Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΕΣΥ κα Υπουργέ, ακούς;

Αναδημοσίευση από τον Ακτιβιστή

Κυρία Υπουργέ,

Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας τι σημαίνει στη συνείδηση του κάθε Έλληνα αγρότη, μεροκαματιάρη, βιοπαλαιστή, συνταξιούχου, οικογενειάρχη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θα σας θυμίσω όμως, πως πριν από την ίδρυσή του ΕΣΥ, από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, κατόπιν εντολής του εθνικού ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, οι Έλληνες αναγκαζότανε να ξεπουλήσουν περουσιακά τους υπάρχοντα (πολλές φορές χωράφια, που τα φύλαγαν για να προικοδοτήσουν τέκνα τους) προκειμένου να αντιμετωπίσουν οξυμένα προβλήματα υγείας των ιδίων ή μελών της οικογένειάς τους.

Η χρονική περίοδος από τo 1983 έως το 1987 ήταν ...

η ωραιότερη και πιο ελπιδοφόρα εποχή για την ανάπτυξη του ΕΣΥ. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος στην πλειονότητα του νοσοκομειακού κόσμου, που αγκάλιασε το όραμα. Αυτός ήταν ο καταλύτης για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις, οι αμφιβολίες αλλά ακόμα και ειρωνικές αντιδράσεις - αρχικά -μερίδας των πολιτών.

Έτσι με δεδομένη την πολιτική βούληση, την στράτευση της πλειονότητας των εργαζομένων και την αποδοχή των πολιτών λειτούργησε τα πρώτα χρόνια και κατοχυρώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ως το σημαντικότερο έργο της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ουδείς μπορεί να γκρεμίσει ένα έργο που έχει την ευρεία αποδοχή και στήριξη των πολιτών.

Τα διάφορα συμφέροντα όμως, δυστυχώς και από τον χώρο του ιατρικού (κυρίως πανεπιστημιακού) προσωπικού που άρχισαν να διαβρώνονται από το σαράκι του εύκολου πλουτισμού με την παρελκυστική συμπεριφορά των διαφόρων ιατρικών εταιρειών αλλά και την χαλαρότητα ( και γιατί όχι, την διαλυτική πολιτική της διακυβέρνησης 89 -93), αρχισαν να εκτροχιάζουν το ΕΣΥ, αλλά κυρίως να απογοητεύουν αρχικά τους πρωτοπόρους και να τους αδρανοποιούν και να τους αποστασιοποιούν στην συνέχεια.

Οι επόμενες κυβερνήσεις είτε ήταν ΠΑΣΟΚ είτε ήταν ΝΔ δεν είχαν καμμία διαφορά όσον αφορά την συνέχιση της κατρακύλας του ΕΣΥ:

Το φακελάκι είναι πλέον θεσμοθετημένο στα Νοσοκομεία (υποτίθεται του ΕΣΥ). Και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων η απαίτησή του από εξαθλιωμένους, ανήμπορους, γέροντες ακόμα και άπορους γίνεται με ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ και ΧΥΔΑΙΟ τρόπο. Ελάχιστοι γιατροί παραμένουν πιστοί στο ΕΣΥ και στον όρκο που έδωσαν. Κάποιοι που δεν άντεξαν εγκατέλειψαν το σύστημα και την προσπάθεια.

Οι προμήθειες είναι μια μαύρη αχανής τρύπα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο.

Ο οργανωτικός μεσαίωνας που επικρατεί δεν επιτρέπει σοβαρό αποδοτικό έλεγχο σε κανένα επίπεδο λειτουργίας όλων των υπηρεσιών (Διοικητικών, Νοσηλευτικών, Ιατρικών, Παραϊατρικών, Βοηθητικών).

Η αναξιοκρατία η οποία έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πολιτική αρχή που διέπει όλη την δομή του ΕΣΥ είναι ίσως το πρώτο δομικό στοιχείο που πρέπει να αλλάξει.

Δυστυχώς όμως όλα τα τελευταία χρόνια τις Διευθυντικές θέσεις των Υπηρεσιών Υγείας, ΠΕΣΥ ή ΔΥΠΕ, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Διοικητικών Συμβουλίων καταλάμβαναν άτομα της εκάστοτε κομματικής νομεκλατούρας ( κατά πλειοψηφία άχρηστα κι ανίκανα) ή κάποια ενδεχόμενα ικανά με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο λόγω της πολυσχιδούς δραστηριότητάς τους.

Επειδή με τις εκλογές τις 4ης Οκτωβρίου δημιουργήθηκε μια δυναμική στους πολίτες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει (αφού καταψήφισαν με οργή και αγανάκτηση την τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή)

Επειδή σύμφωνα με τις διακηρυγμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, το κράτος θα στηριχθεί στους ΑΞΙΟΥΣ κι όχι στους ΑΡΕΣΤΟΥΣ

Επειδή κυκλοφορούν φήμες για επάνδρωση θέσεων από άτομα:

  • γνωστά κι αποτυχημένα που χρησιμοποιήθηκαν και σε προηγούμενες κυβερνήσεις
  • νέα και ευυπόληπτα ( με πολύ καλή επίδοση στο σπορ της λήψης "φακελλακίων")
  • γνωστά κι ανίκανα
  • παλαιά και νέα που φέρουν συνεχώς τον μανδύα του χαμαιλεοντισμού

Θα σας παρακαλούσα κα Υπουργέ να ξοδέψετε αρκετές ώρες και άφθονη κρίση για να καταλήξετε στις σωστές αποφάσεις.

Μην έχετε καμμίαν αμφιβολία πως από δω ξεκινάει μια ΚΑΛΗ ή ΚΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ.

Με ειλικρινά καλές προθέσεις κι ανυπόκριτο ενδιαφέρον

ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

ΚΕΝΤΡΙ: Εμείς εδώ στην Άρτα, δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, κτζάμ υφυπουργό Υγείας είχαμε μέχρι πριν από 2 εβδομάδες!!! Τώρα μας τέλειωσε βέβαια, και από υφυπουργός και από βουλευτής, αλλά δεν πειράζει, το έργο του θα μείνει στους αιώνες!!!

Ας είναι καλά οι γιατροί και οι νοσηλευτές που με το αίμα της καρδιάς τους κρατάνε όρθιο το Νοσοκομείο. Θέλω να τιμήσω τους μαχόμενους γιατρούς στο Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου Άρτας, που με δύναμη Παθολογικής 22, παρακαλάνε τους διοικητικούς για να χωρέσουνε από εδώ κι από εκεί 44 παθολογικά περιστατικά. Ξέρουν αυτοί που με διαβάζουνε, τι εννοώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...