Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δείτε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Μαλάφα από το αρχείο της ΕΡΤ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ 1953
To συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» παρουσιάζει τον Έλληνα φωτογράφο ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ, εστιάζοντας σε μια χρονολογία κομβική τόσο για το έργο του όσο και για την Ελλάδα, το 1953.
Μέσα από την προσωπική του αφήγηση και με σημείο αναφοράς το φωτογραφικό του έργο, ξετυλίγεται η ιστορία της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου στην περίοδο της Κατοχής αλλά και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ...
 
Ο Κ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ είναι ο καλλιτέχνης που δημιούργησε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, φωτογραφίες ντοκουμέντα, αποτυπώνοντας τον ανθρώπινο μόχθο και τη φτώχεια των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και τον αγώνα κατά του κατακτητή την περίοδο της...

Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.
Με τον φωτογραφικό του φακό και την κινηματογραφική του κάμερα κατέγραψε επίσης το έργο εξηλεκτρισμού της χώρας που ξεκινά το 1953 με τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Αλιβέρι, καθώς επίσης και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής του φράγματος του Αχελώου, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα το δράμα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τα χωριά τους λόγω των έργων.
Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με πλάνα από την αναδρομική έκθεση με φωτογραφίες του, που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη το 2003. Την αφήγηση του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ στην εκπομπή πλαισιώνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πλάνα αρχείου και έντυπο αρχειακό υλικό με ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...