Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Η Εγνατία, οι αρκούδες και η αδιαφορία μας...

από το Πινάκιο
Σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν οι πληθυσμοί των εναπομεινάντων αρκούδων στην Ελλάδα καθώς ο αποδεκατισμός τους –κυρίως από τροχαία- τα τελευταία χρόνια προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Δεν είναι μόνο η σωστή τήρηση της «αλυσίδας» και τι επιπτώσεις θα έχει ο τυχόν αφανισμός τους, αλλά η αδιαφορία των Ελλήνων σε ένα είδος που συνυπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια σε τούτη εδώ τη γη αποτελεί και έγκλημα κληρονομιάς.

Εγνατία χωρίς φράχτη

Πόσες φορές ήταν που προσπεράσατε στις εφημερίδες ένα μονόστηλο που έγραφε πως άλλη μια αρκούδα έπεσε θύμα… τροχαίου;
Περίπου 17 ή 18, καθώς τόσες είναι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Εγνατία Οδό καθώς οι κατασκευαστές παρά τις έντονες εκκλήσεις των οδηγών αλλά και των αρμόδιων περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κατασκευάσουν περιμετρικό φράχτη γύρω από την περιοχή που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια πληθυσμοί αρκούδων.
Στο πλαίσιο της καταγραφής του Αρκτούρου, την άνοιξη του 2011, δεύτερη χρονιά της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ολοκλήρωσε την επιχείρηση σύλληψης αρκούδων στην περιοχή Βογατσικού Καστοριάς, στο τμήμα της οδού,...

όπου συνέβησαν τα περισσότερα ατυχήματα. Σημάνθηκαν συνολικά πέντε αρκούδες. Το πρόγραμμα παρακολούθησης της καφέ αρκούδας αποσκοπεί στη μελέτη των προτύπων κίνησής τους στον κάθετο άξονα της Εγνατίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν στη διατύπωση προτάσεων για την αποτροπή του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι αρκούδες στην περιοχή προσπάθησαν να παραβιάσουν το φράχτη της οδού –που θα έπρεπε να προστατεύει οδηγούς και αρκούδες από τον κίνδυνο ατυχημάτων- σε περισσότερα από 30 σημεία! Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της παρακολούθησης των άλλων 4 αρκούδων στην περιοχή, προκύπτει ότι ήδη έχουν διασχίσει τον άξονα της Εγνατίας άλλες 6 φορές!
Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ υπέβαλαν κοινό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τον Απρίλιο του 2010, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η νέα τότε ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μία σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων, αλλά έναν χρόνο μετά καμία δέσμευση δεν υλοποιήθηκε.

Και τελικά εμείς τι κάνουμε;
Εμείς σήμερα τι κάνουμε για προστατεύσουμε την αρκούδα αλλά και τα υπόλοιπα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Το απόλυτο τίποτα και συν τοις άλλοις αδιαφορούμε οικτρά.
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να λειτουργήσουμε ως άνθρωποι, να έρθουμε κοντά στη φύση και να φέρουμε και παιδιά μαζί μας. Και στο κάτω-κάτω είναι μια απόδραση από την μίζερη γεμάτη αβεβαιότητα ζωή που μας έχουν βάλει οι εντός-εκτός και επί τα’ αυτά τεχνοκράτες. Μας αποκόπτουν από σημεία πολιτισμού, ιστορίας, περιβάλλοντος, πολιτιστικής κληρονομιάς, μη τους κάνετε τη χάρη, απλά αντιδράστε. Αντιδράστε, λέγοντας στα παιδιά σας παραμύθια του Αισώπου, στου οποίου «πρωταγωνιστεί» σε πολλά η καφέ αρκούδα. Το παιδί θα ρωτήσει ποιος ήταν ο Αίσωπος, τι είναι αρκούδα που δεν έχει δει στη ζωή του; Αμέσως το βάζετε σε σκέψεις, αλλά και εσείς μπαίνετε… πάνε λοιπόν (όπως λένε οι Μακεδόνες) μια εκδρομή στη Φλώρινα να δείτε από κοντά γιατί πλούτο σας γράφω. Εκεί είναι το πάρκο του Αρκτούρου. Αξίζει και να θυμάστε όσο ζούμε εμείς εδώ έχει και αυτή (η αρκούδα) το δικαίωμα να ζήσει, δε νομίζετε;

Υ.Γ: Οι φωτογραφίες είναι από το Αρχείο του Αρκτούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...