Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μια χαραμάδα φως

Βαγγέλη Κούτα: «Μια χαραμάδα φως»
Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου το βράδυ στο «Σκουφά»


Το συγγραφέα Βαγγέλη Κούτα και το μυθιστόρημα «Μια χαραμάδα φως», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», παρουσιάζουν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30΄ το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς» ο ομώνυμος σύλλογος, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Άρτας και οι εκδόσεις «Ψυχογιός».
Για το βιβλίο και το συγγραφέα θα μιλήσουν ο βουλευτής Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης, ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Παπασωτηρίου και ο επίσης δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σταματόπουλος. Κείμενα θα διαβάσει η νηπιαγωγός Μαρία Παπαδοπούλου και η φιλόλογος Ελένη Βέλλιου. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος.

Στο νέο του βιβλίο «Μια χαραμάδα φως» ο Βαγγέλης Κούτας ανιχνεύει τη βαθύτερη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής στις μικρές καθημερινές διαδρομές, αλλά και σε στιγμές ισχυρών ταλαντεύσεων και κρίσιμων αποφάσεων. Ο κεντρικός ήρωάς του είναι το αιώνιο αδύναμο και ανυπεράσπιστο θύμα μιας σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας. Δεν ανήκει στον κανόνα, μα ανήκει στην εξαίρεση: είναι καρπός μιας κρυφής και ασυγχώρητης στιγμιαίας ερωτικής πράξης. Είναι, συνεπώς, αυτός που δεν έπρεπε να γεννηθεί, δεν έπρεπε να ζήσει και να συνυπάρξει με τους άλλους, δεν έπρεπε να δράσει και να δημιουργήσει προσωπική ιστορία. Τέτοια δικαιώματα δεν του αναγνώριζε η ζωή.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την εναγώνια προσπάθεια ενός μοναχικού ανθρώπου που ψάχνει να πάρει και να δώσει απαντήσεις στα ποικίλα αινίγματα της ζωής του για ν’ ανατρέψει μ’ εκείνες τη μοίρα του. Μα όλα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί ήδη από πρόσωπα και διλήμματα που μάχονται να του δώσουν ένα χέρι για να στηριχτεί, αλλά τελικά το χέρι αυτό συντελεί στην επίσπευση του εγκλήματος και της καταστροφής. Γιατί όλοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κοινωνική αμαρτία, την οποία θέλουν αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν όπως της πρέπει.

Ο Βαγγέλης Κούτας γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βίγλα της Άρτας. Έχει, κατά συνέπεια, βιώσει σε πλάτος και σε βάθος την ψυχολογία και την ηθογραφία της υπαίθρου όπως αυτή διαμορφώνεται αμέσως μετά τον εμφύλιο και συνολικότερα κατά τη μεταπολεμική εποχή. Αλλά ζώντας ύστερα στην Αθήνα, παρακολουθεί με αγωνία τη δραματική πορεία των ανθρώπων που, παγιδευμένοι μέσα σε ένα σκληρό πλέγμα πολλαπλών εξαρτήσεων και συμβάσεων ενός νέου, αστικού τώρα, περιβάλλοντος, βουλιάζουν χωρίς να μπορούν να αμυνθούν σ’ αυτούς τους νέους βάλτους, με τρόπο μάλιστα τραγικότερο και οδυνηρότερο απ’ ό,τι στους βάλτους της πρώτης μικρής και φτωχικής πατρίδας.

Το μυθιστόρημα «Μια χαραμάδα φως» είναι το έκτο βιβλίο του Βαγγέλη Κούτα. Ο Βαγγέλης Κούτας είναι ένας καθιερωμένος πλέον ευρηματικός συγγραφέας, με σημαντική προσφορά στο χώρο της λογοτεχνίας και του αφηγηματικού λόγου. Τα προηγούμενα βιβλία του είναι τα μυθιστορήματα «Οι μυρωδιές της ζωής», «Στο λυκόφως της πόλης», «Το τανγκό της εξουσίας» και «Η κραυγή του Ήταυρου», καθώς και η συλλογή διηγημάτων «Χωρίς παραλήπτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...