Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Για να μην ξεχνάμε την Ιστορία μας...


Σαν σήμερα, τις 24 Ιουνίου 1881, απελευθερώνεται η Άρτα από τους Τούρκους και ενώνεται μαζί με την Θεσσαλία με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ορίζονταν από τη συνθήκη του Βερολίνου.
Απελευθερώθηκε το τμήμα της, που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Αράχθου, δεξιά όπως κοιτάτε στην φωτογραφία. Ο Άραχθος ήταν το σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και το ιστορικό Γεφύρι ένωνε το "Ελληνικό" με το "Τούρκικο".
Θυμάμαι σαν παιδί, που ένας γεράκος μου διηγούνταν πώς περνούσαν κάθε μέρα με ειδικό πάσο για να πάνε να περιποιηθούνε τα χωράφια, που ήταν στο "Τούρκικο"...
Τελικά, μετά τον πόλεμο του 1913 απελευθερώθηκε και το υπόλοιπο τμήμα...

Για φέτος το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού, όπως ανακοινώθηκε, είναι:

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 130ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός οικιών και καταστημάτων διάρκειας δύο ( 2 ) ημερών, ήτοι από το πρωί της 25ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 26ης Ιουνίου και φωταγώγηση της Πόλης κατά τις βραδινές ώρες της 25ης και 26ης Ιουνίου 2011.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΩΡΑ 07.00 : Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της Πόλης .
Η Φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ θα περάσει τους κεντρικούς δρόμους της Πόλης παίζοντας εθνικά εμβατήρια και θούρια.

ΩΡΑ 08.00 : Θα γίνει έπαρση της Σημαίας στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ και Τμήματος Στρατού .

ΩΡΑ 10.30 : Θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί εντός του Ιερού Ναού ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κο Στέφανο Παπαστεργίου, εκπαιδευτικό (φιλόλογο) κλάδου ΠΕ02 1ου Γενικού Λυκείου Άρτας.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, στο προ του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ηρώο .
Οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων , και οι εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων πρέπει να δηλώσουν την επιθυμία τους για κατάθεση στεφάνων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας στο τηλέφωνο 2681361028 μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουνίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι ( κ. Δημήτριο Κωνσταντίνου), ώστε να καταρτισθεί έγκαιρα ο σχετικός πίνακας .
Θα ακολουθήσει σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΩΡΑ 19.30 : Υποστολή της σημαίας με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και Τμήματος Στρατού.


ΚΕΝΤΡΙ: Από παράτες, εθιμοτυπίες, μηνύματα για το θεαθήναι και ταρατατζούμ, πρώτοι είμαστε, πετάμε και τη σκούφια μας για τέτοια...
Οι πρόγονοί μας έκαναν αυτά που έπρεπε και καλά κάνουμε και τους τιμούμε, εμείς τι ακριβώς κάνουμε, εκτός από το να παρακολουθούμε με απάθεια πώς ξεπουλιέται η Ελλάδα κομμάτι-κομμάτι στους ξένους νεο-κατακτητές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...