Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινάνε οι Εκπτώσεις, θα κινηθεί όμως η αγορά;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Από τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2011 θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου .

Επ’ ευκαιρία της διενέργειας των εκπτώσεων, ενημερώνουμε τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη του Συλλόγου της πόλης μας , οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
4. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

5. Επίσης, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 και παρότι ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει εκφράσει την αντίθεσή του, επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παραεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

ΚΕΝΤΡΙ: Μια ερώτηση μόνο: Επειδή απ' την αρχή του Γενάρη σχεδόν όλα τα μαγαζιά κάνουν προσφορές, περίπου 30%, οι εκπτώσεις που ξεκινάνε το Σάββατο θα είναι επί των τιμών των σημερινών (που είναι σε προσφορά) ή επί της παλιάς τιμής, πριν την προσφορά;
Έχει επικρατήσει να ονομάζονται "προσφορές" οι εκπτώσεις που γίνονται εκτός περιόδου εκπτώσεων, αλλά το ρεζουμέ είναι ότι και πάλι τα μαγαζιά βλέπουν τους πελάτες με το μακαρόνι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...