Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μύρισαν εκλογές...

Κάτι φαίνεται να μυρίστηκε ο Γιώργος Παπαβασιλείου και έδωσε μια ξεκάθαρα προεκλογική συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο...
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου που έστειλε το Γραφείο Τύπου του Δημαρχείου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοντά στο δημότη» Γιώργος Παπαβασιλείου. Ο πρώην Νομάρχης και νυν αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Άρτας μίλησε για τις διαφορές μεταξύ του α’ και β’ βαθμού Τ.Α. και για τις εκτιμήσεις του από την εξάμηνη λειτουργία του «Καλλικράτειου» Δήμου Αρταίων ενώ κατέθεσε τις απόψεις αλλά και τις προτάσεις του για την παραπέρα πορεία. Επίσης αναφέρθηκε στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο νέος Δήμος αλλά και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο έχει άμεση επίδραση και στους Ο.Τ.Α. Τέλος αναφέρθηκε στην προσωπική του μέχρι τώρα διαδρομή καθώς και στα μελλοντικά του σχέδια.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

- Από τον Καποδίστρια στον «Καλλικράτη» και από τον β’ βαθμό Τ.Α. τώρα στον α’ βαθμό. Ποιες είναι οι πρώτες διαπιστώσεις σας από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση

Είχα την τύχη να υπηρετήσω το θεσμό του β’ βαθμού Τ.Α. δηλαδή της Ν.Α. από δύο διαφορετικά μετερίζια, του μετακλητού Νομάρχη και του αιρετού Νομάρχη και έτσι λοιπόν έχω μία διαδρομή που μπορώ να κρίνω και την εξέλιξη του θεσμού και τις αδυναμίες του και τα προβλήματά του και την ουσιαστική του μετεξέλιξη σήμερα με τον «Καλλικράτη» σε έναν άλλο ρόλο ο οποίος ενσωματώνει μεγάλο αριθμό αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, δίνει άλλες πρωτοβουλίες και δυνατότητες στον α’ βαθμό. Είχα προβλέψει ότι με τη συνένωση Νομαρχιών στα πλαίσια μιας περιφέρειας όπως είναι η Ήπειρος αυτό που γινόταν ήταν ότι μετατίθονταν πλέον ο κυρίαρχος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στον α’ βαθμό, ο οποίος πλέον επενδύεται με άλλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει από κείνο το στενό περιβάλλον της καθημερινότητας. Να μπει και σε πρωτοβουλίες οι οποίες δίνουν άλλη διάσταση. Άρα όταν η Δημοτική Αρχή έχει και ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο τότε λοιπόν μπορείς να προσδιορίζεις το δικό σου πλαίσιο πάνω σ’ ένα όραμα που σκέπτεσαι για τη χωρική σου ενότητα και να το δρομολογείς με τις δικές σου δυνατότητες και με τις δικές σου αρμοδιότητες, με τους δικούς σου πόρους. Είναι φυσικό επακόλουθο στην πρώτη εφαρμογή να υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας και προσαρμογής. Και είναι σίγουρο ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που όλες οι αδυναμίες και του α’ και του β’ βαθμού θα μπορέσουν να αποτυπωθούν σωστά και με παρεμβάσεις που θα γίνουν από τα αυτοδιοικητικά σχήματα τα οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να άρουμε τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν για να κάνουμε το σύστημα πιο λειτουργικό. Διότι όλοι μας ήμαστε υπέρ αυτής της αλλαγής και θεωρούσαμε ότι ο «Καλλικράτης» ήταν μια παρέμβαση που έπρεπε να γίνει έστω και αν υπεβλήθη λίγο άκομψα, γρήγορα, κάτω από τις πιέσεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς να υπάρχει θα έλεγα αυτή η προετοιμασία που θα μπορούσε να τον κάνει πιο αποδοτικό. Όμως ο καλός ο καραβοκύρης στη δυσκολία φαίνεται και εκτιμώ ότι μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν θα μπορέσουμε να τον μεταλλάξουμε, να τον μετουσιώσουμε και να τον κάνουμε πιο πραγματιστή στις όποιες ανάγκες έχει σήμερα η κοινωνία μας.

Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι με τον «Καλλικράτη» ενισχύεται ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής. Γίνεται πιο αναπτυξιακός και συμπεριλαμβάνει αυτό που λέμε την κοινωνική παρέμβαση και την καθημερινότητα μαζί με την αναπτυξιακή πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει. Άρα λοιπόν ανοίγονται μεγαλύτερες προοπτικές. Και επειδή πλέον μιλάμε για μεγαλύτερες χωρικές ενότητες αποκτά ένα ουσιαστικό περιεχόμενο σε ένα μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό μέγεθος που μπορεί να προγραμματίζει και να υλοποιεί δράσεις οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ’ αυτή που είχε πρώτα. Ξεφεύγει πλέον απ’ το στενό τοπικό επίπεδο της διαχείρισης των δημοτικών τελών και πάει λίγο πιο πέρα. Επενδύει όχι μόνο σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις αλλά και σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και πιστεύω ότι σύντομα θα καταδειχθεί ότι θα έχουμε ένα νέο «Καλλικράτη». Περαιτέρω διεύρυνση αυτού του συστήματος που λέγεται αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Άρα λοιπόν θα ξεφύγουμε και από στρεβλούς σχεδιασμούς της αυτοδιοίκησης γιατί όλοι μας ξέρουμε ότι ο 4ος Δήμος δεν ήταν αυτός που έπρεπε να είναι. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας τέταρτος «Δήμος κάμπου» που τα κοινωνικά και τα οικονομικά χαρακτηριστικά προσιδιάζουν σε αυτή την σύνθεση. Αλλά αυτός που έγινε δεν είναι εκτιμώ ο Δήμος ο οποίος μπορούμε να πούμε ότι έχει αναπτυξιακή βιωσιμότητα και προοπτική. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που θ’ αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες.

- Ποιες οι δυνατότητες λειτουργίας των ΟΤΑ με βάση το νέο οικονομικό περιβάλλον και τις δεσμεύσεις του μνημονίου

Στις αδυναμίες της γρήγορης μετάβασης και της υλοποίησης αποφασιστικών και κανονιστικών πράξεων που μετουσιώνουν το νομοσχέδιο σε πράξη εφαρμογής υπήρξε οπωσδήποτε η οικονομική συγκυρία που κανένας δεν μπορεί να το παραβλέψει και μια άλλη νοοτροπία που πάει να εμπεδωθεί στη λειτουργία των σχημάτων αυτών. Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα να λέμε ότι με τις οικονομικές δυνατότητες που υπήρχαν -μιλάω για τη ΣΑΤΑ του 2009 - θα πρέπει να φτιάξουμε έναν προϋπολογισμό. Φτιάξαμε έναν προϋπολογισμό του 2011 που πρέπει να ανταποκριθεί και στις προηγούμενες απαιτήσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αλλά και στις νέες καταστάσεις που δημιουργούνται και στη νέα πραγματικότητα που θέλει ο δημότης. Επομένως εκ των πραγμάτων υπάρχει δυσκολία. Ο νέος προϋπολογισμός που εμείς ως παράταξη καταψηφίσαμε και δεν το κάναμε για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής, καταψηφίσαμε γιατί θέλαμε να δώσουμε το στίγμα ότι χωρίς να έχεις τους αναγκαίους πόρους δεν μπορείς να βάλεις σε τροχιά λειτουργίας ένα σύστημα που τώρα ξεκινάει. Γιατί η καλή μέρα φαίνεται απ’ την αρχή. Κι όταν αρχίσει η αμφισβήτηση του πολίτη για ένα βήμα που έγινε τολμηρό τότε λοιπόν χάνουμε τη συνέχεια. Άρα λοιπόν έχουμε περιορισμένους πόρους. Οι Κ.Α.Π. που κατ’ ουσίαν είναι η κινητήριος δύναμη του Δήμου είναι πολύ περιορισμένοι, είναι στα επίπεδα του 2009 και έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις οργανωτικές και τις λειτουργικές αδυναμίες, τις πιθανόν μετατάξεις, τη μεταφορά των μαθητών, έχουμε τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Αυτά πώς θα καλυφθούν από έναν περιορισμένο προϋπολογισμό. Πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για να έχουμε νέα αιρετά όργανα στην Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζουν τη σημερινή πραγματικότητα ή αν θέλετε και την πολιτική συγκυρία που θέλησε να στηρίξει και το θεσμό τον οποίο επέβαλε. Και μέσα από αυτή την οργάνωση θα πρέπει όλοι οι Δήμαρχοι να δουν και τον πολιτικό τους ρόλο. Να είναι πιο διεκδικητικοί. Γιατί δεν έχουμε μόνο προβλήματα με τη ΣΑΤΑ. Έχουμε και με τους ΚΑΠ έχουμε προβλήματα και με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, έχουμε προβλήματα με το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ και ακόμη έχουμε προβλήματα με το νέο μνημόνιο. Οι πόροι που θα πρέπει να επενδύσουν τις αρμοδιότητες που διαβιβάστηκαν δεν υπάρχουν. Έχουμε μια συνέχεια που οι αρμοδιότητες δεν έχουν ενσωματωθεί στο νέο σύστημα. Λειτουργικά και οργανωτικά δεν έχει γίνει αυτός ο οργανισμός ο οποίος θα λύσει και τα χέρια του Δημάρχου. Εγώ είχα και μια διοικητική εμπειρία και ξέρω πώς λειτουργεί σήμερα και το Δημόσιο και ο μηχανισμός των Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Οσοδήποτε καλός να είναι ο Δήμαρχος αν δεν έχει ένα στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα είναι και εξειδικευμένο, που θα έχει και τα μέσα εκείνα για να μπορεί να δουλέψει, δεν μπορεί να αποδώσει. Έχουμε λοιπόν και οργανωτικές αδυναμίες και καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων με το νέο προσωπικό και πάνω απ’ όλα την οικονομική δυσκολία που δεν επιτρέπει πλέον στο Δήμαρχο να κάνει παρεμβάσεις άμεσες, γρήγορες.

Θα σταθώ όμως λίγο και στην εισηγητική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου που έγινε πριν από λίγες μέρες ενόψει της ενημέρωσης των οργάνων της κυβέρνησης και του κόμματος για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Όταν λοιπόν λέει ότι «η Τ.Α. θα πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται για την δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας μέσα από την αξιολόγηση των λειτουργικών δαπανών και τη σταδιακή ενίσχυση των εσόδων και ότι η βελτίωση στα αποτελέσματα των Ο.Τ.Α. θα προέλθει από τη σταδιακή αυτονόμηση μέρους των εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό μέσα από την αύξηση των τοπικών τελών, τότε λοιπόν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πρόβλημα λειτουργικής βιωσιμότητας.

Λέει δηλαδή ότι θα πάμε σε μία νέα κατάσταση που θα πρέπει η Τ.Α. να αυξήσει τα δημοτικά της τέλη για να απαλείψει δυσκολίες χρηματοδότησης μέσα απ’ τον κρατικό προγραμματισμό. Ξέρετε ότι έχουν ήδη παρακρατηθεί παράνομα 1,3 δις. ευρώ με την έννοια της συνεισφοράς απ’ αυτά που οφείλονταν στην Αυτοδιοίκηση; Ακόμα έχουμε απολύσεις συμβασιούχων, έχουμε αδυναμίες να προσλάβουμε νέο προσωπικό. Θα κινδυνεύσουν να λειτουργήσουν ακόμα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, θα φτάσουμε σε μια δύσκολη περίοδο κάλυψης λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων. Θα έχουμε πρόβλημα με τις μετακινήσεις των μαθητών που στοιχίζουν 1,8 εκατομ. ευρώ στο επίπεδο της Άρτας, που πλέον μεταβιβάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα έχουμε υποβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Ακόμα το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων του Δήμου ύψους 4 δις. ευρώ (συγχρηματοδότηση κεντρικού κράτους και ΚΑΠ) καθυστερεί. Κανένας δεν γνωρίζει βασικές πολιτικές επιλογές που θα διέπουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του και επομένως είναι δύσκολο να προχωρήσει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των Δήμων.

- Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή πέρασαν κιόλας 6 μήνες. Ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας για την πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής

Εγώ θέλω να είμαι ουσιαστικός και χρήσιμος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ξέρετε ότι δεν είμαι απ’ αυτούς που μπορούν να φωνάξουν να πουν κάνουμε αντιπολίτευση για να εμφανιστούμε ότι εκφράζουμε ένα άλλο μήνυμα παρουσίας μας στο Δήμο. Όταν μάλιστα υπηρέτησα το β’ βαθμό και υπηρέτησα και στα ανώτατα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης μπορώ να ξέρω πάρα πολύ καλά πού τα πράγματα χωλαίνουν. Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν όμως θέλω να πω ότι δεν υπάρχει μία αυτοδιοικητική και μία διοικητική εμπειρία στο σύνολο της νέας Δημοτικής Αρχής με την έννοια ότι δεν υπήρχε ούτε ο σύνδεσμος των παλιών στελεχών με τη νέα ούτε και ο Δήμαρχος δεν είχε θα έλεγα προϋπηρεσία σε αντίστοιχο αυτοδιοικητικό και διοικητικό φορέα. Άρα λοιπόν «ψάχνονται» να μπορέσουν να δουν τι σημαίνει αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότεροι τώρα με τις νέες αρμοδιότητες και με όλα αυτά τα προεδρικά διατάγματα, τις υπουργικές αποφάσεις δυσκολεύονται να τις υλοποιήσουν στην πράξη.

Άρα λοιπόν έχουμε μία δυσκολία προσαρμογής η οποία φαίνεται και επομένως και θα πω ακόμα όταν δεν έχεις και την εσωτερική σου ηρεμία που σημαίνει όλοι βοηθάμε και δεν αυτονομείται ο καθένας ή διαφωνούμε και μεταφέρουμε αυτή τη διαφωνία μας προς τα έξω σαν μια πράξη δυσλειτουργίας, αυτά λοιπόν δεν βοηθάνε στη λειτουργία του Δήμου. Λειτουργούμε στα πλαίσια μιας απλής διαχείρισης και τίποτα άλλο.

Υπάρχει ακόμα μια διστακτικότητα. Έξι μήνες πάμε και συζητάμε και ξανασυζητάμε κανονιστικές πράξεις κι αν θα πρέπει να φύγουν τα τραπεζοκαθίσματα από την πλατεία και ακόμα είμαστε εδώ. Εγώ το θεώρησα πολύ φιλόδοξο που είπε ο Δήμαρχος την ερχόμενη Τετάρτη ελάτε μαζί να βοηθήσουμε στην πλατεία. Αυτά για μένα δεν χρειάζονταν ούτε κανονιστικές αποφάσεις ούτε αποφάσεις Δ.Σ. Χρειάζονταν μόνο πολιτική βούληση. Υπάρχουν νομικές αποφάσεις, υπάρχουν διοικητικές πράξεις, υπάρχουν νόμοι. Η ησυχία και η ηρεμία που πρέπει να επικρατεί μετά από ένα καθορισμένο χρονικό σημείο της νύχτας να επιβάλλεται με αποφάσεις δημοτικών συμβούλων. Υπάρχουν όργανα τάξης που επιβάλλουν νόμο και τάξη. Δεν ξηλώνεις – για να το πω έτσι με τη λαϊκή έκφραση - τα τραπεζοκαθίσματα γιατί το θέλει ο Δήμαρχος ή γιατί το απαιτούν οι πολίτες αλλά γιατί υπάρχει μία τάξη που πρέπει να εφαρμοστεί. Και μάλιστα πρέπει να καθοριστεί και επακριβώς ο χώρος που πιάνει ο καθένας για να μην υπάρχει μία αντίληψη ότι ναι μεν αλλά. Έχουμε τη βούληση να τα κάνουμε; Θα το κάνουμε. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις μέρες μας. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλο γιατί θα δοθεί η εντύπωση ότι να περάσει και το καλοκαίρι και να πάμε στο χειμώνα που πλέον οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν την περαιτέρω παραμονή στην πλατεία.

- Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες του Δήμου για την επόμενη περίοδο, ποιες οι δικές σας προτάσεις για τη πορεία του

Βλέπω ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ την κοινωνική πραγματικότητα. Αυτές οι δράσεις που γίνονται, που έχουν κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο αυτές θα γίνουν εκ των πραγμάτων. Όμως πρέπει να δούμε ένα σχεδιασμό και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτό το master plan, το επιχειρησιακό σχέδιο που θα έβαζε χρονικά τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Το πρόβλημα το κυκλοφοριακό και το πάρκινγκ είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε άμεσα. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Μένουμε προσκολλημένοι ξέρετε και στο θέμα που είχε τεθεί τότε στο τεχνικό πρόγραμμα που μιλούσαμε για να ξαναδούμε πάλι το θέμα του πάρκνγκ κλπ. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε ιδεοληψίες ούτε ιδεολογικές διαφοροποιήσεις. Εδώ πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Και αλλού έχουν γίνει πλατείες υπόγεια πάρκινγκ και έχουν αποδώσει και αλλού υπήρχαν αντιδράσεις κι όμως το έργο έγινε. Έχουμε άλλες δυνατότητες; Ας τις αξιολογήσει μια τεχνική επιτροπή και ας δρομολογήσουμε αυτό το θέμα. Η πόλη θέλει χώρους πάρκινγκ. Δεν τους έχει. Αυτό είναι το πρώτο. Μετά λέμε την επέκταση του σχεδίου. Πρέπει να τη δούμε την επέκταση του σχεδίου τώρα και εν αναμονή αυτής της διευθέτησης του ρου του Αράχθου που λέμε κλπ. Ο καιρός περνάει και πρέπει να δούμε όχι μόνο την μονόπλευρη διεύρυνση της πόλης προς Κεραμάτες, Κωστακιούς, Φιλοθέη κλπ. που γίνεται εκ των πραγμάτων αλλά να δούμε λίγο και το πάνω κομμάτι της πόλης το οποίο έχει μείνει χωρίς κέντρα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και επομένως λίγοι-πολύ αργοπεθαίνει. Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε. Το Αθλητικό Κέντρο μπορεί να γίνει στο παλιό στρατόπεδο Παπακώστα όπως ήταν σχεδιασμένο, το Μουσικό Σχολείο μπορεί να γίνει στους Αγίους Αναργύρους. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα βάλουμε σε έναν σχεδιασμό διότι κανείς δεν θα κριθεί και η νυν Δημοτική αρχή και η προηγούμενοι και οι άλλες απ’ το τι θα γίνει σε ένα χρόνο. Θα κριθεί αν βάζει τις βάσεις της επόμενης περιόδου και θα έρθει ο καιρός που τα έργα θα υλοποιούνται. Ήδη αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα που είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστεί η κρίση. Για κείνο που αυτή τη στιγμή είμαι λίγο σφιγμένος είναι ότι βλέπω πως μοιρολατρικά έχουμε μπει σε μια διαδικασία απογοήτευσης τι θα γίνει η επόμενη μέρα. Και αυτό είναι το κυρίαρχο πολιτικό στοίχημα του κυβερνοχώρου, του οποιουδήποτε κυβερνοχώρου να δώσει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας και πώς θα μπορέσουμε να βγούμε, που θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Εδώ χρειάζονται λοιπόν ριζικές, ριζοσπαστικές θα έλεγα αποφάσεις και εν πάση περιπτώσει νομίζω πρέπει να υπάρξουν και πατριώτες. Να πάρουν αυτό που λέμε με δυναμισμό στα χέρια τους τις τύχες του κράτους απέναντι στις απεχθείς απαιτήσεις των οικονομικών συμφερόντων.

- Το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα με βάση τα γεγονότα στην κεντρική πολιτική σκηνή πλανάται το ερώτημα των εκλογών. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και αν θα είστε παρών στις εξελίξεις

Οι εκλογές εκτιμώ ότι λίγο-λίγο θεωρούνται ότι είναι αναγκαία επιλογή απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εκτιμώ ότι ωριμάζει η ιδέα και σε επίπεδο κυβερνητικό και σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτήν την πορεία. Όμως αυτή τη στιγμή απ’ τα πράγματα φαίνεται, ότι πρέπει να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αν λοιπόν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ψηφιστεί, που πιστεύω ότι θα ψηφιστεί, τότε λοιπόν με τις οποιεσδήποτε διορθωτικές παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση για να προσπαθήσει να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα αυτής της στιγμής θα πάμε σύντομα σε εκλογές και προσφέρεται το Φθινόπωρο. Ο αυξημένος τουρισμός, η δυνατότητα απασχόλησης στα παραθεριστικά κέντρα και το γενικότερο κλίμα χαλαρότητας που υπάρχει στην κοινωνία το καλοκαίρι συνηγορούν ότι ο Σεπτέμβριος είναι μια καλή εποχή πριν φτάσουμε στο χειμώνα που ανοίγουν τα σχολεία, που έρχονται δυσκολίες θέρμανσης, που θα έρθει το ραβασάκι που θα λέει τόσο το ΤΑΠ, τόσο η έκτακτη εισφορά, τόσο η μείωση των μισθών και το νέο μισθολόγιο. Άρα λοιπόν θα φτάσουμε σε δύσκολες καταστάσεις και αυτό το κίνημα των αγανακτισμένων κάποια στιγμή μπορεί να αποκτήσει και πολιτικό μανδύα. Εάν λοιπόν μετουσιωθεί σε πολιτική κίνηση καταλαβαίνετε ότι ανατρέπεται και όλο το πολιτικό σκηνικό. Άρα λοιπόν είναι μια πίεση ακόμα. Η πλατεία πιέζει προς αυτό που λέγεται εκλογική διαδικασία επομένως εκτιμώ ότι βρισκόμαστε σε τροχιά εκλογών.

Έχω βιώσει την Αυτοδιοίκηση στους δυο της βαθμούς και έχω μια αποκρυσταλλωμένη άποψη της καθημερινότητας του πολίτη, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αλλά και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που απαιτούνται σε επίπεδο ευρύτερης χωρικής ενότητας.
Και επειδή η ζωή δείχνει ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η μεγάλη δεξαμενή στελεχών του Κοινοβουλίου καθώς ένα μεγάλο στελεχιακό δυναμικό έχει περάσει στον παραπάνω βαθμό που σημαίνει όταν ολοκληρώνεις μια πορεία μέσα από την ενασχόλησή σου με τα αυτοδιοικητικά έχεις την ωριμότητα να ξέρεις και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και του γενικότερου χωρικού συγκροτήματος που λέγεται νομός ή περιφέρεια και πάνω απ’ όλα να ξέρεις τι απασχολεί και τι εκφράζει σήμερα την κοινωνία.
Άρα λοιπόν έχεις όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορείς να πεις ότι είσαι χρήσιμος. Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες που σήμερα είναι μεγαλύτερες, αλλά όταν μπαίνεις σε μια εκλογική διαδικασία μπαίνεις για να δώσεις το στίγμα της δικιάς σου παρουσίας σε ένα πολιτικό σχήμα που θα εκπροσωπεί το νομό και από κει και πέρα είναι θέμα πολιτών να εκτιμήσουν μέσα από την οποιαδήποτε ανανέωση γίνεται σε ένα ψηφοδέλτιο αξιακές δυνατότητες που υπάρχουν, ποιος μπορεί στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τον τόπο. Υπάρχει η δική μου η βούληση. Εγώ λέω ναι, υπάρχει μια ταυτότητα απόψεων, μια συναντίληψη με τα κεντρικά όργανα του κόμματος σ’ αυτή την πρόθεσή του να προσφέρω. Έχει γίνει συζήτηση και εκτιμώ ότι θα είμαι παρών στη μάχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής με τη ΝΔ.

ΚΕΝΤΡΙ: Η τελευταία πρόταση είναι όλα τα λεφτά και είναι η κατάληξη όλης της παραγράφου, που μας προετοίμαζε για το τι ήθελε να πει ο ποιητής...
Αυτό αν το συνδυάσουμε με το "η Αυτοδιοίκηση είναι η μεγάλη δεξαμενή στελεχών του Κοινοβουλίου", 8 μόλις μήνες μετά τις εκλογές, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για ολα όσα έγραφα και ξανάγραφα, ότι δηλαδή ο τότε Νομάρχης έβλεπε το δημαρχιλίκι, όχι επειδή είχε αυτοδιοικητικές ανησυχίες, αλλά επειδή το έβλεπε σαν το πρώτο σκαλοπάτι για την πόρτα της Βουλής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...