Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κακή αρχή για το περιβάλλον...


Δυστυχώς, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εντοπίζονται πολλά κενά στο πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης για το περιβάλλον και την προστασία των καμένων περιοχών. Τα μέτρα εντοπίζονται μόνο στην Αττική, ενώ θα περίμενε κανένας να επεκτείνονται στο σύνολο της χώρας και να καλύπτουν όλη την αυθαίρετη δόμηση.
Η ανάγκη να γίνει κάτι σύντομα είναι πιεστική, γιατί οι περισσότερες περιοχές είναι δύο και τρεις φορές καμμένες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η φυσική αναδάσωση και έτσι να μεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσουν το δασικό τους χαρακτήρα.

Το Παρατηρητήριο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών που έχει συστήσει το ΤΕΕ από το 2007 με άλλους φορείς, δίνει μια απογοητευτική κατάσταση.
Οι αναδασώσεις το 2004 ήταν μόνο 370 στρέμματα, όταν στην Πεντέλη το 1995 και το 1998 κάηκαν κάθε χρονιά περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασών, το 2007 κάηκαν μόνο στην Πάρνηθα 40.000 στρέμματα, από τα οποία τα 18.000 στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού.
Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση και το 2007, αφού οι αναδασώσεις ήταν μόνο 2.177 στρέμματα, με περισσότερα από 50.000 κατεστραμμένα στρέμματα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό.

Δυστυχώς, ακόμη δεν έχω πειστεί ότι πέρα από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση να προστατευτούν τα δάση και το περιβάλλον γενικότερα, από όλους αυτούς που ορέγονται την εκμετάλλευσή του. Ίσως να τους αδικώ, ίσως να είναι ακόμη πολύ νωρίς, αλλά τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι και τόσο αισιόδοξα.
Εδώ είμαστε και θα δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...