησης.
Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.

Συνολικά στην Ήπειρο προβλέπονται 7 έδρες. Τρεις στο νομό Ιωαννίνων, 2 στο νομό Άρτας, μια στο Νομό Θεσπρωτίας και μια στο νομό Πρέβεζας.

Το διάβασα στο
Epirus-Ellas και πολύ στενοχωριέμαι για τους κατ' επάγγελμα πολιτευτές που θα χάσουν τον τίτλο τους. Βλέπετε, όταν οι έδρες μειώνονται, μειώνονται και οι υποψήφιοι...

1 σχόλιο:

  1. Και έτσι θα επιβληθεί πλήρως η προθυπουργική (κομματο-προεδρική) δικτατορία που θα προωθεί μόνο φιλαράκια και εγκάθετους. Μην χαίρεσαι άδικα. Στα μέτρα τους το ράβουν πάντα, όχι στα μέτρα του λαού, που με το νέο σύστημα θα καταντήσει τελείως κομπάρσος. Τώρα είναι που θα τον θυμούντα μία φορά ανά τέσσερα χρόνια. Στην Σουηδία που έχει σύστημα με λίστες και χωρίσ σταυρό επιτρέπουν τουλάχιστον στον ψηφοφόρο να σβήνει υποψήφιους από την λίστα (να τους μαυρίζει κυριολεκτικα). Εδώ μόνον τους εγκάθετους θα έχουμε χωρίς δικαίωμα μαυρίσματος. Καλά προβλέπω συμμετοχή τύπου Αμερικής και ίσως πιο κάτω σιγά-σιγά. Αντε να τους χαιρόμαστε που λύσανε τα οικονομικά και εξωτερικά θέματα και επιτέλους βάζουν σε τάξη το μόνο πρόβλημα που μας απασχολεί, το εκλογικό σύστημα. Ανακουφήστικα που θα το λύσουν και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...