Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η συνέντευξη του Χρήστου Παπάζογλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο...

Συνεχίζονται από το Δημοτικό Ραδιόφωνο οι συνεντεύξεις των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης...
Μετά λοιπόν από τον Γιώργο Παπαβασιλείου και την Όλγα Γεροβασίλη, σειρά έχει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί και αύριο» Χρήστος Παπάζογλου.

Ο κ. Παπάζογλου ο οποίος διετέλεσε Αντινομάρχης στην τελευταία περίοδο της Ν.Α. οπότε και μεταπήδησε στον α’ βαθμό Τ.Α., δήλωσε για την εμπειρία του αυτή: «Πράγματι η εμπειρία είναι αυτή που αναφέρθηκε, τα τέσσερα χρόνια σαν νομαρχιακός σύμβουλος εκ των οποίων το ένα ήταν σαν Αντινομάρχης και το πρώτο εξάμηνο της αυτοδοικητικής πορείας του «Καλλικράτη», ενός «Καλλικράτη» που όλοι λέμε ότι έχει μόνο προβλήματα αλλά εγώ δεν βλέπω μόνο προβλήματα. Εγώ βλέπω και θετικά μηνύματα πάνω σ’ αυτό. Το είχα πει και στις αρχές ότι ο «Καλλικράτης» έπασχε από προχειρότητα. Σχεδιάστηκε με προχειρότητα, κατ’ αρχήν με βάση το δημογραφικό γιατί δεν υπήρχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα ανάμεσα στους πολίτες ενός Δήμου, ας πούμε ενός Καποδιστριακού με τον τωρινό Καλλικρατικό, προβλήματα οικονομικά και προβλήματα διοικητικά, οι δομές δεν είχαν δημιουργηθεί ακόμα, ήταν ένα πρόχειρο εγχείρημα. Όπως προανέφερα, υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε με λίγη προσπάθεια απ’ όλους μας γιατί πιστεύω στον «Καλλικράτη». Πιστεύω δηλαδή ότι ο «Καλλικράτης» μας δίνει πολλά περιθώρια. Έχεις ένα Δήμο ο οποίος ξεκινάει από την Κορωνησία μέχρι τη γέφυρα Πλάκας. Μπορείς να κάνεις πράγματα και θαύματα πάνω σ’ αυτό το Δήμο. Όπως είχα πει και προεκλογικά το λέω και πάλι, μπορεί να υπάρχει αδυναμία προσώπων, φαίνεται καθημερινά άλλωστε, μπορεί να υπάρχει αδυναμία πόρων, κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι, απ’ την άλλη όμως υπάρχει και καλή διάθεση».

Αναφέρθηκε στο ασφυκτικό οικονομικό τοπίο στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ΟΤΑ, καθώς και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν για το Δήμο Αρταίων λέγοντας : «Πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να ξεχάσουμε τους Δήμους όπως τους ξέραμε και το κράτος όπως το ξέραμε. Πρέπει να ξεχάσουμε τα ψέματα τα οποία έλεγαν οι υποψήφιοι προεκλογικά, με τους διορισμούς και με τις χιλιάδες υποσχέσεις και πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε. Εγώ πιστεύω ότι ο Δήμος έχει περιθώρια ανάπτυξης και θα σας πω συγκεκριμένα:

Υπάρχει ένα κατάστημα αυτή τη στιγμή το οποίο είναι για δημοπρασία, το ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Θα μπορούσε ο Δήμος από κει να πάρει ένα πάρα πολύ καλό εισόδημα. Θα μπορούσε να αναπτύξει την περιουσία που έχει στο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ. Να την τρέξει περισσότερο. Αν είναι αλήθεια αυτά τα οποία μας λέει ο κύριος Παπαλέξης και έχει πάρει και το ΞΕΝΙΑ, έχοντας λοιπόν αυτό το τρίγωνο θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει δράσεις πάνω σε επιχειρηματικά σχέδια. Θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει το λιμάνι της Κορωνησίας. Θα μπορούσε να κάνει μια μαρίνα. Θα μπορούσε να κάνει χίλια δυο πράγματα τα οποία να μπορέσουν να μας φέρουν έσοδα. Θα μπορούσε να αναπτύξει τα τουριστικά μνημεία. Πιστεύω ότι ο Δήμος έχει πολλές δυνατότητες και επιχειρηματικές και οικονομικές, χωρίς πολλά-πολλά λεφτά. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Ποτέ δεν είπα ότι η πληθώρα των χρημάτων φέρνει λύσεις. Είχαμε χρήματα και τις προηγούμενες φορές και τι κάναμε; Διορίζαμε. Κοροϊδεύαμε. Πρέπει να παράγουμε και για να παράξουμε πρέπει να βάλουμε το κεφάλι μας κάτω».

Για τις προτεραιότητες και τους στόχους που πρέπει να έχει ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή τόνισε: «Κατ’ αρχήν πρέπει να δώσει βαρύτητα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος θα δώσει όλες τις λύσεις. Δεν μπορεί να τις δώσει τίποτα άλλο, ούτε τα κτίρια, ούτε τίποτα άλλο. Να πάρει σωστούς συμβούλους, όχι καθ’ υπόδειξη, να μην παίρνει συμβούλους μόνο με κομματικές προτεραιότητες. Να παίρνει ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά θα δουλέψουν, να ενεργοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Να ζητήσει βοήθεια απ’ όλους μας. Εγώ πρώτος προθυμοποιήθηκα να βοηθήσω. Δεν δέχτηκαν. Εκ του αποτελέσματος αυτό φαίνεται. Να καθίσουμε κάτω σ’ ένα κοινό τραπέζι να δούμε πού μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Ο κ. Παπάζογλου προχώρησε και σε ορισμένες παρατηρήσεις για την εξάμηνη πορεία του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής, προσδιορίζοντας και την στάση της δικής του παράταξης μέσα στο Δ.Σ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο Δήμος δεν πορεύεται με τη λογική της συναίνεσης. Πορεύεται με τη λογική του «αποφασίζω και διατάζω». Η λογική αυτή είναι ξεπερασμένη. Θεωρώ ότι αυτό το πρώτο εξάμηνο δεν ήταν παραγωγικό για το Δήμο. Το πρώτο 6μηνο βασικά ήταν αναγνωριστικό αλλά λάθος, γιατί οι κινήσεις οι οποίες έγιναν ήταν κινήσεις οι οποίες έδειχναν πανικό, έδειχναν άγνοια και έδειχναν πάνω απ’ όλα ανθρώπους οι οποίοι τα ξέρουν όλα. Θεωρώ ότι το πρώτο εξάμηνο πρέπει να το βάλουμε στη χαμένη περίοδο για το Δήμο και να πούμε τα υπόλοιπα τρία χρόνια τα οποία μένουν για την αυτοδιοικητική αυτή θητεία να είναι παραγωγικά με την έννοια ότι να μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε. Δεν μπορούμε όλοι να διοικούμε, αυτό είναι αυτονόητο, αλλά όλοι να συμμετέχουμε στις αποφάσεις γιατί όλα τα προβλήματα είναι κοινά. Δε νομίζω σε κάποιο απ’ τα σοβαρά θέματα του Δήμου να μην πήγαμε με ομοφωνία. Από δω και πέρα όμως, η στάση της δικής μου παράταξης και εμένα προσωπικά θα είναι τελείως διαφορετική. Δεν μπορώ να ανέχομαι πλέον το «αποφασίζω και διατάσσω» ή να κάνουμε ερωτήσεις χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις. Μέχρι τώρα λέγαμε 6 μήνες να δώσουμε ένα περιθώριο. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτό το πράγμα γιατί δεν βλέπουμε να αλλάζει και η τακτική. Παράδειγμα, όποτε υπάρχει ένα σοβαρό θέμα δεν καλούμαστε τουλάχιστον οι επικεφαλής των παρατάξεων να έχουμε μια άποψη. Χθες (Δευτέρα 27/6/2011) ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα πρόγραμμα από μια ας πούμε μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία σε σύμπραξη με το Δήμο θα προσλάβει γύρω στα 250 άτομα το α΄ πεντάμηνο και 250 το β’ πεντάμηνο, σύνολο 500. Ζητήσαμε όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης να έχουμε λόγο στα κριτήρια, να μην είναι μόνο κριτήρια κομματικά. Σ’ αυτό το δίκαιο αίτημα ο Δήμαρχος έδειξε με τη στάση του ότι δεν θα υπάρχει συναίνεση. Προφανώς δεν θέλει, γιατί θέλει να καλύψει προσωπικούς ή κομματικούς λογαριασμούς. Δεν μπορούμε εμείς να συναινέσουμε σ’ αυτό το πράγμα. Εμείς είπαμε θα πάμε εκεί για να βοηθήσουμε το Δήμο.

Εμείς από δω και πέρα θα είμαστε κριτικοί, θετικά είτε αρνητικά, απέναντι στο έργο της Δημοτικής Αρχής γιατί και η αρνητική κριτική πολλές φορές παράγει έργο και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όποια πειθώ έχει ο καθένας, όποιες γνωριμίες έχει ο καθένας και όποιες επαφές έχει ο καθένας για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε λίγο την πόλη μας. Δεν δέχομαι εγώ σαν Χρήστος Παπάζογλου, η Άρτα να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Δεν μπορεί μία πόλη η οποία έχει κάμπο, βουνό και θάλασσα να μην έχει αξιοποίηση τουλάχιστον τουριστική.

Θα προτείνουμε μεν, δεν έχω απαίτηση το ξαναλέω, να διοικούμε ζητάμε όμως το αυτονόητο. Ζητάμε να υπάρχει μια συνεργασία για το καλό του Δήμου. Ο Δήμος δεν είναι μόνο αυτοί οι οποίοι είναι στην ελίτ, να μην πω τώρα δρόμους συγκεκριμένους. Ο Δήμος της Άρτας ξεκινάει απ’ τη γέφυρα Πλάκας μέχρι την Κορωνησία. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουν καν να γράφουν. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα φάνε σήμερα γιατί δεν έχουν να φάνε. Άρα, όλων τα προβλήματα είναι κοινά»

Για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές ο κ. Παπάζογλου ηγήθηκε μιας αυτοδιοικητικής παράταξης. Απόφαση για την οποία δήλωσε: «Πέρσι το καλοκαίρι πάρθηκε μια πολύ σοβαρή απόφαση, μια ρήξη με τα προηγούμενα κομματικά καθεστώτα. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν από τους ανθρώπους οι οποίοι είπαν όχι στο κομματικό κατεστημένο και τώρα μετά από ένα χρόνο φαίνεται ότι δικαιώνομαι. Και δικαιώνομαι σε όλα όσα είχα πει πέρσι το καλοκαίρι και στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι το φθινόπωρο, για ανθρώπους στους οποίους δεν πίστεψα, για ανθρώπους στους οποίους είπα ότι ήρθαν και θα φύγουν. Είπαμε ότι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν πρέπει να μπουν και να μην περιμένουν την επετηρίδα. Είπαμε ότι δεν θα κοροϊδέψουμε γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν. Είπαμε ότι δεν θα υποστούμε τον έλεγχο απ’ τα συμφέροντα γιατί δεν είχαμε κανένα συμφέρον και είπαμε μια παρέα ανθρώπων οι οποίοι είμαστε νέοι και κυρίως άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαμε φθορά απ’ την πολιτική να ηγηθούμε μιας προσπάθειας για το καλό του Δήμου. Βλέπετε ότι ακόμα και τώρα μετά από ένα χρόνο η παρέα αυτή υπάρχει. Υπάρχει δυναμικά και συμμετέχουμε και παρατηρήσεις κάνουμε και κάθε μέρα όλο και περισσότερο γινόμαστε και πιο δυνατοί γιατί βλέπουμε ότι δικαιωνόμαστε. Δικαιωνόμαστε γι΄ αυτό το οποίο ξεκινήσαμε πέρσι. Τη ρήξη με τα κομματικά, τη ρήξη με τα συμφέροντα και τη ρήξη με ό,τι υπήρχε παλιό».

Αιχμηρός στις κρίσεις του για την κεντρική πολιτική σκηνή εμφανίστηκε ο κ. Παπάζογλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Ευτυχώς είμαι απ’ τους ανθρώπους οι οποίοι είπαν όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε τέτοια ερωτήματα αλλά σας λέω ακόμα και τώρα, οι πιέσεις είναι αφόρητες. Εγώ δεν θέλω να φύγω απ’ την Άρτα. Μου αρέσει η Άρτα. Αν ήθελα να φλερτάρω με την κεντρική πολιτική σκηνή θα το είχα κάνει και ενδεχομένως τώρα να ήμουν σε άλλο πόστο. Δεν το θέλω αυτό γιατί δεν πιστεύω στην κεντρική πολιτική σκηνή έτσι όπως ασκείται τώρα. Εγώ αγαπάω την Άρτα, ήρθα να ζήσω στην Άρτα, έχω την οικογένειά μου στην Άρτα. Εδώ δουλεύω, εδώ μεγάλωσα, εδώ έζησα. Δεν θέλω να φύγω από την Άρτα γιατί την αγαπάω την Άρτα και όλες μου οι προσπάθειες είναι για την Άρτα. Η κεντρική πολιτική σκηνή δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Στα σχέδιά μου είναι μόνο τα αυτοδιοικητικά. Και σας λέω και πάλι δεν θα είμαι αιώνια υποψήφιος. Οι προσπάθειες ενός ανθρώπου είναι μία, δύο φορές. Δεν μπορείς εφ’ όρου ζωής να λες εγώ είμαι υποψήφιος γιατί υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι ακολουθούν από πίσω και πρέπει να δίνεις και βήμα. Δεν μπορεί αυτά τα οποία εγώ είπα πριν ένα χρόνο ότι η επετηρίδα πρέπει να σταματήσει και πρέπει να μπει κάποιος άλλος, να μην το εφαρμόσω εγώ. Θα προσπαθήσουμε και την επόμενη φορά κι αν η επόμενη φορά δεν είναι επιτυχής τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συνεχίσεις γιατί προφανώς δεν θα εισακούγεσαι. Δόξα τω Θεώ έχω και επάγγελμα, έχω και οικογένεια, έχω και προσωπική ζωή. Ούτε πρόκειται αυτά να τα βάλω στην ίδια ζυγαριά για την πολιτική. Είμαστε ερασιτέχνες πολιτικοί. Δεν είμαστε επαγγελματίες. Δόξα τω Θεώ δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ απ’ το ελληνικό δημόσιο ούτε από δημοπρασίες ούτε από οτιδήποτε άλλο».

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις ανέφερε: «Εγώ θα βάλω μια γραμμή. Θα ξεχωρίσω τον απλό τον κόσμο απ’ τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί δυστυχώς, απ’ το ’80 και μετά, γιατί πριν το ’80 δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τις πολιτικές εξελίξεις, δεν είχα την άποψη, ήταν πολιτικοί οι οποίοι το μόνο το οποίο τους ενδιέφερε ήταν η πάρτη τους για να το πούμε στην απλή γλώσσα. Ήταν άνθρωποι μη πετυχημένοι επαγγελματικά, άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν δυνατότητες και το λέω με όλη τη γνώση την οποία έχω γιατί τους περισσότερους τους γνώρισα από κοντά . Δεν είχαν να προσφέρουν κάτι. Δεν μπορεί η Άρτα το 1970 να συναγωνίζεται στα ίσα τα Γιάννενα και τα Γιάννενα αυτή τη στιγμή να θεωρούνται απ’ τις πρώτες πόλεις σε ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν. Δεν το δεχόμαστε. Βλέπω αρκετά νέα άτομα που θα μπορούσαν να πάνε την Άρτα μπροστά αν τα αφήσουν. Απ’ όλες τις παρατάξεις. Υπάρχουν υγιή στοιχεία. Στις περιφερειακές εκλογές αναδείχτηκαν κάποια άτομα καινούργια τα οποία αν δεν τους βάλουν τρικλοποδιά, έχουν δυνατότητες. Πιστεύω και στο δικό μας συνδυασμό είχαμε αρκετά άτομα, αλλά και στους άλλους συνδυασμούς υπήρχαν νέα άτομα και δεν εννοώ νέα ηλικιακά. Νέα στο μυαλό. Νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν όρεξη να παράγουν. Έχουν όρεξη να σπάσουν αυτό το σύστημα και το κατεστημένο των πολιτικών γιατί δεν μπορεί οι πολιτικοί να βγαίνουν με διαταγή του αρχηγού. Δεν μπορεί όλο αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν περάσει τεστ - τουλάχιστον επαγγελματικής διάκρισης. Δεν μπορεί κάποιος αποτυχημένος να γίνει επιτυχημένος πολιτικός. Είναι απλά τα πράγματα. Βλέπετε την κατάσταση που ήρθαμε σε όλη την Ελλάδα. Το βιώνετε. Το βλέπετε. Πηγαίνουμε τώρα και παρακαλάμε να μας δώσουν χρήματα. Βλέπετε ότι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι απ’ τα οικονομικά και κομματικά συμφέροντα έχουμε τις ίδιες απόψεις. Ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Πέστε μου απ’ αυτούς τους πολιτικούς ποιος στάθηκε δίπλα στον πολίτη όταν είχε πρόβλημα. Όχι το διορισμό. Δεν εννοώ το διορισμό ή την μετάθεση ή την απόσπαση ή την κοροϊδία. Εννοώ δίπλα σε μια επιχείρηση. Ποιος στάθηκε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...