Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

΄Ηπειρος Θεών, ανθρώπων και Ηρώων...

Θριαμβευτική υποδοχή, της παράστασης
''΄Ηπειρος Θεών, ανθρώπων και Ηρώων'',
του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου



Πριν μια εβδομάδα, το Σάββατο 25 /06 /2011 στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, ως τιμώμενος σύλλογος στα πλαίσια του τριήμερου Λαογραφικού Φεστιβάλ - του οποίου την ευθύνη διοργάνωσης φέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας -, παρουσίασε με πολύ μεγάλη επιτυχία, ένα απολαυστικό για το κοινό και τους συντελεστές πρόγραμμα, με τη μορφή χοροδράματος.

Χορευτές όλων των ηλικιών που απαρτίζουν όλα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, ξετύλιξαν στην σκηνή ένα θαυμάσιο πανόραμα αντιπροσωπευτικών εποχών της μακραίωνης και πολυποίκιλης ιστορίας της Άπειρου Χώρας! Της Ηπείρου! Μιας τεράστιας περιοχής δίχως όρια, δίχως πέρας, όπως φάνταζε στα μάτια και όπως σχηματιζόταν στη φαντασία των απέναντι λαών του Ιονίου πελάγους!

Καθώς οι θεατές άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με το Αρχαίο Υδραγωγείο της Πρέβεζας και το μεγάλο τοξωτό Γιοφύρι της Πλάκας!

Τα σκηνικά της μικρής και μεγάλης σκηνής καθώς και της εισόδου της πλατείας απ' τον Άγιο Ζαχαρία είχαν σκοπό να μυήσουν το κοινό στην ατμόσφαιρα παρελθοντικών, ένδοξων εποχών και τη μοναδική αρχιτεκτονική των μαστόρων της Ηπείρου.

Όλοι μαζί πραγματοποιήσαμε ένα μοναδικό ταξίδι, μέσα από την παράσταση, στο ιστορικό ένδοξο παρελθόν των θεών και των ηρώων της Ηπείρου και καταλήξαμε στη ζωή των ανθρώπων της.
Στα μικρά παιδιά και το παιχνίδι τους, στην αναπαράσταση των δυσκολιών της καθημερινότητας, στη μαγεία της αγάπης και του έρωτα.

Στον αξεπέραστο Ηπειρώτικο γάμο και στον πόνο της ξενητιάς.
Του ζωντανού ξε-χωρισμού που δημιούργησε ανεξίτηλο σημάδι στα βιώματα και τη ψυχοσύνθεση του Ηπειρωτικού Λαού.

Η δασκάλα των χορευτικών τμημάτων και εμπνεύστρια όλου του θεάματος -Ελένη Γκόγκου- το πλαισίωνε σε όλη τη διάρκεια της παράστασης με λυρική αφήγηση και συγκινητική απαγγελία, παρασύροντας τη φαντασία των θεατών, δίνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες πληροφορίες για τα πλαίσια κάθε ενότητας .
Όλα τα παραπάνω..κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που αγωνιούσε κάθε φορά για το επόμενο δρώμενο.

Μετά το πέρας της παράστασης το περίπτερο του Συλλόγου πρόσφερε κέρασμα με τσίπουρο και ηπειρωτικές λιχουδιές, δημιουργίες των κυριών του Συλλόγου.

Η αδιαμφισβήτητη παραγωγή πολιτισμού και η συμβολή του σε αυτόν είναι μεγάλη και σπουδαία από την πλευρά του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.
Ένας σύλλογος με πολυετή συνεισφορά που παραμένει αβοήθητος από την έλλειψη επιχορήγησης που του αναλογεί και ανέστιος καθώς ακόμα δεν έχει για σκέπη του την περίφημη ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ στο Θριάσιο Πεδίο.

Μία στέγη που ποθεί για να φιλοξενήσει όλο αυτό το μεράκι, την προσπάθεια, τους κόπους και τις προσδοκίες για ολοένα καλύτερη και επιτυχέστερη συμμετοχή στη συνέχιση της παράδοσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας!

Ελπίζουμε παντοτινά στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των αρμοδίων!

1 σχόλιο:

  1. "΄Ηπειρος Θεών, ανθρώπων και Ηρώων..."
    Με κάτι τέτοιες ανοησίες μυθεύματα πιστών υπηκόων σας βάζουν για ύπνο.....
    "Ηπειρος πιστών και πειθηνιων, γιοι και κορες σκλάβων και ρουφιάνων..."
    ακου εκεί "θεών και ηρώων" οι ψηφοφόροι του καθε Τσιρώνη, Αβέρωφ κλπ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...