Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Γκελ μπουρντά;

από Foreign Press
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε στην Τουρκία ότι θα γίνει μέλος της, προειδοποιεί έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία.

Η έκθεση της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν επιφανείς Ευρωπαίοι πολιτικοί και πανεπιστημιακοί με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάτι Αχτισάαρι, κατηγορεί ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι προσπαθούν να εκτροχιάσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στην Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας Νικολά Σαρκοζί, είναι αντίθετος στην τουρκική ένταξη. "Η Γαλλία έχει διακηρύξει επισήμως ότι θα μπλοκάρει πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας γιατί ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι αντίθετος στην τουρκική υποψηφιότητα".

Προσθέτει δε ότι ορισμένα "αρνητικά" σχόλια Ευρωπαίων πολιτικών αποσκοπούν να αντικαταστήσουν την ένταξη της Τουρκίας με κάποια "ειδική σχέση". Η τακτική αυτή υπονομεύει την "αξιοπιστία της ΕΕ".

"Το 1999...δηλώσαμε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα που η μοίρα της είναι να γίνει μέλος αφού προηγουμένως εκπληρώσει κάποια κριτήρια, όπως άλλωστε και οι άλλες υποψήφιες χώρες. Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ", υπογραμμίζει η έκθεση.

Στην έκθεση πάντως γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί "εμπόδιο" στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η λύση του προβλήματος θα "δώσει ώθηση" στην τουρκική υποψηφιότητα, σημειώνει η έκθεση, που πάντως προειδοποιεί ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...