Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ο αρχαιότερος πλήρης ελληνικός σκελετός


Tο σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στην Αργολίδα και σχεδόν δίπλα στην ακτογραμμή. Είναι ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο μήκους περίπου 150μ και μέγιστου πλάτους περίπου 45μ. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται σήμερα από τεράστιους ογκόλιθους που αποσπάστηκαν από την οροφή του και έπεσαν στο δάπεδο του σπηλαίου . Στο πίσω μέρος της σπηλιάς υπάρχει μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό.

Oι ανασκαφές στο σπήλαιο διενεργήθηκαν από το 1967 έως το 1976 από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, διαφόρων ειδικών και ντόπιων εργατών με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Τζάκομπσεν. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει τις τομές που ανοίχτηκαν και δείχνουν την στρωματογραφια 25.000 ετών του σπηλαίου. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μία σπάνια για την Ευρώπη ακολουθία ανθρώπινης κατοίκησης από την Ανώτερη Παλαιολιθική μέχρι το τέλος της Νεολιθικής περιόδου (περίπου 25.000-3.000 π.Χ.). Αλλά πιο σημαντική ανακάλυψη θεωρείται ο σκελετός.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο πλήρη σκελετό στην Ελλάδα, 10-8 χιλιάδες χρόνια παλιό. Είναι ένας άντρας 25 χρονών με ύψος 1,56 (οι γυναίκες είχαν ύψος 1,39) που δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι. Πάνω από τον νεκρό έχουν μπει πέτρες αλλά δεν βρέθηκαν κοσμήματα η αφιερώματα. Έχει τα πόδια λυγισμένα και τα χέρια στο στήθος στην στάση του εμβρύου. Είναι θαμμένος με το κεφάλι νότια και τα πόδια στον βοριά. Βρέθηκαν ακόμα σκελετοί δυο παιδιών με αντίστροφη θέση το κεφάλι στον βοριά.

Οι ανασκαφές έχουν γίνει μόνο στον μπροστινό χώρο του σπηλαίου σε επιφάνεια 700 τ μ.Το υπόλοιπο είναι καταπλακωμένο από την οροφή και ίσως κρύβει μοναδικές πληροφορίες .

Τις ανασκαφές έχουν κάνει τα Πανεπιστήμια Ιντιάνα και Πενσυλβάνια την περίοδο 1967-1976 κατά τον κ Κυρου μέχρι το 1971) . Επικεφαλής ο καθηγητής Thomas Jacobsen επικεφαλής ομάδας τριάντα φοιτητών ανάμεσα τους η κ Vitelli αργότερα καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιντιάνα και Curt Runnels αργότερα καθηγητής του πανεπιστημίου Stanford. O τελευταίος επέστρεψε το1980-1982 με είκοσι φοιτητές και συνέχισε τις ανασκαφές.


από Ομάδα Παυσανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...