Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Οι έκτακτοι Αρχαιολόγοι καταγγέλουν το Υπ. Πολιτισμού για παράτυπες προσλήψεις

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν: ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας – Πρέβεζας, το Σωματείο Έκτακτου Προσωπ. Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Πελ/νήσου - Αιτ/νίας και Ιόνιων Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο Νομό Λακωνίας αναφέρονται τα εξής:

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προβαίνει σε παράτυπες προσλήψεις ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (αρχαιολόγων, συντηρητών) και εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών σε αρχαιολογικά έργα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αγνοώντας τις υπ' αριθ. 13008/23.06.11 και 17447/08.09.11 οδηγίες του Α.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τις οποίες «το κώλυμα του Π.Δ. 164/2004 ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ στην περίπτωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων». Οι παραπάνω οδηγίες του Α.Σ.Ε.Π. διαβιβάστηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 για άμεση εφαρμογή από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που είναι και αρμόδιες για τις προσλήψεις του επί συμβάσει προσωπικού.
Ωστόσο, αν και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ίδιου του ΥΠΠΟΤ προσλαμβάνουν ήδη το μη ειδικευμένο επί συμβάσει προσωπικό των συγχρηματοδοτούμενων έργων -σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΑΣΕΠ- χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις περιοριστικές διατάξεις του ΠΔ 164/2004, αρνούνται να...

εφαρμόσουν το ίδιο για το εξειδικευμένο προσωπικό (αρχαιολόγους, συντηρητές κα.), εξοντώνοντας κυριολεκτικά αυτές τις ειδικότητες, που ως μοναδικό φορέα απασχόλησης έχουν το ΥΠΠΟΤ και στερώντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία από το απαραίτητο για την εκτέλεση αυτών των έργων καταρτισμένο προσωπικό.
Με την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να μην προβαίνει στη σύνταξη σαφών οδηγιών για την εφαρμογή των γνωμοδοτήσεων του Α.Σ.Ε.Π., οι Διευθύνσεις των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων εφαρμόζουν το νόμο κατά το δοκούν, προκαλώντας σύγχυση στη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Κάποιες Εφορείες Αρχαιοτήτων ανακαλούν προκηρύξεις, στις οποίες δεν λαμβάνονταν υπόψη το ΠΔ 164/2004 «διότι υπήρχε ασάφεια στη πληροφόρηση ως προς το κείμενο της ανακοίνωσης που αφορά στο κώλυμα του 24μήνου, σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004» (προκήρυξη ΙΣΤ΄/9304/14-9-2011 της ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.), άλλες αγνοούν επιδεικτικά τα σχετικά έγγραφα του ΑΣΕΠ και ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν παράτυπες προσλήψεις μη λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα (Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου, ΙΖ΄, ΚΓ΄, ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. κ.α.) και άλλες εφαρμόζοντας μόνο το άρθρο 5 για το 3μηνο κενό (Εφορεία Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας).
Επικρατεί το απόλυτο χάος, με αποκορύφωμα της γελοιότητας τις περιπτώσεις Εφορειών Αρχαιοτήτων που «τρέχουν» συγχρόνως κάποιες προκηρύξεις που λαμβάνεται υπόψη το ΠΔ 164/2004 και άλλες που δεν ισχύουν τα κωλύματά του (ΛΓ΄Ε.Π.Κ.Α.).
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απροθυμίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. να δώσει επιτέλους λύση στο ζήτημα του 24μήνου και των τρίμηνων κενών μεταξύ των συμβάσεων.
Οι προσλήψεις του απαραίτητου για τα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ προσωπικού είτε έχουν ανακληθεί, είτε διενεργούνται παράτυπα με όρους που βολεύουν κάθε φορά. Γινόμαστε έτσι μάρτυρες καταστάσεων, που απαξιώνουν τις αρχές της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του» με επιδεικτικό τρόπο και απαξιώνει το Α.Σ.Ε.Π. καταστρατηγώντας τις σαφέστατες οδηγίες του, ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού δείχνει απόλυτη αδιαφορία, αποδεικνύοντας ότι ξέχασε πολύ γρήγορα τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του για ισονομία, διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στο Α.Σ.Ε.Π.

- Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)
- Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας - Πρέβεζας
- Σωματείο Έκτακτου Προσωπ. Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Πελ/νήσου - Αιτ/νίας και Ιόνιων Νήσων
- Σωματείο Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο Νομό Λακωνίας

ΚΕΝΤΡΙ: Μην βιάζεστε, θα τα λύσει όλα αυτά ο Γερουλάνος, μόλις ξαδειάσει λίγο...
Τώρα, είναι πολύ απασχολημένος με το να παραχωρεί το ΞΕΝΙΑ της Άρτας στον Δήμο Αρταίων!!!
Το θυμάται κανένας αυτό από την επίσκεψη του ΓΑΠ στο Βυζαντινό ή ξύνω πληγές;


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...