Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Για να μην "παραμυθιάζεσαι" από τα ανούσια...

Υπάρχει ένα υπέροχο παραμύθι, "ο Μικρός Πρίγκιπας". Αυτό το παραμύθι, που όλοι μας το έχουμε ακούσει, και όσοι είμαστε γονείς μπορεί να το έχουμε διαβάσει στα παιδιά μας, είναι ένα από τα ομορφότερα της παιδικής λογοτεχνίας. Γράφτηκε για παιδιά, αλλά τα μηνύματα του παραμυθιού συνεχίζουν να είναι επίκαιρα και αργότερα, όταν περνούν τα χρόνια και η ζωή μας "βάζει από κάτω"...
Είχα καιρό να το διαβάσω και ευχαριστώ τους φίλους από το Γλέντι γιαυτή την ανάρτηση, που με χαρά και συγκίνηση αναδημοσιεύω:




Είχα τη χαρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες να μου διαβάζει η κοπέλα μου το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ - Εξυπερύ, "ο Μικρός Πρίγκιπας". Νομίζω ότι όταν ήμουν πολύ μικρός πρέπει να το είχα ξαναδιαβάσει, αλλά δεν το θυμάμαι. Το βιβλίο ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το πρώτο βιβλίο που πρέπει να διαβάζει κανείς όταν βρίσκεται στην εφηβεία. Και ύστερα πρέπει να το διαβάζει ξανά και ξανά όταν νιώθει ότι έχει χάσει τον εαυτόν του, τις αξίες του, τους φίλους του, όταν γενικά νιώθει χαμένος μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας που δεν σε αφήνει να σκεφτείς.


Ακούστε όσο διαβάζετε το κείμενο και το τραγούδι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ο Μικρός Πρίγκιπας



Δύο είναι τα απόσπασματα από το βιβλίο που με συγκίνησαν περισσότερο. Το πρώτο απόσπασμα αφορά τη σχέση του Μικρού Πρίγκιπα με ένα τριαντάφυλλο και μία αλεπού. Όλα τα πράγματα δεν έχουν αξία, μέχρι να βάλουμε την καρδιά μας σε αυτά. "Είναι πολύ απλό: μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν". Έτσι είναι. Αξία στη ζωή μας εχουν μόνο όσα πράγματα τα κοιτάμε με τη ψυχή μας. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το απόσπασμα.


Το δεύτερο απόσπασμα, το οποίο επίσης είναι συγκλονιστικό, αφορά τον μικρό πρίγκιπα και τον ταξιδιώτη. "Για όλους τους ανθρώπους τα αστέρια δεν είναι τα ίδια. Για εκείνους που ταξιδεύουν τα αστέρια είναι οδηγοί. Για καποιους άλλους δεν είναι παρά μικρά φωτάκια. Για άλλους, που είναι σοφοί, είναι προβλήματα. Για τον επιχειρηματία μου ήταν χρυσάφι. Όμως όλ' αυτά τ 'αστέρια σωπαίνουν. Εσύ θα έχεις τ' αστέρια που δεν έχει κανένας... Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό τη νύχτα, αφού εγώ θα μένω σ' ένα από αυτά, αφού εγώ θα γελάω σ' ένα απ' αυτά, θα είναι για σένα λοιπόν σαν να γελάνε όλα τ' αστέρια. Εσύ θα έχεις αστέρια που ξέρουν να γελάνε." Διαβάστε εδώ ολόκληρο το απόσπασμα.



Το βιβλίο που πρέπει όλοι να διαβάζουμε κάθε τόσο στη ζωή μας είναι ο Μικρός Πρίγκιπας. Για να γνωρίζουμε ότι με τα μάτια της καρδιάς μπορούμε να έχουμε το πιο όμορφο τριαντάφυλλο στον κόσμο και αστέρια που γελάνε μόνο για εμάς...

1 σχόλιο:

  1. οταν πρωτοδιαβασα τον μικρο πρίγκιπα σε ηλικια 9 ετων σχηματισα την εντύπωση ενος καταθλιπτικου παραμυθιου
    ημουν μοναχοπαίδι ως τότε κ η εικονα του μοναχικου πρίγκιπα με τρόμαζε κ με αποκαρδιωνε

    ενηλικη πια, με πολλους τροπους ηρθε ξανα κ ξανα η ιστορια αυτη στα χέρια μου.
    παντα έμπαινα στον πειρασμο κ την διαβαζα
    καταλαβα λοιπον οτι
    ειμαστε ολοι μικροι μοναχικοι πρίγκιπες
    και ειναι δική μας υποθεση να βρουμε ενα αστέρι ή ενα λουλουδι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑς να φιλοξενησουμε στην καρδια μας

    καλη σου μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...