Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Καταγγελία μελών του Επμελητηρίου Άρτας για σκόπιμη παράκαμψη τοπικών επαγγελματιών...

Πήρα το παρακάτω mail-καταγγελία ενός συμπολίτη μας επαγγελματία στα multimedia, που καταγγέλει τον παραγκωνισμό των ντόπιων από το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας στην παραγωγή ενός DVD, που θα προωθούσε τουριστικά την Άρτα...
Διαβάστε τι γράφει, διαβάστε την διαμαρτυρία του προς το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας, διαβάστε και την απάντηση του επιμελητηρίου και βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα (εγώ έχω βάλει τα bold και ένα σχολιάκι στο τέλος):


Αγαπητό Κεντρί, σου στέλνω την επιστολή διαμαρτυρίας μας προς το εμπορικό επιμελητήριο Άρτας σχετικά με την δημιουργία "υπερπαραγωγής" DVD για την τουριστική ανάδειξη του τόπου μας. Το περιεχόμενο τα λέει όλα. Ως μέλη του επιμελητηρίου κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να πάρουμε κάποιες απαντήσεις σχετικά με την σκόπιμη παράκαμψη τοπικών επαγγελματιών και μελών του άλλα μάταια. Το δε DVD είναι απαράδεκτο (εκτιμούμε ότι κόστισε περίπου 10.000-15.000) προϊον δυσφήμησης της πόλης μας.

H παραγωγή ανατέθηκε σε...Αθηναίους, έχω στην κατοχή μου το ντοκυμαντέρ αλλά δεν έχω δικαιώματα δημοσίευσης.

Φιλικά
Κώστας Μανταλιάς

Περί επιμελητηρίου και Τοπικής Ανάπτυξης

Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, ο ανύποπτος πολίτης θα έλπιζε ότι οι φορείς του κράτους οι οποίοι υποτίθεται ότι λειτουργούν για την ανάπτυξη της κοινωνίας και των επιμέρους τμημάτων τους, θα έκαναν τις προσπάθειες που απαιτούνται για να παρέχουν όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς αυτούς από τους οποίους στην ουσία πληρώνονται. Δεν είμαστε σίγουροι αν τα πράγματα έχουν αρχίσει να λειτουργούν με τέτοιο ουτοπικό τρόπο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά για κάτι άλλο είμαστε απολύτως σίγουροι. Ότι στην Άρτα κάτι τέτοιο ανήκει ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για να καταλάβει ο καημένος επιχειρηματίας της περιοχής για το τι ακριβώς μιλάμε και για το που έχουμε μπλέξει. Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή μας, όπως και σε όλες τις περιοχές της χώρας, λειτουργεί το Επιμελητήριο το οποίο (αντιγράφω από το site τους)"αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας. Σκοπό έχει την εκπροσώπηση, παρακολούθηση και προώθηση του Εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, με γνώμονα την ανάπτυξη της τοπικής και όχι μόνο Οικονομίας".

Όλα καλά μέχρι εδώ. Οι τοπικοί εγγεγραμμένοι επιχειρηματίες πρέπει να πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή (η οποία είναι και υποχρεωτική) ώστε το Επιμελητήριο να μπορεί να δραστηριοποιηθεί στα ανωτέρω αναγραφόμενα. Ακούγεται σοφό, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται περί αστείου.



Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους του Επιμελητηρίου, η δημιουργία ενός video "υπερπαραγωγής" (όχι δικά μας λόγια, αλλά όπως το περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου στην τοπική τηλεόραση) σχετικά με τη ανάδειξη ορισμένων τομέων της Άρτας. Φυσικά μόλις αυτό έγινε γνωστό (και έγινε γνωστό, μόνο όταν η υπερπαραγωγή ήταν ήδη στην διαδικασία δημιουργίας της), όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο στην περιοχή αναρωτηθήκαμε για διάφορες λεπτομέρειες πάνω στο ζήτημα. Οπότε, και έχοντας κάθε νόμιμο δικαίωμα να ενημερωθούμε για τις λεπτομέρειες ενός project το οποίο ουδέποτε ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Άρτας ή κάπου αλλού, αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε εγγράφως με το Επιμελητήριο, ζητώντας απαντήσεις στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα, στα οποία σαν επιχειρηματίες που πληρώνουν το ετήσιο χαράτσι τους, νομίζουμε πως δικαιούμαστε απόκριση.

"Με αφορμή την κοινοποίηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ολοκλήρωσης των γυρισμάτων ντοκυμαντέρ με θέμα την ανάδειξη του τόπου μας, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε τα παρακάτω:

-Αν κατά τη διάρκεια της έρευνας για την ομάδα που θα υλοποιήσει το έργο, έγινε έρευνα στις τοπικές λίστες επιχειρήσεων (στις οποίες ως διαχειριστές τους, έχετε άμεση πρόσβαση) ώστε να αναζητηθεί ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να υλοποιήσει το έργο, κι αν έγινε τέτοια έρευνα, ποια ήταν τα αποτελέσματά της.

-Αν την περίοδο πριν την ανάθεση του έργου, δημοσιοποιήθηκε κάτι σχετικό είτε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είτε μέσω γραπτών επιστολών προς τις επιχειρήσεις (όπως άλλωστε έχει συμβεί για διαγωνισμούς αναλωσίμων), είτε με κάποιο άλλο τρόπο τον οποίο θα θέλαμε επίσης να μας γνωστοποιήσετε.

-Ποιες ήταν οι προδιαγραφές του έργου και με βάση ποια κριτήρια έγινε η επιλογή ανάθεσης.

-Ποιο ήταν το συνολικό κόστος του έργου.

Παρακαλούμε για απάντησή σας στα ανωτέρω.

Δημήτρης Μανταλιάς

Κωνσταντίνος Μανταλιάς

Κωνσταντίνος Γυφτοκώστας"

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω ερωτήματα είναι καθ' όλα λογικά, και ότι δεν διέπονται από κάποια υπερβολή η οποία απαξιεί την έλλειψη συγκροτημένης απάντησης. Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, διότι η γραπτή απάντηση που λάβαμε από το Επιμελητήριο ήταν η ακόλουθη.

"Αρτα 13 Μαίου 2011

Αριθμ. Πρωτ.: 1843

Σε απάντηση στο από 19-4-2011 εγγράφου σας, που αφορά την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Άρτας για την παραγωγή ενός πρώτυπου DVD-Ντοκιμαντέρ, με θέμα την προβολή και προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων καθώς και των όσων ερωτημάτων διατυπώνετε σ' αυτό, η Διοικητική ΕΠιτροπή του Επιμελητηρίου Άρτας, με την αριθμ. 8/9-5-2011 (θέμα 10) ομόφωνη Απόφασή της θεωρεί, ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με την κείμενη Επιμελητηριακή Νομοθεσία".


Κατάλαβαν τώρα όλοι οι νόμιμοι επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι πληρώνουν την ετήσια συνδρομή για την προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας, τι εννοεί ο ποιητής; Μήπως έχει κατανοήσει κάποιος από τους νόμιμους επιχειρηματίες της περιοχής για ποιο λόγο η απάντηση του Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζει τα ζητήματα νομιμότητας, ζητήματα που εμείς ουδέποτε θέσαμε; Καταλάβε ο νόμιμος επιχειρηματίας για ποιο λόγο δεν απαντήθηκε ούτε ένα από τα πολύ συγκεκριμένα και δίκαια ερωτήματά μας; Εμείς πάντως ακόμα ψάχνουμε ανάμεσα στις γραμμές, μήπως και μας έχει διαφύγει κάτι. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Δε μας έχει διαφύγει τίποτα.

Η απάντηση είναι απλή. Το Επιμελητήριο έχει ως σκοπό την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το Επιμελητήριο αποφάσισε να κάνει ένα ντοκυμαντέρ, και δεν έψαξε ποτέ στις τοπικές λίστες τις οποίες διαχειρίζεται για τους ανάλογους ανθρώπους. Το Επιμελητήριο ανέθεσε αλλού την εργασία και αρνείται να μας ενημερώσει για τις λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος. Τους λόγους για τους οποίους συνέβησαν όλα τα παραπάνω, μπορεί μόνο το Επιμελητήριο να μας τους αναλύσει, κάτι το οποίο αρνείται να κάνει όπως γίνεται φανερό από την επίσημη απάντησή τους.Κατά την άποψή μας λοιπόν, ίσως να μην τίθεται θέμα νομιμότητας όπως αναφέρει στην απάντησή του το Επιμελητήριο, τίθεται όμως θέμα ηθικής, όπως είμαστε σίγουροι ότι έχετε ηδη καταλάβει έως τώρα.

Βέβαια το τραγελαφικό της υπόθεσης δεν είναι αυτό, αλλά το ίδιο το προϊόν, το οποίο, όσο κι αν το απευχόνταν κάποιοι, έφτασε στα χέρια μας. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ειλικρινά, ότι η υπερπαραγωγή αυτή είναι ένα κάκιστο δημιούργημα, προχειρότατο έως και τραγικό σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση ίσως το voice over, το οποίο στέκει σε αξιοπρεπές επίπεδο. Τολμούμε να πούμε (και χωρίς να ξέρουμε το κόστος του εγχειρήματος) ότι κανείς λογικός άνθρωπος-οργανισμός, δε θα πλήρωνε πάνω από 500 Ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ και τα έξοδα διαμονής για το ανεξήγητα μεγάλο συνεργείο), αυτό βέβαια αν σέβεται τα χρήματά του (ή στην συγκεκριμένη περίπτωση τα λεφτά των άλλων, δηλαδή τα λεφτά όλων μας). Η αλήθεια βέβαια είναι ότι βρήκαμε μια αναφορά στο site ΔΙΑΥΓΕΙΑ το οποίο αναφέρει το ποσό της τρίτης δόσης της πληρωμής η οποία ανέρχεται στα 5000 Ευρώ, οπότε μάλλον κάποια από τις δυο πλευρές έχει εντελώς εσφαλμένη αντίληψη του τελικού προϊόντος. Έχουμε την εντύπωση ότι αυτή η πλευρά δεν είμαστε εμείς.

Είμαστε μάλιστα τόσο βέβαιοι γι αυτό που λέμε σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος που προκαλούμε ανοιχτά το Επιμελητήριο να ανεβάσει το βίντεο στο Διαδίκτυο ΄προς κριτική από όλους τους σοβαρούς επαγγελματίες της χώρας (και πιστέψτε με, θα φροντίσουμε να υπάρξει τέτοια κριτική, όσο κι αν δεν το επιθυμούν όσοι εμπλέκονται σ' αυτό) ώστε να δούμε επιτέλους ποια είναι τα κριτήρια που κάνουν μια παραγωγή, υπερπαραγωγή. Εμείς πάντως θα κάνουμε το παν ώστε να ενημερωθεί όλη η τοπική κοινωνία και να κρίνει με τα ίδια της τα μάτια το αποτέλεσμα της -όπως φαίνεται- ακριβοπληρωμένης προσπάθειας, η οποία αποδεικνύει ότι η προχειρότητα και η αδιαφορία των Φορέων, όχι απλά επιβιώνει σε αυτές τις δύσκολες εποχές, αλλά ζει και βασιλεύει, όπως τους “παλιούς καλούς καιρούς”.

Μανταλιάς Δημήτριος

Μανταλιάς Κων/νος

Γυφτοκώστας Κω/νος



ΚΕΝΤΡΙ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παραπονιέται ο φίλος Κώστας, αφού μόνος του δίνει τις απαντήσεις σε όλα. Για την τουριστική ανάδειξη της Άρτας δεν θα γίνονταν το DVD;
Ε, να λοιπόν γιατί διάλεξαν ξένους και μάλιστα με υπερβολικά πολυάριθμο συνεργείο:
Για να έρθουν εδώ, να γνωρίσουν τις ομορφιές μας, να γυρίσουν στην Αθήνα, να το πούνε και σε φίλους τους, να έρθουν κι αυτοί εδώ...
Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές, στόμα με στόμα!!!
Θα μου πεις, στοίχισε λιγουλάκι παραπάνω, δεν πειράζει όμως, είμαστε large εμείς, δεν είμαστε φτηνιάρηδες να τα ψειρίζουμε...
Κι ήταν κι Αθηναίοι, πρωτευουσιάνοι, εμ, θα βγάλεις και το καλό σερβίτσιο να τους τρατάρεις...
Όσο για σένα λασπιά Αρτινέ επαγγελματία, πλήρωσε την συνδρομή σου και μη θες και πολλά μεγαλεία, γιατί δεν ξέρεις απ' αυτά. Εσύ να παρακαλάς να σου ξεπέσει καμιά δουλίτσα, να βγάλεις το μεροκάματο και άστα αυτά που ξέρεις για διφάνειες και ίσες ευκαιρίες...
Στείλατε γράμμα και ρωτάγατε αναλυτικά και σας απάντησαν "και στην κορφή κανέλα;"
Είναι επειδή σίγουρα το έψαξαν το θέμα και βρήκαν ότι νομικά είναι καλυμμένοι...
Μεγάλη κουβέντα το ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό...
Ανυπομονώ όμως να το δω αυτό το DVD, στείλε το αν μπορείς και θα βρω εγώ τρόπο να βγει στον αέρα ακόμα και χωρίς "δικαιώματα δημοσίευσης".
Υπάρχουν "νόμιμοι" τρόποι από "εξωχώριους" servers, που τρέχα-γύρευε ποιος τους διαχειρίζεται...
Ας ψάξουν εκεί να βρούνε τη νομιμότητα οι φίλοι του Επιμελητηρίου, ειδικά αν το DVD είναι τόσο φρικτό όσο λες και τους κάνει σούργελα στην πιάτσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...