Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Τι είδους αθλητισμό θέλουμε;

Μου στείλανε από τον ΣΥΝ Πρέβεζας το παρακάτω mail, όπου υπάρχει μια ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το καυτό θέμα της χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
Το ερώτημα είναι αυτονόητο, περισσότερο με ενδιαφέρει ποιά είναι η απάντηση που θα δώσουν οι νέοι αρμόδιοι, για να καταλάβω αν άλλαξε κάτι στη γενικότερη αντιμετώπιση ή αν θα ξαναγυρίσουμε στο παλιό, καλό, δοκιμασμένο σύστημα ότι στις επιτυχίες τρέχουμε να φωτογραφηθούμε μαζί με τους αθλητές και όταν φτάνει η ώρα για το διά ταύτα, "την κάνουμε" με πηδηματάκια...





9-11-2009

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η καθυστέρηση καταβολής της τακτικής επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού

Στα πλαίσια της συνταγματικής επιταγής για το δικαίωμα και ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό για όλους, μεταξύ άλλων, η πολιτεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να στηρίζει τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Ένα από τα μέσα έμπρακτης ενίσχυσης είναι και οι τακτικές ετήσιες επιχορηγήσεις. Αυτές συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην εύρυθμη λειτουργία και κάλυψη των πάγιων αναγκών των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, έτσι ώστε αυτά να μην εξαναγκάζονται στο κυνήγι ιδιωτών χορηγών, να μην οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση και φυσικά να μην μετακυλύεται το κόστος της άθλησης και προστίθεται μαζί με τα υπόλοιπα οικογενειακά βάρη.
Επομένως η τακτική απόδοση των οφειλών της πολιτείας παίζει και ένα σημαντικό ρόλο όσον αφορά τον ίδιο τον χαρακτήρα του αθλητισμού στην χώρα μας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η αθλητική ηγεσία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Οι περισσότεροι αθλητικοί σύλλογοι δεν έχουν λάβει τις επιχορηγήσεις των ετών 2007-2008 και 2008- 2009, ενώ στα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.ά.) δεν έχουν πληρωθεί τα έξοδα μετακινήσεων και άλλα οδοιπορικά. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει και ακυρώνει κάθε προγραμματισμό των ερασιτεχνικών συλλόγων. Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε, μετά από την ερώτησή μας στη Βουλή στις 31/8/2009 (αρ. 3759/203) για την οποία δεν πήραμε απάντηση, να επανέλθουμε σήμερα με νέα ερώτηση.

Υπενθυμίζουμε, ακόμα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, κατά το προηγούμενο διάστημα, κακώς και με τρόπο αντιδεοντολογικό, πάγωσε και δεν απέδωσε τις τακτικές επιχορηγήσεις προηγούμενων ετών που αφορούσαν χρέη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας στα ερασιτεχνικά σωματεία μεγάλα προβλήματα. Μάλιστα, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα αθλητικών συλλόγων, που ενώ απέδωσαν στις υπηρεσίες της ΓΓΑ τα σχετικά παραστατικά δεν πήραν ποτέ τα ανάλογα ποσά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν λογιστικές διαφορές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1) Γιατί δεν τηρούνται με συνέπεια οι οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τα

ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία;
2) Πότε θα δοθούν οι ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις του 2007-2008 και του 2008-2009;
3) Πότε θα αποπληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης και άλλα οφειλόμενα οδοιπορικά;

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων:

Επίσης καλείται ο Υπουργός Πολιτισμού να καταθέσει τα στοιχεία όλων των έκτακτων επιχορηγήσεων που δόθηκαν στα αθλητικά σωματεία για τα έτη 2007, 2008 και 2009 έως σήμερα.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...