Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ο Πειραιάς «μετακόμισε» στον Αστακό


Πάνω από 6.500 κοντέινερ διοχετεύτηκαν σε περισσότερο από δύο εβδομάδες από το ιδιωτικό λιμάνι του Αστακού , καθώς ο εμπορικός κόσμος αναζητεί λύσεις εναλλακτικές του Πειραιά, ειδικά τις τελευταίες εβδομ΄δες λόγω των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων στον Πειραιά.
Το 2007 ο Αστακός μόλις ξεκινούσε τη λειτουργία του. Η ΝΑΒΙΠΕ του Αστακού αποτέλεσε εξαρχής ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο, όταν παραχωρούνταν η εκμετάλλευσή της το 1999, έχοντας και λιμενικό χαρακτήρα, πλην του βιομηχανικού. Το 2007 το τότε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενέταξε τον Αστακό στο Εθνικό Σύστημα Λιμένων, που αποτέλεσε και τον τελευταίο σταθμό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως εμπορικό λιμάνι.
Σήμερα, την εκμετάλλευση του Αστακού έχουν οι τράπεζες Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ με 10% συμμετέχει και ο επιχειρηματίας Βασίλης Κούτσης. Ο τελευταίος είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΑΡΠΟΡΤ, εταιρείας διαχείρισης του λιμανιού. Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή των τραπεζών στο λιμάνι προέκυψε μετά τη συμφωνία που έγινε με την κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΚ, στο πλαίσιο της μείωσης του δανεισμού της.

Συγκεκριμένα, η ΑΕΓΕΚ παραχώρησε το ποσοστό της στην ΑΚΑΡΠΟΡΤ (90%), με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρεών άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...