Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Κύριε Παπανδρέου, όχι άλλη έκθεση ιδεών, please!


Διάβασα με προσοχή την έκθεση ιδεών σας στο ΒΗΜΑ, και μου δώσατε την εντύπωση πως όταν γράφατε το εν λόγω άρθρο δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι σε μια εβδομάδα θα στηθούν οι κάλπες. Δε σας περνούσε φαίνεται από το μυαλό ότι έξω υπάρχουν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που κρέμονται από το στόμα σας, μπας και ακούσουν επιτέλους κάτι συγκεκριμένο ώστε ν’ αποφασίσουν ποιον θα σταυρώσουν και ποιον θα φασκελώσουν την Κυριακή.

Μας είπατε για μια ακόμη φορά ότι ο λαός χρειάζεται μια κυβέρνηση «αποφασισμένη να συγκρουστεί με κατεστημένα που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη.» Ωραίο ακούγεται αυτό, αλλά πολύ γενικόλογο. Ποια είναι αυτά τα κατεστημένα δεν μας διευκρινίσατε, όμως. Είναι τα εκδοτικά κατεστημένα, σαν εκείνα που σας έχουν ήδη αγκαλιάσει με απέραντη στοργή και προστασία; Είναι τα εργολαβικά κατεστημένα, σαν εκείνα που ασχολούνται και με εκδόσεις; Κομμάτι χλωμό το βλέπω να στραφείτε ξαφνικά εναντίον τους την επαύριον των εκλογών.

Είπατε ότι θ’ ανοίξετε μέτωπα, έτσι αορίστως, με τους καταπατητές και την αυθαίρετη δόμηση. Τι σημαίνει αυτό; Θα τους τα γκρεμίσετε; Εξηγήστε μας λοιπόν! Θα τους τα νομιμοποιήσετε φορολογώντας τα; Μα τότε θα κάνετε εκείνο για το οποίο κατηγορήσατε λυσσωδώς το Σουφλιά που προωθούσε τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Αυθαίρετα είναι και οι ημιυπαίθριοι, έτσι δεν είναι; Απορρίψατε όμως το μέτρο Σουφλιά ως «εισπρακτικό»! Δηλαδή αν δεν ήταν εισπρακτικό τι θα ήταν; Σκορπιστικό; Χαριστικό;

Δεν κατάλαβα, λοιπόν, τι σόι μέτωπο υπόσχεστε ότι θ’ ανοίξετε. Με ερωτούν γνωστοί μου που έχουν ημιυπαίθριους ή άλλα αυθαίρετα κτίσματα, και δεν ξέρω τι να τους απαντήσω. «Θα μας τα γκρεμίσει; Θα μας τα νομιμοποιήσει; Θα μας τα τακτοποιήσει; Τι θα πληρώσουμε άραγε;», αναρωτιούνται οι παρανομήσαντες συμπολίτες μας και δεν έχουν βραδιάς ύπνο όσο πλησιάζει η 4η του Οκτώβρη. Έχουν άδικο; Για ελάτε στη θέση τους!

Είπατε ότι θα σώσετε τους θεσμούς από την αναξιοπιστία! Εδώ με κάνατε και γέλασα, νάστε καλά. Νωπή γαρ είναι η προσβολή των θεσμών εκ μέρους σας με το να ζητάτε πρόωρες εκλογές και να απειλείτε ότι θα τις προκαλούσατε με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον επόμενο Μάρτη, αν δε σας έκανε τη χάρη ο ευεργέτης σας, Κ. Καραμανλής, να τις προκηρύξει 6 μήνες νωρίτερα…

Φοβερίσατε ακόμη ότι θ’ ανοίξετε μέτωπα με τη φοροδιαφυγή. Πώς θα το κάνετε αυτό; Πώς θα φορολογήσετε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία που δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ; Θα τον υποβάλλετε στον ορό της αλήθειας; Είπατε "όχι στα τεκμήρια". Τότε πώς θα πιάσετε τους φοροφυγάδες; Σε χθεσινή συνέντευξη στον "ΑΝΤ-1", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε επί λέξει: « Όχι τα τεκμήρια. Αλλά ξέρουμε ότι κάθε επαγγελματική ομάδα και κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, για παράδειγμα, όπου υπάρχει μια φοροδιαφυγή, μπορεί να καταγράφονται τα περιουσιακά του στοιχεία, να δηλώνει τα εισοδήματά του κανονικά και μετά να γίνονται έλεγχοι δειγματοληπτικοί, όπως γίνονται σε όλες τις χώρες, και αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν να τιμωρούνται πάρα πολύ αυστηρά. Έτσι δημιουργείς αντικίνητρα..»

Ξαναδιαβάστε παρακαλώ την ανωτέρω παράγραφο, και μην τραβάτε τα μαλλιά σας αν δε μπορέσετε να βγάλετε συμπέρασμα. Εγώ πάντως δεν έβγαλα. Δηλαδή, έχουμε και λέμε: όπου υπάρχει μια φοροδιαφυγή θα γίνεται καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και θα δηλώνει τα εισοδήματά του κανονικά και μετά γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι! Χαιρέτα μου τον πλάτανο, δηλαδή! Το «όπου υπάρχει φοροδιαφυγή» προϋποθέτει πως κάποιος τρίτος κάρφωσε, κοινώς ρουφιάνεψε, τον φοροφυγάδα. Και μετά, και μετά; Θα γίνεται, λέει καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων! Και μετά, και μετά; Θα δηλώνει, λέει, τα εισοδήματά του κανονικά! Μα τα δήλωσε ήδη και είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο. Τι άλλο να δηλώσει ο άνθρωπος; Άρα θα επιβάλλετε κάποιο φόρο βάσει των περιουσιακών του στοιχείων. Πείτε το λοιπόν! Γιατί το πάτε γύρω-γύρω και με περιστροφές; Μπας και σας πουν ότι τα «αντικειμενικά κριτήρια» που επαγγέλλεστε είναι κάτι ανάλογο με τα «τεκμήρια» που είχε προαναγγείλει η επάρατη Δεξιά του Καραμανλή; Να, κάτι τέτοια λέτε, κι εκεί που έχετε μισογεμίσει την καρδάρα με γάλα, δίνετε μια κλωτσιά και το χύνετε!

Συγκινήθηκα, όμως, όταν διάβασα τα περί ηθικής ειρηνικής επανάστασης που χρειαζόμαστε. Κι εγώ μαζί σας! Αμήν και πότε; Φέρτε μου ειρηνική ηθική επανάσταση και πάρτε την ψυχή μου! Εσάς, όμως, ποιος σας εμπόδισε, κύριε Παπανδρέου, να έχετε αρχίσει αυτή την ηθική επανάσταση στον εαυτό σας και στο κόμμα σας, ώστε να έχουμε δείγμα γραφής και να πιστέψουμε τις εξαγγελίες σας; Ποιος σας εμπόδισε να υποσχεθείτε ότι θα καταργήσετε το νόμο περί ευθύνης (ανευθυνότητας) υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, νόμους που υποθάλπουν σκάνδαλα και οδηγούν στην ατιμωρησία των ενόχων; Δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο στις τηλεμαχίες σας. Πώς θα χτίσετε «ένα πολιτικό σύστημα διαφάνειας και εμπιστοσύνης» με αυτούς τους σάπιους νόμους;

Και ποια πολιτική ηθική σας επιτρέπει να απαιτείτε αυτοδυναμία; Δηλαδή τα μικρά κόμματα είναι απλώς ακριβοπληρωμένα διακοσμητικά στοιχεία μέσα στη Βουλή; Είπατε ότι θέλετε αυτοδυναμία για να χτίσετε μια νέα ενότητα όλων των Ελλήνων! Δεν καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό είναι οξύμωρο; Η ενότητα, κύριε Παπανδρέου, χτίζεται πρώτα μέσα στη Βουλή, με αλληλοσεβασμό και συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, και κατόπιν περνάει στο λαό. Όταν εσείς οι κομματάρχες είσαστε στα μαχαίρια αναμεταξύ σας, όταν ρίχνετε δηλητήριο και εκμηδενίζετε αλλήλους, για ποια ενότητα μωρέ μιλάτε; Ποιους κοροϊδεύετε άραγε; Εμάς ή τον εαυτό σας;

Παραθέτω εδώ ολόκληρη την παράγραφο του άρθρου σας που στάζει χολή, για να πειστούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι για ποια πολιτική ηθική μιλάτε και ποια «νέα ενότητα όλων των Ελλήνων» επαγγέλλεστε να χτίσετε:

«Μπροστά μας, υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Εκείνον που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Που δούλεψε μόνον για τα μεγάλα συμφέροντα και τις πελατειακές σχέσεις. Που διέλυσε το κράτος, το ΕΣΥ και τη δημόσια παιδεία. Που έκανε κανόνα την αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη. Που κουρέλιασε τις αξίες και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Εκείνον που φόρτωνε πάντα όλα τα βάρη στη μέση ελληνική οικογένεια, στους αδύναμους- και τώρα τους ζητάει να πληρώσουν κι άλλο, με πάγωμα μισθών και συντάξεων, με νέα ανέχεια. Εκείνον που έχει να δώσει μόνον θυσίες χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο αναπτυξιακό, χωρίς κανένα αύριο.»

Κύριε Παπανδρέου, σας φοβάμαι! Φοβάμαι μήπως, αντί για ενότητα που επαγγέλλεστε, αναστήσετε το βρικόλακα του διχασμού που έχει ματώσει το λαό μας στο πρόσφατο παρελθόν. Μακάρι να διαψευστώ. Μακάρι να πέφτω έξω. Μακάρι οι φόβοι μου να είναι αβάσιμοι, αλλά βλέπω τα σημάδια και τρέμω. Το κράτος ήταν διαλυμένο πολύ πριν από το 2004, κύριε Παπανδρέου, και το ξέρετε. Αν δεν το γνωρίζετε, τότε ζούσατε σε άλλη χώρα και δεν έχετε ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα μεγάλα συμφέροντα και τα τζάκια τα υπηρέτησαν πολύ καλά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κύριε Παπανδρέου, και η αξιοπρέπεια του λαού είχε κατακουρελιαστεί και επί κυβερνήσεων Σημίτη, όταν οδηγήθηκαν ως πρόβατα επί σφαγή στη λίμνη των πιράνχας – κατά κόσμον Σοφοκλέους – για να τους υπεξαιρεθεί το βιος τους.

Στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλάνε για σκοινί, κύριε Παπανδρέου. Κρίμα που λένε ότι μιμείστε τον Μπαράκ Ομπάμα… Μακάρι να του μοιάζατε έστω στο μικρό του δαχτυλάκι… Όμως, όσο πιο πολύ σας παρακολουθώ, τόσο ανακαλύπτω πόσο επιπόλαιος και διχαστικός, και άρα επικίνδυνος, είστε.
Καλή ανάνηψη, Γιώργο Παπανδρέου! Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνει κανείς την προσωπική του ηθική επανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...