Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή προς την Περιφέρεια για τον Αμβρακικό...

Ο Αμβρακικός και οι προκλήσεις για τη διοίκηση της Περιφέρειας
Ανοικτή επιστολή στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας και Άρτας

Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριοι αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας και Άρτας,

Πώς βλέπει η διοίκηση της Περιφέρειας την διαχείριση του Αμβρακικού;
Πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα και με ποια προτεραιότητα;
Η μόνη μέχρι σήμερα πρωτοβουλία από την πλευρά της Περιφέρειας ήταν η έγκριση της αύξησης της δυναμικότητας μονάδων ιχθυοκαλλιέργειες, πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πιθανή μετεγκατάσταση μονάδων εκτός Αμβρακικού.
Πώς είναι δυνατό ο περιφερειάρχης, με την παρουσία του στην αρμόδια Επιτροπή Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην οποία δεν είναι μέλος, «να παίρνει πάνω του την απόφαση» και να επιβάλει στους συμβούλους της πλειοψηφίας την έγκριση της αύξησης της δυναμικότητας.

Θα πάρει η περιφέρεια πρωτοβουλίες ή θα τις περιμένει από την κεντρική διοίκηση για να έχει το άλλοθι της απραξίας της;
Τα ζητήματα της διαχείρισης του περιβάλλοντος είναι τα τελευταία που...

θα μπορούσαν να απασχολούν σήμερα την κρατική διοίκηση. Η οικονομική κρίση παρασέρνει στην περιδίνισή της όποια τέτοια πρωτοβουλία. Δεν είναι τυχαίο το ότι με την δραστική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη «συνδρομή της τρόικας», έχει παγώσει προσωρινά η χρηματοδότηση του ήδη εγκεκριμένου προγράμματος ΑΝΑΣΑ (όπως και των υπόλοιπων ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων), παρά την πρόσφατη επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην Άρτα.

Αν η αιρετή περιφέρεια που κατ’ εξοχήν έχει την αρμοδιότητα και το χαρακτήρα να σχεδιάσει τη χωροταξική πολιτική και την ανάπτυξη της Ηπείρου και επομένως και την προστασία της περιβαλλοντικής της κληρονομιάς, περιμένει να στοιχηθεί πίσω από τις πρωτοβουλίες της κεντρικής εξουσίας δυστυχώς το «παιχνίδι είναι από χέρι χαμένο». Το άλλοθι που είχαν οι πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις είναι ότι ήταν συναρμόδιοι λόγω γεωγραφικών περιορισμών και η τύχη του θέματος ακολουθούσε την τύχη του «μισιακού βοδιού που το τρώει ο λύκος». Το άλλοθι αυτό δεν μπορεί να το έχει πλέον η Περιφέρεια.

Και ενώ έχει απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και καλώς, το ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας στις δύο από τις 17 συνεδριάσεις του, δεν έχει γίνει ούτε αναφορά για την αντίστοιχη ανάγκη μετατροπής σε ΠΔ της ΚΥΑ για την προστασία και διαχείριση του Αμβρακικού. Εκτός αν περιμένουμε να καταπέσει και αυτή η ΚΥΑ μετά από την καταγγελία της από όποιον θιγόμενο και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.
Μπορεί βέβαια το θέμα να πέφτει λίγο μακριά για τα Γιάννενα και ο περιφερειάρχης να λειτουργεί με την κεκτημένη ταχύτητα του νομάρχη Ιωαννίνων, όμως η σημασία των δυο οικοσυστημάτων είναι αναντίστοιχη με τη σημασία που η περιφέρεια τους έχει ως σήμερα αποδώσει.

Το παράδοξο με το μεγάλο αυτό ζήτημα είναι ότι τόσο η πολιτεία όσο και η αυτοδιοίκηση έχουν δημιουργήσει το «φερετζέ» τους για να κρυφτούν πίσω από τις δικές τους ευθύνες. Η πολιτεία με τη θεσμοθέτηση του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος παραπατάει περιμένοντας τις εγκρίσεις από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και η αυτοδιοίκηση με την ΕΤΑΝΑΜ όπου όλοι οι μέτοχοι βολεύονται πίσω από το γεγονός ότι κανείς δεν έχει την πλειοψηφία των μετοχών και άρα και την ευθύνη της πορείας της. Στην πραγματικότητα και η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση κρύβονται πίσω από τα δύο αυτά «εργαλεία» για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Αφυπνιστείτε κύριε περιφερειάρχη όσο είναι καιρός. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που δεν χρειάζονται χρήματα αλλά την προσοχή σας. Θέλουν κόπο, σχεδιασμό και σε μικρότερο βαθμό πόρους. Είμαστε στο πλευρό σας να πιέσουμε να ξεκινήσει η απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαίου από τον κόλπο, κάτι που και εσείς «ανέξοδα» αγκαλιάζετε αφού καμία από τις επιχειρήσεις αυτές δεν βρίσκονται στα διοικητικά όρια της περιφέρειάς μας. Είμαστε μαζί σας αν βρείτε το χρόνο να ασχοληθείτε και με τα μεγάλα και όχι μόνο τη διαχείριση της καθημερινότητας.

Πάρτε τώρα πρωτοβουλίες. Φέρτε άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συμφωνήσουμε και με τη δική μας ψήφο να δρομολογήσουμε :

• Τη συγκρότηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα Επιτροπής από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και των άλλων τοπικών φορέων, η οποία θα συντάξει πρόταση για τη μετατροπή της υφιστάμενης ΚΥΑ σε Προεδρικό Διάταγμα.
• Το σχεδιασμό των περιοχών οργάνωσης υδατοκαλλιεργειών στηριγμένο στα πραγματικά δεδομένα των ανοξικών συνθηκών στα βαθύτερα στρώματα του κόλπου, που θα προσδιορίσει την πραγματική φέρουσα ικανότητα και την πιθανή πρόταση κινήτρων μετεγκατάστασης μονάδων σε άλλες θέσεις εκτός κόλπου.
• Την αποτελεσματικότερη προστασία από τη ρύπανση και τη ρύθμιση του δικτύου των επιφανειακών νερών.
• Την ωρίμανση μελετών για την άμεση οξυγόνωση των βαθύτερων στρωμάτων του κόλπου είτε με καλύτερη ανανέωση των νερών είτε και με επιφανειακούς ηλιακούς αεριστήρες.

Ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια της απλής διαχείρισης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Πάρτε πρωτοβουλία με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να ενεργοποιηθεί η Κοινή Επιτροπή του προγράμματος ΑΝΑΣΑ για την οριστικοποίηση των έργων που πρέπει να «ωριμάσουν». Τώρα που τα χρήματα για μεγάλης κλίμακας έργα είναι πολύ περιορισμένα ας ξεκινήσουμε με εκείνα που έχουν μικρό κόστος αλλά απαιτούν χρόνο και οργανωμένη προσπάθεια αλλά είναι προϋπόθεση για την μελλοντική χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ενεργήστε και θα μας βρείτε δίπλα σας….

Κώστας Αρβανίτης,
Γιώργος Ζάκας,
Δήμητρα Αναγνώστου,
Περιφερειακοί Σύμβουλοι
«ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» στην ΠΕ Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...
Όμως αν το σχόλιό σας είναι χυδαίο, μην σας κακοφανεί αν δεν δημοσιευτεί...